Vyzkoušeli jsme Facebook Messenger pro WP8

I na Windows Phone už vyšel oficiální Facebook Messenger, který funguje stoprocentně spolehlivě a nabízí to, co i jiné platformy. Věští ale zlé časy.

Na keynote Microsoftu na kongresu MWC 2014 v Barceloně sliboval Joe Belfiore, že se v následujích týdnech můžeme těšit na zajímavé aplikace. Jednou z nich byl i zmíněný Facebook Mesenger, který už oficiálně na platformu Windows Phone 8 dorazil. Jedná se o povedenou aplikaci, která je plně funkční a za týden testování od jejího vypuštění jsem nezaznamenal jediný problém. Problémem však může být to, co přítomnost aplikace samotné vlastně znamená.

Chatujte i s nálepkami

Sociální síť Facebook je do operačního systému Windows Phone hluboce integrována. S její funkčností to však nebylo vždy růžové, problém vznikl v době, kdy ještě existoval zvlášť Facebook chat a zvlášť Facebook zprávy. Po jejich sloučení na straně Facebooku je totiž v systému stále integrován jen chat a tak nemůžete kontaktu odesílat zprávu, stejně tak pokud někdo vám pošle zprávu, protože se chat ve vašem smartphonu zrovna odpojil (ztráta signálu atp.), zpráva nedorazí a nedorazí ani notifikace. Až do nynějška byly řešením buď aplikace třetích stran, jako například populární IM+, nebo oficiální Facebook aplikace, která však dlouho neměla spolehlivé notifikace a přístup do zpráv byl zdlouhavý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Můžete chatovat s přáteli online, ale i psát zprávy těm, kdo jsou offline. To v integrovaném Facebooku do systému Windows Phone nelze a to je i kámen úrazu nefunkčních notifikací

Aplikace Facebook Messenger však řeší všechny problémy a její funkčnost je v podstatě totožná s aplikacemi pro jiné operační systémy. Její spuštění je sice o trochu pomalejší, než u systémového chatu, ale rozhodně mnohem rychlejší, než se ke zprávám dostat v oficiální aplikace Facebook. Po spuštěni se dostanete na obrazovku s posledními uskutečněnými konverzacemi, kde text nepřečtené zprávy je zobrazen modře. Posunem do strany zobrazíte vaše přátele, kteří jsou momentálně online, a dalším posunem potom všechny přátele, kterým tak můžete poslat i zprávu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V samotné konverzaci lze posílat obrázky, emotikony, nálepky i odkazy, lze přijímat soubory a sdílet polohu. Zobrazit lze i detail každé jednotlivé zprávy

V samotné aplikaci lze mít zapnuté i oznamování polohy, lze odesílat obrázky, emotikony a v poslední době tolik populární samolepky. Lze zahájit i skupinovou konverzaci a v okně chatu je vidět, kdy si druhá strana váš text přečetla. Stejně tak nemá aplikace problém ani s rozšířeným načítáním odkazů a dokumenty, které rovnou nabídne ke stažení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Facebook Messenger pro Windows Phone 8 se opravdu povedl. Je rychlý, stabilní a bez chyb

Samotná aplikace podporuje všechny velikosti Live Tiles, kdy na dvojici menších vidíte pouze číslo notifikací a na té největší i začátek nové zprávy. Toast Notifikace v horní části obrazovky jsou potom samozřejmostí a fungují vždy a spolehlivě. Velmi chudé nastavení umožňuje pouze zapnout notifikace, zvuky a vibrace v aplikaci a zapnout také sdílení polohy. Aplikace je dostupná pouze pro operační systém Windows Phone 8.

Co přítomnost aplikace znamená?

Zřejmě to, že operační systém Windows Phone přijde o jednu z výhod, kterou se všude tolik chlubil. Ze systému bude nejspíše odstraněna hlubší integrace sociálních síti a bude se k nim přistupovat ze samostatných aplikací. Potěšující by byl stav, kdy by jednotlivé aplikace sociálních sítí měly možnost se nějakým způsobem stát součástí hubu Lidé a hubu Zprávy, tak, aby bylo stále všechno na jednom místě. Blíže k realitě ale bude nejspíše ten stav, kdy posunem na několikátou obrazovku najdeme seřazeny tyto aplikace podobně, jako je tomu třeba v hubu Obrázků s aplikacemi na úpravu fotografií. Či situace, kdy to budou pouze další položky v menu.

Stahujte zdarma Facebook Messenger:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Diskuze (17) Další článek: Samsung v ČR začal prodávat Galaxy S III Mini Value Edition

Témata článku: Microsoft, , , , , , FAC, Facebook Messenger, Meš, Joe Belfiore, Pro +, F +