Výukový program SuperMemo pro počítače Palm

SuperMemo je legendárním výukovým programem, po platformě Windows přešel na Windows CE a nyní konečně i do počítačů Palm.
Když jsem v Mobilitách 1/00 pěl oslavné ódy na SuperMemo ve verzi pro Windows CE, v krátkosti jsem zmínil, že se připravuje také jeho podoba pro počítače Palm. Netušil jsem však, že její uvedení bude otázkou tak krátké doby.

Padesátkrát efektivnější!
I když se SuperMemo nejvíce používá na učení cizích slovíček, lze je použít všude tam, kde se problematika dá vměstnat do šablony otázka–odpověď. Může jít o letopočty, matematické konstanty, zákony, chemické sloučeniny ... Necháte si položit otázku, odpovíte na ni a po zobrazení správné odpovědi svou znalost sami oznámkujete. Program si hodnocení pamatuje a metodou, jejíž princip po mně nechtějte, vypočte termín dalšího opakování. Tento termín je těsně na hranici, za kterou odpověď zapomenete, a tím, že SuperMemo dokáže tuto hranici určit, je proces učení velice efektivní. Otázky jsou předkládány přesně tehdy, kdy je vaše paměť potřebuje osvěžit, a učení by mělo být 10–50 × rychlejší.

Než se SuperMemo dostalo na kapesní počítače, existovalo více než deset let ve verzích pro PC. Jenže aby bylo učení účinné, je třeba s programem pracovat každý den. To často není možné, navíc málokomu se chce po namáhavém pracovním dnu ještě zapínat domácí počítač. Ještě tak svalit se do křesla a učit se v něm ... nyní to už jde.

Jeden z nejužitečnějších programů
Moje setkání se SuperMemo pro Palmy bylo dost netypické. Když mi duchovní otec programu, polský vědec Piotr Wozniak, oznámil, že firmička MapleTop Software připravuje verzi SuperMemo pro počítače Palm, nechtěl jsem měsíce čekat na výsledek. Podařilo se mi přesvědčit autora programu, aby mne zařadil do už uzavřeného týmu betatesterů. Tato recenze proto není jen prvním pohledem na program, SuperMemo jsem měsíc dennodenně používal (a nechystám se s tím skončit).

Ačkoli je verze pro Palmy v mnohém podobná programu pro Windows CE, nabízí několik novinek, které oceníte v praxi. Při opakování položek například nepotřebujete pero, stačí ovládání tlačítky. Při závěrečném drilu (učení má několik fází) není vyžadováno šestistupňové známkování, ale stačí dvě úrovně: dobře nebo špatně. Program může sloužit také jako slovník, protože v databázích je možné vyhledávat. Oproti verzi pro Windows CE trochu pokulhává analytika učení, resp. dostat se k ní dá více práce, ale z pohledu běžného uživatele to není závažný nedostatek.

U dřívějšího SuperMemo pro Windows CE jsem vyjádřil své obavy nad velikostí programu a databází. Zatímco pár set kilobajtů u Windows CE nehraje roli, pro Palmy, které mají paměti o řád méně, by to mohl být nepřekonatelný problém. Mé starosti se ale nevyplnily, protože program samotný má průměrných 70 kB a databáze 5 500 slovíček z učebnice angličtiny pro jazykové školy se vejde do 307 kB (tuto databázi bych asi rozdělil na dvě části).

K SuperMemo se dodává konverzní program pro PC, který dokáže databáze otázek a odpovědí převést do souboru čitelného pro Palmy. Pomocí této utilitky je také možné přidávat slovíčka do již existující databáze; vždy je příjemnější připravit databázi na stolním počítači, než se trápit psaním textů přímo v počítači do dlaně.

Výukový program
SuperMemo (pro Palmy)
Zdroj: PDA Planet
Telefon: (02) 24 23 26 56
Web: www.pdaplanet.cz
Cena: shareware, 800 Kč bez DPH • 840 Kč s DPH
program lze stáhnout na www.mapletop.com
Váš názor Další článek: Microsoft uvádí DirectX pro Windows CE

Témata článku: Palm, , , , , Program, Šup, Počítač, Super +, Super, Výukový program, Sup, Pro +,