Android 13 a další beta verze z I/O. Pamatuje i na tablety, ke stažení je pro smartphony mnoha značek

  • Android 13 je venku v další veřejné beta verzi
  • Přináší drobné vychytávky, ale i nové funkce
  • Hodně se zaměřuje také na zařízení s větším displejem

V rámci vývojářské konference Google I/O se Android 13 dočkal představení i na velkém pódiu, kde Google zmínil další velké novinky. Dozvěděli jsme se, že bude mnohem lépe přizpůsobený zařízením s větším displejem, jako jsou hlavně tablety. Systém má například upravenou stahovací roletu, kde jsou nyní vedle sebe rozdělené přepínače a přijaté notifikace.

Klepněte pro větší obrázek
Takto bude vypadat stahovací roletka na Androidu 13 pro tablety.

Novinkou je také spodní lišta s aplikacemi zvaná Task Bar, která zůstává aktivní, i pokud otevřete některou z aplikací. Z lišty máte stálý přístup k seznamu nainstalovaných aplikací, přičemž můžete některou z nich snadno otevřít a přidat například na druhou polovinu obrazovky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Android 13 s vylepšeným Task barem dovolí lepší multitasking na větší obrazovce.

Užitečnou novinkou bude Google Wallet, která víceméně integruje dosavadní Google Pay, ovšem rozšíří podporu karet i na osobní doklady, klíčky automobilů či karty od hotelového pokoje a mnoho dalšího. Více jsme psali v samostatném článku:

Android 13 také zjednoduší párování nových zařízení. Google tuto funkci nazývá Fast Pair – rychlé párování. U nového zařízení s podporou této funkce vyskočí na Androidu rychlé okno s jednoduchou možností spárování a nastavení.

Klepněte pro větší obrázek
Google Fast Pair

Pokud hovoříte více jazyky, určitě se vám bude líbit to, že s Androidem 13 budete moci používat různé jazyky napříč aplikacemi, nehledě na to, jaký jazyk máte nastavený jako systémový.

Klepněte pro větší obrázek
Android 13 dovolí různé jazyky pro různé aplikace

Google spolu s keynote vypustil novou veřejnou betu pro Pixely, kterou už v redakci instalujeme. Nově vyšla i první beta pro vybrané telefony dalších výrobců, jako je Oppo, OnePlus, Realme, Xiaomi, Vivo, Asus a další.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Android 13 je ode dnešního dne v beta verzi dostupný u Google Pixelů, ale i telefonů dalších výrobců.

Původní článek vyšel 27. dubna s tímto titulkem:

Vyšla první veřejná beta Androidu 13. Novinky jsou zatím pouze drobné, ale praktické

Několik týdnů po tom, kdy Google vypustil první vývojářské preview Androidu 13, dostává systém ještě reálnější obrysy. Nově totiž byla vypuštěna i první veřejná beta, kterou si mohou vyzkoušet všichni majitelé smartphonů Google Pixel 4 a novější. My jsme aktualizaci vyzkoušeli a hned v úvodu nás překvapila její velikost 2 GB.

Klepněte pro větší obrázek
Plán aktualizace Androidu 13.

Už loňský Android 12 na Pixelech přinesl nový designový jazyk a nasměroval systém v režii od Googlu trochu jiným směrem. Nová verze v tom zatím pouze pokračuje.

Drobné, ale praktické novinky

Hlavním poznávacím znamením je opět grafický styl Material You, který dovolí široké možnosti přizpůsobení podle barevných palet, které uživateli vyhovují. Ty tentokrát přibyly, a to jak u barev pro tapetu, tak těch základních.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Material You dostalo nové barvy k přizpůsobení

Funkčních změn není proti proti Androidu 12 mnoho, ale jsou velmi praktické. Jednou z překvapivých změn je integrace vyhledávání Google. Přímo z nabídky tak kromě nainstalovaných aplikací můžete rovnou vyhledávat webové stránky a jiný obsah.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tradiční vyhledávání v systému nahradilo Google Search

Velké grafické změny se dočkal přehrávač, který se po zapnutí přehrávaného obsahu objeví ve stahovací liště případně na zamykací obrazovky. Časová linka s přehrávanou stopou je efektně rozvlněná a celý přehrávač na ukazuje grafiku přehrávané písně, alba. Všimnout si můžete i drobného detailu, že přímo pod přepínači je nápis Tiramisu, který je oficiálním interním název Androidu 13.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přehrávač má moderní grafiku a rozvlněnou osu přehrávání.

Velice praktického vylepšení se dočkala schránka pro kopírování textu. Po označení textu a zvolení jeho zkopírování se totiž zobrazí náhled schránky ve stejné grafice jako při pořízení screenshotu. Po kliknutí lze navíc obsah schránky editovat a následně vložit, kam budete potřebovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kopírování do schránky nově ukazuje náhled jako u screenshotu.

Překvapivě stabilní

Do stahovací lišty přibylo i několik praktických vychytávek jako je čtečka QR kódů. V levém rohu nově přibyla informace o aktivních aplikacích. Po rozkliknutí pak můžete jednotlivé z nich jedním kliknutím ukončit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Do stahovací lišty přibyly rychlé funkce jako čtečka QR kódů nebo správce spuštěných aplikací. Zmíněná čtečka je dokonce dostupná i na zamykací obrazovce.

Novinkou je předělané nastavení notifikací, kde uživatel má podrobnější správu upozornění u jednotlivých aplikací. Ty lze úplně vypnout nebo zapnout, ale lze měnit i samostatné kategorie notifikací, jako jsou upozornění na aktualizace, info o účtu, platby či různá doporučení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přepracované možnosti správy notifikací.

První beta verzi musíme letos překvapivě pochválit za její stabilitu. Narozdíl od předchozích verzí jsme se až na drobné detaily nesetkali s funkčními problémy, ani jinými omezeními, které by například telefon udělaly nepoužitelným. Přesto jde o nefinální software, který nedoporučujeme instalovat na primární zařízení a před instalací určitě nezapomínejte na zálohu dat.

Pokud byste si novou verzi systému přesto rádi vyzkoušeli, můžete se zaregistrovat do beta programu Googlu na této webové stránce a zvolte systém Android 13. Prakticky okamžitě obdržíte OTA aktualizaci přes kterou můžete nový systém do telefonu nainstalovat.

Od prvního vývojářského preview se systém hodně posunul:

Váš názor Další článek: Nejlepší aplikace pro tento týden: Fotbalové výzvy, 2D animace a umělecká díla s přispěním AI

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , Notifikace, Přehrávač, Beta verze, Přizpůsobení, Pro +, OTO, Google Wallet, SMA, Lišta, Google Fast Pair, Velký displej, Vychytávka,