Vybíráme nejlepší tarif pro mladé (srovnání)

Který ze současných tarifů se vyplatí mladým lidem? Dosluhující O2 Pohoda Simple, novinka [:kůl:] nebo tarify konkurence?
Kapitoly článku

V současné době nabízí tarif pro mladé pouze O2 ([:kůl:] a donedávna Pohoda Simple) a T-Mobile (Bav se). Vodafone speciální tarif nenabízí, má však službu Student SMS Gratis, která vylepšuje stávající tarif o bezplatné textovky. My se dnes zaměříme na nabídku O2, přehled tarifů konkurence najdete ve starším článku.

Až do konce dubna si můžete aktivovat starší tarif O2 Pohoda Simple, od 1. května bude v nabídce pouze nový O2 [:kůl:].

O2 [:kůl:]

Nově představený tarif O2 [:kůl:] nahradí v nabídce operátora starší O2 Pohoda Simple. Na rozdíl od něj se jedná o minutový tarif, nikoli kreditní. Měsíční paušál činí 250 Kč, za to dostanete 60 volných minut na volání do všech českých sítí a neomezený počet SMS do sítě O2. Za textovky do ostatních sítí zaplatíte 1,50 Kč. Dovoluji si upozornit také na výhodnou cenu MMS. Nevyčerpané volné minuty se vám převedou do dalšího měsíce.

OperátorO2
Název tarifu[:kůl:]
Druh tarifuminutový
Měsíční paušál250
Volné jednotky
kredit0
minuty60
SMSNeomezeně do O2
Volání a zprávy
Do všech sítí4,5
SMS1,5
MMS5,9
Účtování
První impulz60
Další impulzy60

Tarif O2 [:kůl:] mohou aktivovat všichni noví i stávající zákazníci ve věku 6 až 26 let. Potvrzení o studiu není nutné, tarif je určen všem mladým, i nestudentům. Pro zákazníky mladší 18 let je nutný souhlas zákonných zástupců. Každý se musí zavázat k placení paušálu po dobu dvou let, tarif O2 [:kůl:] je možno aktivovat do 31. srpna 2008, pak se operátor rozhodne, zda akci prodlouží.

O2 Pohoda Simple

Až dosud nabízel O2 jediný tarif pro studenty, kreditní tarif O2 Pohoda Simple. Za měsíční paušál 214,20 Kč jste získali kredit ve výši 321,30 Kč. Ten jste pak mohli utrácet za volání (4,64 Kč/min do všech sítí) nebo textové zprávy (1,19 Kč). Ostatní služby (MMS, data) hradíte nad rámec měsíčního paušálu. Nevyčerpaný kredit se nepřevádí do dalších měsíců.

OperátorO2
Název tarifuPohoda Simple
Druh tarifukreditní
Měsíční paušál214,2
Volné jednotky
kredit321,3
minuty0
SMS0
Volání a zprávy
Do všech sítí4,64
SMS1,19
MMS7,02
Účtování
První impulz60
Další impulzy30

Pohoda Simple je možné aktivovat na základě předložení potvrzení o studiu či karty ISIC. Věk majitele tarifu se přitom musel pohybovat mezi 6 a 26 lety. V případě, že by vám bylo méně než 18 let, je k uzavření smlouvy nutné získat souhlas rodičů či zákonných zástupců.

Tento tarif je možné aktivovat do konce dubna, od 1. května bude v nabídce pouze O2 [:kůl:].

Je lepší Pohoda nebo [:kůl:]?

Podívejme se nejprve na oba tarify O2. Je výhodnější ponechat si Pohoda Simple (který se neruší, stávající majitelé ho mohou používat neomezeně, jen není možné ho nově aktivovat) nebo přejít na nový [:kůl:]?

Pohledem do výše uvedených tabulek snadno zjistíte, že [:kůl:] je o něco dražší. Měsíčně zaplatíte 250 Kč namísto dřívějších 214 Kč, což je o 38 Kč měsíčně více. Možná vám rozdíl připadá zanedbatelný, pro studenta je ale každá koruna dobrá,

Další problém spočívá v množství jednotek, které můžete za své peníze využít. U Pohody Simple jste získali kredit 321 Kč, za který jste si mohli pořídit 69 minut. O2 [:kůl:] žádné navýšení částky nenabízí, za svých 250 Kč tak můžete volat nanejvýš 60 minut, které dostanete zdarma. Další provolané minuty jsou ale u [:kůl:] levnější (4,50 Kč/min oproti 4,64 Kč/min).

Operátor se snaží zacílit především na mladé lidi závislé na textových zprávách. Ti mohou s tarifem Pohoda Simple odeslat 270 textových zpráv do libovolné sítě. Když počítáme s nějakým víkendem či studijně náročným dnem, dělá to přibližně 10 zpráv denně. Pokud textovkoví závisláci přejdou na O2 [:kůl:], budou na tom na první pohled lépe. Do sítě O2 totiž budou psát zdarma bez jakýchkoli omezení. Mají ale dost známých v síti O2?

V textovkách se liší

Ignorujme fámy o tom, že všichni studenti používají Vodafone a dejme tomu, že rozložení je cca 4:4:2 (O2 a T-Mobile mají cca 4 miliony zákazníků, Vodafone pak přibližně 2 miliony). To znamená, že odešlete měsíčně 40 % textovek zdarma, ostatní budete muset zaplatit. Tzn. že z oněch 270 textovek, které jsme získali v rámci kreditu u O2 Pohoda Simple, bude 108 zdarma a 162 placených. Zákazník s tarifem O2 [:kůl:] tedy za 270 zpráv zaplatí 250 Kč (měsíční paušál) + 162 × 1,50 Kč, celkem 493 Kč.

Za tuto částku samozřejmě získá ještě 60 minut zdarma. Vyplatí se mu to, za předpokladu, že opravdu těch 60 minut provolá? Kdyby je provolal u O2 Pohoda Simple (čili měl 60 minut hovorů, 270 zpráv), zaplatil by 492,60 Kč.

V tomto ohledu jsou tedy oba tarify naprosto rovnocenné. Záleží jen na vás, čemu dáváte přednost. Pokud hodně a rádi píšete zprávy, a jste schopni zajistit, že budete psát především do O2 (například si s kamarády pořídíte O2 karty), rozhodně je pro vás lepší O2 [:kůl:].

[:kůl:] účtuje po minutách

V úvahu musíme brát také cenu multimediální zprávy, která je u [:kůl:] o korunu nižší (5,90 Kč oproti 7,02 Kč). To ovšem zaujme jen lidi, kteří rádi a hodně posílají multimediální zprávy. Pokud odešlete jen několik MMS měsíčně, výsledná úspora nebude tak citelná.

V našem fóru se objevila informace, že tarif [:kůl:] bude účtován po celých minutách (schéma 60+60). Tuto informaci později potvrdili zástupci O2. Jedná se asi o jediný důvod, proč nepřecházet z O2 Pohoda Simple. Zatímco u staršího tarifu vám operátor za hovor v délce 80 sekund naúčtuje minutu a půl, u O2 [:kůl:] zaplatíte rovnou dvě minuty.

Operátor se hájí tím, že zákazníci chtějí především volné minuty a o způsob účtování se příliš nezajímají. Pokud ale máte často velmi krátké hovory (u delších se zaokrouhlení tolik neprojeví), měli byste účtovací schéma brát v úvahu.

Témata článku: , , , , , , Tarif, Pro +,