Výrobce mobilních čipsetů ST-Ericsson končí

Na veletrhu v Barceloně ještě prezentoval svůj nejvýkonnější mobilní procesor s taktem 3 GHz, o pár týdnů později společný podnik francouzsko-italské společnosti STMicroelectronics a švédského Ericssonu ohlašuje ukončení činnosti a propuštění velké části zaměstnanců. Společnost ST-Ericsson se potýkala s dlouhodobou ztrátou. Nedostatek kontraktů dohodnutých mimo jiné i na veletrhu v Barceloně rozhodl o dalším osudu firmy.

O práci přijde zhruba 1 600 z celkových čtyř a půl tisíce zaměstnanců. Zbylé tři tisíce lidí převezmou pod svá křídla mateřské společnosti. V produkci 4G čipů do smartphonů bude pokračovat švédský Ericsson, do svých výrobních center ve Švédsku, Německu, Indii a Číně převede 1 800 pracovníků. O další činnosti bývalého společného podniku, zejména montáž a testování, se postará STMicroelectronics, která zachová zhruba 950 míst ve Francii a Itálii.

Zbývající část joint venture ST-Ericsson zastaví svou činnost. Nejvíce se to doktne zaměstnanců ve Švédsku, o své místo přijde až 700 z nich. ST-Ericsson doplatil na prudký pokles objednávek od svého hlavního zákazníka, kterým byla finská Nokia. Výrobce čipsetů doplatil také na drahou evropskou pracovní sílu, kvůli které pak nebyl schopen cenově konkurovat agresivním producentům součástek zejména z Číny a dalších asijských zemí. Mateřské společnosti se snažily pro svůj neprosperující společný podnik najít delší dobu kupce, zájemce se ale najít nepodařilo.

Diskuze (14) Další článek: V BlackBerry World už je více než 100 tisíc aplikací

Témata článku: Ericsson, , , Výrobce, Mobil, NovaThor, Eri, Mobilní čipset, MOBI, Čipset, Švédský ericsson, Čip