Vše o mobilním videu a užitečných programech

Mobily s digitálním fotoaparátem už dávno neslouží jen k pořizování fotografií. Statické obrázky uživatelům nestačí, a proto jsou mobilní telefony stále častěji vybaveny také kamerou pro pořizování videozáznamů. Co však s uloženým videem?
Kapitoly článku

Práce se soubory videa je v telefonu značně nepohodlná. Videozáznamy můžete přidávat, mazat, přehrávat a najde-li se nějaká aplikace pro práci s videem, tak i drobně upravovat. Nic víc však dnešní mobilní telefony nenabízí. Mnoho dalších možností zpracování se ale naskytne po uložení záznamu do počítače.

Existuje řada počítačových programů pro editaci videozáznamu, které umožňují převody formátů, kompresi, střih, vytváření kolekcí apod. Přestože kvalita snímání fotomobilů zatím nesahá klasickým digitálním videokamerám ani po kotníky, můžete za pomocí těchto nástrojů vytvářet efektní videosekvence, které lze následně vypálit na CD.

Můžete ale také postupovat zcela naopak. Videozáznam uložený v počítači (např. film) si převedete do vhodného formátu a nahrajete do mobilního telefonu. Později vám příjemně zkrátí čas při čekání na vlak nebo třeba v čekárně u zubaře.

Základem je použitelný formát

Na počítačovém trhu se každá společnost snaží prosadit svůj formát videa. Nejinak je tomu i mezi mobily, kde se rovněž používá několik formátů. Na první pohled je mezi sebou rozeznáte podle koncovky názvu souboru. Nejčastěji se setkáte s koncovkami RM, MP4 a 3GP, narazit však můžete i na méně časté RAM, RV, RA, AMR a NIM. V mobilních telefonech je nejpoužívanějším formátem je 3GPP (koncovka 3GP), a proto se na tento formát zaměřím v dalších úvahách.

Přehrávání mobilního videa v počítači

Stažení souboru do počítače zajistí program, kterého využíváte pro správu telefonu. Po stažení a při pokusu o přehrání však může nastat hned první problém – soubor nejde otevřít. V mobilním telefonu je přehrávač videa samozřejmostí, to však neplatí pro váš počítač. Do něj musíte potřebné vybavení doinstalovat. Nejčastěji používané přehrávače souborů 3GPP jsou QuickTime Player, Nokia Multimedia Player nebo RealPlayer. Uvedené programy umí videosoubory v počítači pouze přehrát. Pokud budete chtít svoje snímky ještě dále upravovat, musíte sáhnout po specializovaných aplikacích pro úpravu videa na počítači.

QuickTime Player

QuickTime je zřejmě nejpoužívanější přehrávač nejen souborů 3GPP. Je od společnosti Apple a obsahuje základní funkce: přehrávání, pozastavení, změna hlasitosti. Velkou výhodou je, že QuickTime Player není určen pouze pro Windows, ale lze jej používat i na počítačích s operačním systémem MacOS. Ale pozor, podpora přehrávání 3GPP je k dispozici až v novějších verzích. Ke stažení zde (zdarma – základní verze)

Klepněte pro větší obrázek
Kovový vzhled přehrávače QuickTime zaujme na první pohled

Nokia Multimedia Player

Program je součástí balíku PC Suite 6.2 pro správu mobilních telefonů Nokia. Stejně jako QuickTime Player nabízí základní funkce pro přehrávání. Navíc lze vytvářet a ukládat seznamy (tzv. playlisty) dostupných záznamů. Ke stažení zde (zdarma)

Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské prostředí Nokia Multimedia Playeru

RealPlayer

Mobilní verze tohoto programu bývá součástí vybavení chytrých telefonů. Novější verze nabízí základní funkce pro přehrávání především souborů Real Video 7 a 8. Ke stažení zde (zdarma – základní verze)

Klepněte pro větší obrázek
Přehrávač RealPlayer je velice přehledný

Jak na převod formátů?

V mobilu téměř ideální formát 3GPP však není na osobních počítačích zrovna nejlepším řešením. Chcete-li svoje snímky ukázat přátelům a známým, bude třeba záznamy převést do formátu, který přehrajete bez ohledu na používaný operační systém a přehrávač. Ne na každém počítači je totiž k dispozici některý z výše jmenovaných programů. Mohlo by se tedy stát, že soubor nepůjde otevřít.

Na internetu najdete řadu diskuzí o programu umožňujícím převod 3GPP do běžnějšího videoformátu AVI. S konkrétními odpověďmi je to však horší. Mnoho programů pro takovou konverzi totiž neexistuje, proto zde uvedu pouze ty, které se mi podařilo dohledat a vyzkoušet.

RAD Video Tools

Program umožňující konverzi mezi mnoha druhy formátů. Po spuštění stačí vybrat soubor, který chcete převést, dále výsledný formát, upravit možnosti nastavení a převod může začít. RAD Video Tools je ideálním nástrojem pro konverzi videa bez zvuku. Pokud ovšem budete chtít převádět video se zvukem, dejte pozor. Při převodu audiostopy totiž nastává chyba ve čtení QuickTime souboru 3GP a výsledné AVI je němé. To je způsobeno ochrannými opatřeními společnosti QuickTime. Ke stažení zde (zdarma)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vybíráme zdrojové soubory v RAD Video Tools • průběh konverze

3gpToRawAvi

Jednoduchá aplikace umožňující převod 3GPP do AVI pomocí příkazové řádky. Aplikace 3gpToRawAvi neumožňuje měnit nastavení kvality výsledného souboru. Ke stažení zde (zdarma)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládání programu pomocí příkazové řádky - možnosti konverze • hlášení o dokončení

Postup je následující:

  • Extrahujte archiv do domovského adresáře (např. C:\3gpToRawAvi). Není nutná extrakce do domovského adresáře na vašem počítači, cesta k souborům však nesmí obsahovat mezery.
  • Video ve formátu 3GPP přesuňte do složky 3gpToRawAvi.
  • Ve Windows otevřete menu Start a klikněte na položku Spustit (nebo použijte klávesovou zkratku Win+R).
  • Do políčka Otevřít vepište příkaz „cmd“ pro otevření příkazového řádku.
  • Změňte aktuální složku na složku 3gpToRawAvi.
  • Zadejte příkaz v následujícím formátu: 3gptorawavi < vstup > -o <vystup> -t avi, kde <vstup> je jméno 3GPP souboru bez přípony 3GP a <vystup> je jméno výsledného souboru AVI. Potvrďte klávesou Enter.
  • Výsledný soubor AVI najdete ve stejné složce.

Nejste-li příliš zběhlí v práci s příkazovým řádkem, jednoduché uživatelské rozhraní pro 3gpToRawAvi vytvořené v HTML najdete zde.

Klepněte pro větší obrázek
Grafické uživatelské prostředí je přátelštější

3gpToAvi2

Program je velmi podobný předchozímu, ale jedná se již o plnohodnotnou aplikaci pro Windows, takže není nutná práce s příkazovým řádkem. Stačí jen vybrat zdrojový a výsledný soubor, zbytek zajistí převodník sám. Stejně jako u 3gpToRawAvi nesmí cesty k souborům obsahovat mezery.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské prostředí programu 3gpToAvi2 • průběh konverze

S podporou konverze zvuku ke stažení zde (zdarma), bez podpory konverze zvuku ke stažení zde (zdarma).

QuickTime Pro 6.3

Jedná se o plnou verzi již zmiňovaného přehrávače QuickTime Player, za kterou ale musíte zaplatit. Ke stažení zde (cena 29,99 dolarů). Pokud vám bude chybět potřebný kodek pro podporu formátu 3GPP, najdete ho na této adrese.

WinMPG Video Convert

Aplikace pro převod mezi mnoha formáty. Zvládá převod nejen do klasického AVI, ale i do DVD formátu a DivX, což je komprimovaný typ formátu AVI, takže zabírá mnohem méně místa na disku při téměř srovnatelné kvalitě. Neregistrovaná verze bohužel přidává doprostřed videa reklamní nápis, takže je prakticky nepoužitelná. Ke stažení zde (registrace 30 dolarů)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Volba formátu výstupních souborů • průběh převodu


V další kapitole se budeme zabývat zmenšováním velikosti videozáznamů a jejich převodem z počítače do mobilních telefonů

Témata článku: , Běžné video, Silný nástroj, MOBI, Pro +, Video Converter, Mobil, Program, Výsledný záznam, Výsledný formát