Vyzkoušejte aplikaci OldOS, která na moderní iPhony vrací prostředí iOS 4

  • Teprve 18letý vývojář vydal v uplynulém týdnu aplikaci OldOS
  • Jedná se o téměř zcela funkční emulátor stařičkého iOS 4
  • V App Storu se bohužel patrně nikdy neobjeví

Modernizace uživatelského rozhraní operačních systémů a aplikací se zpravidla setkávají s kontroverzním přijetím. Zatímco jedna skupina kvituje posun vpřed, druhá si stěžuje, že starší verze vypadala a fungovala lépe. Teprve 18letý vývojář Zane Kleinberg vyšel vstříc všem „starým konzervám“, jež nostalgicky vzpomínají na dobu, kdy telefonům s nakousnutým jablkem ve znaku vládl iOS 4.

Zatímco většina fanoušků Applu se soustředí na novinky nedávno oznámeného iOS 15, teenager Zane Kleinberg oznámil na Twitteru vydání aplikace OldOS. Jak vyplývá z názvu, má přinést staré grafické prostředí, které v iPhonech fungovalo v roce 2010, do těch nejnovějších zařízení značky Apple.

OldOS přináší iOS 4

Autor pro server Cult of Mac uvedl: „Aplikace je v podstatě něco jako emulátor nebo druhý operační systém, který žije uvnitř aplikace ve vašem telefonu. Je skutečně koncipována jako téměř funkční, skoro dokonalá rekonstrukce iOS 4.“

Čtvrtá generace mobilního operačního systému společnosti Apple – a první, která se místo „iPhone OS“ jmenovala „iOS“ – přinesla v roce 2010 významné aktualizace. Zavedla například složky na domovské obrazovce, přidala podporu vlastních tapet, celosystémovou kontrolu pravopisu a mnoho dalších funkcí.

Protože přišla ještě před zploštělými ikonami, které implementoval Jony Ive v kontroverzním redesignu iOS 7, vypadá dnes poněkud zastarale a připomíná, jak daleko iOS za posledních deset let pokročil. Proč osmnáctiletý vývojář zvolil právě tuto verzi? Protože v jeho sedmi letech byl iPhone s iOS 4 jeho první zkušeností s chytrým telefonem. I přes jeho nízký věk je tak pro něj důvodem k určité nostalgii.

Již ve čtvrté třídě vytvořil Kleinberg svou první aplikaci, která se dostala do obchodu App Store. Jednalo se o nástroj pro sledování domácích úkolů, který již bohužel není k dispozici. Jistě není překvapením, že jako obor svého dalšího vzdělávání si později zvolil informatiku.

Závan starých časů

Kleinberg vytvořil OldOS v prostředí SwiftUI kombinací starých prostředků, jako jsou ikony, a dalších přídavků, které si musel navrhnout sám. Podařilo se mu tak znovu vytvořit většinu aplikací z doby iOS 4. Jak sám přiznává, několik z nich – například Mail, Kalendář, YouTube a Zprávy – má „velké problémy“, na jejichž vyřešení stále pracuje.

„Celé měsíce jsem měl na stole iPhone 4 s iOS 4, procházel jsem jednu aplikaci po druhé a snažil se zjistit, jak je Apple navrhl,“ řekl Kleinberg. „Protože jsem zběhlý v reverzním inženýrství, dekompiloval jsem binární soubory aplikací a snažil se z technického hlediska podívat, jak je Apple vytvářel. Podařilo se mi také najít sady uživatelského rozhraní, které jsem dokázal otevřít ve Photoshopu.

OldOS lze označit spíše jako interaktivní muzejní exponát než skutečný, plně funkční operační systém. Některé aplikace v něm fungují zcela, jiné však jen částečně. I přesto však OldOS nenajdete v App Storu – vývojář (asi celkem správně) předpokládá, že by ho Apple nepřijal kvůli liberálnímu využití jím vlastněných prostředků.

Pokud si chcete OldOS vyzkoušet, můžete si ho stáhnout z TestFlight – vývojářské služby společnosti Apple pro beta testování aplikací. Aktuálně však narazíte na hlášení „This beta is full“. Autor také publikoval celý projekt na Githubu, kde jsou k dispozici i jeho zdrojové kódy.

Diskuze (11) Další článek: Ulefone Armor 11T 5G: obrněný chytrý telefon s termokamerou a podporou 5G

Témata článku: , , , , , , , , , , Pro +, Jon Ivo, GitHub, Aplikace, Mail, TestFlight, Modernizace, IPhone OS, Cult of Mac, Operační systém, Redesign, Uživatelské rozhraní, App Store, Vývojář, JOIN,