Využití GPS a navigace při běhu a tréninku

Přístroje postavené na technologii GPS nemusí sloužit pouze řidičům nebo turistům. Své využití mají i při tak specializované aktivita, jakou je běh. Jaké jsou možnosti, současnost a budoucnost GPS při běhu?
Kapitoly článku

Timex Ironman Bodylink System: hodinky, které stačí

Řešení Timex se skládá z hodinek, snímače tepové frekvence a GPS senzoru „speed+distance“. Senzor je určen k připevnění na paži, tak jako u mnohých MP3 přehrávačů.

Klepněte pro větší obrázek
Sportovní hodinky Timex

Výhodou tohoto řešení je „normální“ velikost hodinek a také možnost nechat GPS přijímač doma. Timex neposkytuje žádnou PC konektivitu ani navigační funkce, nabídne jen informace o uběhnuté vzdálenosti, aktuální a průměrné rychlosti. V porovnání s Garminem jde o poměrně jednoduchý přístroj, který ovšem poskytuje vše potřebné: pokročilé stopky, informace o vzdálenosti, rychlosti, nadmořské výšce, řízení intervalového tréninku, nastavení zón TF či automatické ukládaní mezičasů na základě vzdálenosti.

Napájení GPS senzoru je realizováno prostřednictvím jedné tužkové baterie AA s výdrží okolo 14 hodin. Jestli je to výhoda či nevýhoda, nechť zváží čtenář sám. Na jedné straně jsou zvýšené nároky na životní prostředí a peněženku uživatele, na straně druhé lze s dostatečnou zásobou monočlánků zvládnout i vícedenní pobyt mimo civilizaci.

Polar RS800G3: srdcová záležitost

Společnost Polar je už po celé tři dekády nepochybně lídrem v oblasti měření tepové frekvence. S narůstající elektronizací sportu rozšiřovala a stále rozšiřuje portfolio o produkty jako měřič výkonu či kadence, anebo tzv. footpod. Toto zařízení po připevnění na boty předává minipočítači na zápěstí informace o počtu a frekvencí kroků. Globální trend směřující k aplikování systému GPS potvrdil Polar v srpnu tohoto roku, kdy představil GPS senzor s označením G3 jako doplněk ke své vlajkové lodi, a sice modelu RS800.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zařízení Polar R800 a senzor G3

Podle vyjádření samotného Polaru však GPS senzor G3 nemá sloužit jako náhrada za footpod S3. Ten sportovcům věnujícím se výhradně běhu stále doporučuje. Balíček Polar RS2800 s G3 senzorem označuje jako multi-sportovní řešení poskytující měření rychlosti a vzdálenosti pro outdoorové sporty jako cyklistika, turistika, kanoing a běžecké či sjezdové lyžování.

Senzor G3 je stejně jako v případě senzoru Timex napájený jednou tužkovou AA baterií, která vydrží okolo 15 hodin.

Polar RS800G3 neposkytuje navigační funkce. Na rozdíl od představovaného Timexu ovšem komunikuje s počítačem a softwarem ProTrainer 5 – prostřednictvím infračerveného portu.

Doporučení nebo spíše stručná charakteristika

Který z přístrojů si pořídit? Není sice možné poskytnout jednoznačnou odpověď, ale pokusíme se alespoň o obecný závěr.

Timex Ironman Bodylink System představuje řešení typu plug-and-play vhodné pro uživatele, kteří neplánují prosedět hodiny před barevnými grafy. Nabízí přesné informace o rychlosti a vzdálenosti.

Garmin Forerunner 205/305 vymezuje pole svojí působnosti poskytnutím navigačních funkcí. Model Forerunner 305 přidává senzor tepové frekvence, a tím se z něj stává ideální tréninkový partner pro výkonnostní běžce.

Polar RS800 s GPS senzorem G3 a footpodem S3 je řešením nejvyšší třídy pro běžce, kterým jde především o výkon. Toto zařazení si ovšem nevysloužil kvalitou či přesností GPS, která je u všech tří produktů na srovnatelné úrovni. Dominanci a předurčení do vrcholového sportu mu zabezpečuje především velmi pokročilá práce s vegetativními parametry uživatele (např. variabilita tepové frekvence, RunningIndex)

Přibližné ceny:

  • Garmin Forerunner 205: 7 000 Kč
  • Garmin Forerunner 305: 8 500 Kč (včetně snímače tepové frekvence)
  • Timex Ironman Bodylink System: 13 000 Kč
  • Polar RS800G3: 15 000 Kč

Budoucnost

V oblasti sportu je využívání systému GPS na začátku své kariéry. Lze předpokládat podobný vývoj jako v ostatních oblastech: postupná miniaturizace, přechod na barevné displeje s vyšším rozlišením, zvyšování funkčnosti při klesajících cenách. Každopádně už dnes jsou tyto přístroje technologicky vyspělými společníky při cestě za zdravím či vyšším výkonem.

Článek byl připraven ve spolupráci s webem Behej.com

Témata článku: , , Ostatní oblast, Běh, Řešení typu, Velký bratr, Sjezdové lyžování, Využití, Trénink, Garminů Forerunner, Chytrý marketing, Www polar, Jednoduchá navigace, Normální velikost, Internetová služba, Model Forerunner, Ironman