Vyplatí se přejít ze starých tarifů Eurotelu na nové?

Eurotel zavedl v květnu nové tarifní programy. Pokud máte některý ze starších programů, můžete zdarma přejít na libovolný nový tarif nebo zůstat u vašeho stávajícího. Co z toho bude pro vás výhodnější?
Eurotel zavedl 1. května letošního roku nový systém tarifních programů. Tarifní programy nabízené do 30. 4. 2001 si již nelze aktivovat. Pokud jste si aktivovali některý ze starých tarifních programů, můžete zdarma přejít na libovolný nový tarifní program nebo zůstat u vašeho stávajícího tarifu. Co z toho bude pro vás výhodnější?

Než začnete číst: článek o nových tarifech Eurotelu

Sbohem Globale, vítejte Bussinesové

Od 1. května 2001 si již noví zákazníci nemohou aktivovat tarifní programy Start Týden, Global Týden a Business Týden. Místo nich se objevily Optimum Plus, Business 200, Business 300 a Business 600. Pokud se rozhodnete u nových tarifních programů pro inkasní způsob platby, pak vás navíc čeká měsíčně 10 minut volání a 10 textovek zdarma (kromě tarifů Relax, Relax Plus a Komplet).

Zdražení nebo zlevnění?

Jednou z hlavních změn, kterou nové tarifní programy s sebou přinesly jsou stejné ceny za volání do sítě Paegasu a Oskara, čímž Eurotel konečně přestal diskriminovat Oskara. Změnu také zaznamenalo volání do hlasové schránky, které vás nově u všech tarifních programů přijde na 2,10 Kč s DPH. Další, ne tak příjemnou, změnou bylo zrušení zvláštní víkendové sazby, která nabízela velice levné volání o víkendu do pevné sítě a do sítí Eurotel. Přinesly tedy tyto změny zlevnění nebo zdražení?

Eurotel Relax

Relax byl první vlaštovkou, která naznačovala, že by Eurotel mohl začít snižovat své poněkud vyšší ceny. Nyní je Relax téměř ideálním tarifním programem u Eurotelu pro málo volající. Nově nabízí 30 volných minut a 30 textovek zdarma. Kromě toho se u něj také zmírnily ceny za volání ve špičce, což ovšem vyrovnalo zvýšení cen za volání mimo špičku, což je již od 16:00 do 8:00 ve všední dny a o víkendech a státních svátcích po celý den. Pokud voláte jen okolo půl hodiny měsíčně a z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete používat předplacenou kartu, pak se vám nepochybně vyplatí přejít na tento nový Relax. Starý Relax se přejmenoval na Relax Classic.

Eurotel Relax Plus

Podobně jako předchozí tarif, tak i Relax Plus nabízí 30 volných minut a 30 textovek zdarma. Ceny za volání se až na volání do hlasové schránky vůbec nezměnily, takže přechod na nový Relax Plus se vám může jen vyplatit. Starý Relax Plus se přejmenoval na Relax Plus Classic.

Eurotel Optimum

Tento tarifní program patří již k „nové generaci tarifů“, takže zůstal naprosto beze změn.

Eurotel Optimum Plus

Po zrušení tarifu Global Týden vznikla v nabídce Eurotelu mezera, kterou vyplnil Optimum Plus. Oproti 60 volným minutám, které Global Týden nabízel, jich nabízí Optimum Plus při platbě inkasem hned 130 a navrch 30 textovek zdarma. Co se cen za volání týče, tak ty jsou oproti Globalu Týden poněkud vyšší, obzvláště o víkendu. Pokud patříte mezi uživatele tarifu Global Týden, tak se vám přechod na Optimum Plus pravděpodobně dost vyplatí.

Eurotel Business 200

Tento tarifní program bych označil jako přinejmenším nepovedený, neboť se oproti tarifu Optimum Plus vyplatí až při volání nad 300 minut měsíčně, kdy ovšem je již vhodnější tarif vyšší – Eurotel Business 300 nebo Eurotel Business 600. Vzhledem k tomu, že ve starých tarifech nemá Business 200 žádného dvojníka, tak jej porovnám s tarifem Business 300, který měsíčně nabízí o 100 minut a 20 textovek zdarma více. Co se cen týče, u všech tarifů Business jsou ceny za volání mimo špičku stejné, liší se pouze ceny ve špičce, kdy je Business 200 při volání na Eurotel o 0,30 Kč (bez DPH) dražší a při volání do ostatních sítí činí rozdíl 0,80 Kč/min.

Eurotel Business 300

Hlavní změna, která se udála u bývalého nejvyššího tarifního programu, je již zmiňované zrušení zvýhodněné víkendové sazby a zlevnění volání na Oskara o 2,60 Kč/min. (bez DPH). Jediným zdražením bylo nepatrné zvýšení ceny za volání v síti Eurotel z 2,60 na 2,70 Kč/min. (bez DPH). Pokud jste nevyužívali ve větším množství levné volání o víkendech do sítě Eurotel a na pevnou linku a voláte občas do sítě Oskar, určitě se vyplatí přejít na tento nový tarifní program.

Eurotel Business 600

Od předchozího tarifního programu se liší Business 600 pouze výší měsíčního paušálu a počtem volných minut a textovek zdarma. V případě, že provoláte nad 10 hodin měsíčně, tak vás Business 600 skoro vyjde u Eurotelu nejlevněji.

Co na nás tedy Eurotel upekl?

V podstatě by se dalo říci, že mnohým tarifním zákazníkům přinesou nové tarifní programy zlevnění (pokud na ně tedy přejdou, což je naprosto zdarma, jak směrem dolů, tak směrem nahoru). Celkem nepříjemné je však zrušení levného víkendového volání, kdy jste mohli u některých tarifních programů (Start Týden, Global Týden a Business Týden) volat v rámci sítě Eurotel za 1,05 Kč/min. a na Český Telecom za 2,73 Kč/min. včetně DPH. U některých tarifních programů se také zvýšily poplatky za volání. Každý zákazník tedy musí zvážit sám, kam volá nejvíce a jestli by se mu přechod na daný tarifní program vyplatil.
Diskuze (8) Další článek: Výrobci mobilů, třeste se, budete žalováni…

Témata článku: , , , Euro &, Tarif, Dvojník, Euro, Inkasní způsob, Starý, Pře, Nov, Starý tarif