Vyšší sazba DPH zdraží v roce 2004 volání

Příští rok se bude vláda zabývat návrhem zákona, jehož finálním důsledkem bude zdražení telekomunikačních služeb, a to o docela významnou částku. Zvýší se totiž sazba DPH.

A půjdeme výše

Včerejší Mladá fronta DNES zveřejnila článek, podle nějž ministerstvo předloží příští rok návrh zákona, kterým se upraví DPH z telekomunikačních a dalších služeb z 5 na 22 procent, resp. na sazbu, na níž se vláda do té doby dohodne. To, že 22procentní sazba základní daně není konečná, nám potvrdilo přímo tiskové oddělení Ministerstva financí, které jsme včera kontaktovali. Je tu tedy prostor pro lobování, aby se tato sazba daně snížila na přijatelnější úroveň; např. v Německu je to 16 procent.

V roce 2004, možná později

Ačkoliv Mladá fronta uvádí, že se sazba zvýší od prvního ledna 2004, tiskové oddělení nám řeklo něco trošku odlišného: k datu vstupu do Evropské Unie musí být všechny služby a hmotné statky, které nejsou uvedeny ve speciální vyhlášce, zdaněny plnou sazbou daně. Pokud tedy Česká republika vstoupí do EU až v roce 2005, je možné, že se sazba zvedne až k tomu datu; může to ale být i dříve, nejdříve však v roce 2004.

Tímto tedy defacto padl návrh, aby služby byly zdaněny nejprve sazbou daně 12 procent, díky níž by zdražení nebylo tak drastické, jako tomu bude v tomto případě. Zkrátka místo pěti procent budeme platit rovnou dvaadvacet, skok o 17 procent (pokud základní sazba zůstane na 22 procentech).

Budeme volat dráže

Co to znamená v praxi? Od data zvýšení této sazby se zdraží volání a veškeré další telekomunikační služby o sedmnáct procent. Pokud máte nyní účet nějakých tři sta korun, budete nově platit 351 korun. Za rok to dělá dobrých 612 korun a v případě vyšších účtů samozřejmě podstatně více. A nejde jen o telekomunikační služby, ale také třeba i internet, a to jak přes dial-up, tak kabel či satelit. Zdraží se zkrátka spousta věcí. Je ale důležité připomenout, že ačkoliv budeme operátorům platit více, nepůjdou tyto peníze do jejich kapsy, ale do státní kasy. Nadávat v tomto případě třeba na Telecom nemá smysl, je v tom nevinně.

Můžem tedy jen doufat, že se základní sazba daně sníží natolik, aby bylo zdražení jakžtakž snesitelné. Na druhou stranu by se snížila cena statků, na něž je dnes uplatňována základní sazba daně, jako auta, elektronika, nábytek apod. Bohužel, ušetření pár desítek tisíc na koupi auta těžko vynahradí dražší služby, které budeme platit po celý život.

Ačkoliv bude mít vstup do EU jistě mnohá pozitiva, toto k nim určitě nepatří...

Tip: Seznam služeb a statků, které budou i nadále patřit do snížené sazby daně (doc).

Diskuze (44) Další článek: Fotografie: na návštěvě u Motoroly

Témata článku: , Sazba, Volání, DPH, Mladá fronta Dnes