Vylepšený BlueStacks: Android na Windows [video]

Zahrajte si nové Angry Birds Space, vyzkoušejte povedené aplikace pro práci s webkamerou nebo se prostě podívejte, jak vypadá Android na Windows.

Loni na podzim jsme poprvé psali o projektu BlueStacks – virtualizovaném Androidu na ploše Windows, ve kterém si můžete spustit aplikace právě z tohoto mobilního systému. Tehdy to ale bylo spíše technologické demo a moc toho nefungovalo.

Uběhlo několik měsíců a výrobce představil první skutečnou betaverzi. Je mnohem rychlejší, obsahuje méně chyb a dočkala se lepší integrace do systému.

BlueStacks se spouští v jednom okně, které představuje zařízení tabletového rozměru (orientace na šířku) s Androidem 2.x. Uvnitř (oficiálně) nenajdete Android Market (dnes Play), protože se nejedná o certifikované zařízení, nicméně aplikace se instalují z ostatních zdrojů – vy použijete jedno vyhledávací pole s našeptávačem a více vás nemusí zajímat. Druhým způsobem je instalace pomocí instalačního balíčku APK a to tehdy, pokud změníte asociaci přípony ve Windows na program C:\Program Files\BlueStacks\HD-ApkHandler.exe. Právě tento program instaluje APK balíčky a i ten váš se nainstaluje do virtuálního Androidu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Androidí aplikace jsou dostupné z Windows jako běžní zástupci, případně z dokovacího panelu

Androidí aplikace ale nemusíte spouštět jen z virtualizovaného prostředí. Jsou dostupné jako běžní zástupci pro Windows a také ze speciálního dokovacího panelu, které se objeví v horní části obrazovky. To trošku ruší. Pokud už někde na pozadí poběží konzole Androidu, aplikace se spustí prakticky okamžitě. V opačném případě se Android teprve nastartuje, což na průměrném notebooku trvá asi třicet sekund.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ze samotného prostředí BlueStacks se na zadek neposadíte, aplikace s HD grafikou ale vypadají moc pěkně

K čemu je to všechno dobré? Majitelé telefonu s Androidem mohou své oblíbené aplikace používat i na počítači, ti ostatní si to pak mohou alespoň vyzkoušet. V mnoha případech to opravdu stojí za to, díky tabletům a HD displejům má totiž hromada programů dostatečně kvalitní grafiku, aby vypadala dobře i na displeji s vysokým rozlišením. To je případ i aktuální verze Angry Birds Space, kterou tak bez problému spustíte i na desktopu a to ke všemu s docela obstojným výkonem. Pokud namítnete, že populární ptačí hra je ve videu trošku trhaná, je to dáno pouze nižší snímkovací frekvencí při nahrávání pohybu na obrazovce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Angry Birds Space v akci, fotogalerie a populární „mrvítko“ fotografií Pixrl-o-matic od Autodesku
Diskuze (11) Další článek: Evropská regulace pokračuje, ceny klesnou v červenci

Témata článku: , , Program Files, BLU, BlueStacks, , Windows!, Obstojný výkon, Oficiální web, Blue, #Android, Wind, Win, Zadek,