Vyšší výkon, lepší efektivita, Ray tracing a Wi-Fi 7. Qualcomm ukázal špičkový čipset Snapdragon 8 Gen 2

  • Qualcomm oznámil čipset pro budoucí supertelefony
  • Poradí si s Wi-Fi 7 i s 200Mpx foťky
  • Čipset má vyšší výkon, nižší spotřebu a spoustu dalších vychytávek

Qualcomm představil novou generaci špičkového mobilního čipsetu, Snapdragon 8 Gen 2, který bude pohánět chystané špičkové smartphony. Čipset je i nadále vyráběn 4nm technologií TSMC, má však větší výpočetní výkon, lepší grafiku, vyšší výkon umělé inteligence, a také jako vůbec první mobilní platforma podporu Wi-Fi 7. Nový čipset si navíc pořadí i s 200Mpx fotoaparáty.

Frekvence jednotlivých clusterů jsou stejné, sahalo se však na počty samotných jader. Maximální výkon obstarává superjádro Cortex-X3, které má takt 3,2 GHz. Jádro má o 35 % vyšší maximální výkon a až o 40 % lepší energetickou efektivitu. Čipset má nově konfiguraci 1 + 4 + 3, takže na superjádro navazují hned čtyři výkonová jádra o taktu 2,8 GHz a tentokrát pouze tři úsporná jádra o frekvenci 2 GHz. 

Klepněte pro větší obrázek
Snapdragon 8 Gen 2 má i tentokrát vyšší výkon a lepší energetickou efektivitu, než u předchozí generace čipsetu

Čipset podporuje rychlejší operační paměti (až 4 200MHz LPDDRX) a rychlejší úložiště typu UFS 4.0. Použitý grafický čip Adreno má až o čtvrtinu vyšší výkon a až o 45 % lepší energetickou efektivitu. Grafika podporuje hardwarově akcelerovaný Ray tracing a také se jako první pyšní podporou API Vulkan 1.3 po boku OpenGL ES 3.2.

Přichází podpora Wi-Fi 7

Nový Snapdragon obslouží až QHD+ displeje se 144Hz obnovovací frekvencí, popř. 4K panely (včetně externích) při standardních 60 Hz. Čipset podporuje i video dekódování AV1, takže si na telefonu pustíte až 8K streamy v 60 fps. V 8K je samozřejmě možné i natáčet videa při 30 fps a k tomu fotit až 6Mpx fotografie. ISP však podporuje až 200Mpx samostatné fotoaparáty, v případě 108Mpx foťáků má závěrka nulové zpoždění.

Součástí čipsetu je i vylepšený 5G modem Snapdragon X70 s maximálními rychlostmi 10/3,5 Gbps. Čipset podporuje dvě vložené 5G SIM karty, které mohou být aktivní souběžně. Čipset dále podporuje nový standard Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3 a zvukový systém Snapdragon Sound, který umožní streamování 48kHz bezztrátové hudby či minimalizuje zvukovou latenci při hraní her (48 ms). Dobíjení obstarává podpora USB 3.1, rychlodobíjení se zastavilo u standardu Quick Charge 5. Výkon umělé inteligence vzrostl více než 4×, Qualcomm si chválí i o 60 % vyšší energetickou efektivitu při provádění výpočtů.

Jedno velké jméno zatím chybí

První telefony se Snapragonem 8 Gen 2 by se měly na trh dostat ještě v letošním roce. Hlavní várka našlapaných novinek se však očekává až v první polovině příštího roku. Mezi první výrobce, které nový čipset od Qualcommu nasadí do svých zařízení, patří Red Magic, Honor, ZTE, Xiaomi, Meizu, Vivo, Sony, Redmi, Oppo, Nubia, Motorola, Oneplus, Sharp, Asus a iQOO.

Představení platformy Snapdragon 8 Gen 2:

Ve výčtu překvapivě chybí Samsung, jehož řada Galaxy S23 by po letech měla i v Evropě běžet na čipsetu od Snapdragonu. Až dosud přitom jihokoreci na starém kontinentu nabízeli své „eskové“ topmodely vždy s méně výkonnými Exynosy.

Váš názor Další článek: Kult Applu nezná hranic. Obnošené sandály Steva Jobse se v aukci prodaly za pět milionů korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , Evropa, Čipset, API Vulkan, ISP, Gen, Vysoký výkon, Efektivita, OpenGL ES, F +, Ray