Všechno je jinak, levné výpovědi platí dle ČTÚ už teď

Regulátor tvrdí, že půl roku mají operátoři na změnu podmínek, ale sankce měli snížit už v srpnu. Vodafone přiznal, že zákon nedodržuje, O2 a T-Mobile mlží.

 

Novela zákona o elektronických komunikacích (ZoEK) je téma, kterému jsme se v minulosti několikrát věnovali, a to z jednoho prostého důvodu: vylepšuje postavení spotřebitelů ve vztahu s operátory. Nyní se ale zdá, že její přijetí, respektive nabytí účinnosti novely v srpnu letošního znamená něco jiného, než to na první pohled vypadalo. Dle právníků Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) má totiž pravidlo o pětinové sankci za předčasné ukončení smlouvy být v praxi aplikováno už od 8. srpna 2013, tedy ode dne nabytí účinnosti.

Ona půlroční lhůta, o které se mluví v přechodném ustanovení novely (najdete na webu Poslanecké sněmovny), totiž dle ČTÚ nezakládá institut odložení účinnosti zákona, nýbrž jen povinnost uvést do souladu s ní smluvní podmínky… Jinak řečeno: smlouvu na dobu určitou můžete „levněji“ vypovědět už dnes a nemusíte čekat, až operátoři tuto změnu do svých podmínek zakomponují. ČTÚ toto stanovisko uvedl v říjnové monitorovací zprávě a redakci ho potvrdil tiskový mluvčí úřadu Martin Drtina.

 

ČTÚ: „Nejvýše pětinová sankce platí už dnes“

 

ČTÚ to vidí jasně: „Novela je účinná od 8. srpna 2013 a od té chvíle byli operátoři povinni podle ní postupovat. Lhůta do 8. února 2014 slouží výlučně k tomu, aby své smluvní (všeobecné obchodní) podmínky uvedli do souladu s novelou.“Právní stanovisko ČTÚ slovo od slova najdete v říjnové monitorovací zprávě (PDF) na desáté straně.

Klepněte pro větší obrázek
Říjnová monitorovací zpráva odpovídá na otázku, od kdy si nemohou operátoři účtovat za odchod od nich více něž pětinu zbývajících paušálů či měsíčních útrat (obr.: ctu.cz)

Pokud platí výše uvedené, pak to znamená, že operátoři nedodržují zákon. Vyplývá to z vyjádření, která nám poskytli v polovině listopadu. Mimochodem v uplynulých dnech se jako první ozval T-Mobile, že jeho nové všeobecné podmínky budou platné od 26. ledna 2014.

Vyhýbavé odpovědi ale nejsou doménou jen mobilních operátorů. Na náš dotaz, zda budou operátoři sankcionováni, pokud v současnosti neuplatňují sankce dle novely, řekl mluvčí ČTÚ toto: „Zákon o elektronických komunikacích dává ČTÚ nástroje k postihu jednání v rozporu se zákonem. Na toto porušení zákona je pamatováno sankcí až 10 milionů korun; při správním uvažování o výši případné pokuty se pak přihlíží i k tomu, o jak závažné porušení zákona se jedná, kolika zákazníků se týká, i jak dlouho nezákonný stav trvá.“

Závěr je tedy jasný: pokud chcete vypovědět smlouvu na dobu určitou, operátor vám nemůže naúčtovat pokutu vyšší než součet pětiny zbývajících paušálů či minimální měsíční útraty už dnes. V opačném případě máte za zády regulátora, který se už postará o sjednání nápravy.

Diskuze (56) Další článek: Sygic přidává Head-up-display, promítne navigaci na čelní sklo auta

Témata článku: , , , , PLA, Závažné porušení, TED, Plát, Zbývající paušál, Monitorovací zpráva, Jin