Vyzkoušeli jsme GPU Turbo: Huawei slibuje výkon a úspory, ale skutečnost je složitější

Huawei a Honor v srpnu začnou vypouštět aktualizace EMUI s podporou GPU Turbo. My jsme technologii vyzkoušeli už teď. Paradoxem je, že zatím není co testovat…

GPU Turbo optimalizuje využití grafického čipu v telefonech. Grafický výkon má vyrůst až o 60 %, naopak spotřeba energie má klesnout až o 30 %. Bohužel to nefunguje tak, že aktualizujete telefon a vše jako cvaknutím přepínače zrychlí. Nutná je totiž podpora GPU Turbo ze strany aplikací a her, vývojáři musí technologii integrovat.

Měsíc před uvedením na prvních smartphonech podporují GPU Turbo pouze dvě hry: PUBG Mobile a Mobile Legends: Bang Bang. Efekt těžko můžu označit za pozorovatelný – hry běžely plynule před updatem, plynule běží i po něm, na počítadle snímkovací frekvence jsme cca o desetinu výše.

Co považuji za přínosnější, je měřitelná úspora energie! Zatímco před updatem znamenala půlhodina hraní 9,1% úbytek energie, s GPU Turbo je to jen 7,9%.

Huawei slibuje příliv nových her a aplikací se zaměřením na rozšířenou a virtuální realitu. Otázkou ale je, jakou motivaci mají vývojáři, aby podporu GPU Turbo do svých aplikací zanášeli. Také je potřeba podotknout, že náš testovací Honor 10 je vlajková loď, které výkon nechyběl. Větší přínos by aktualizace mohla mít u telefonů střední třídy jako je Huawei P20 Lite, P Smart či Honor 7X.

Plán aktualizace telefonů:

  • Srpen: Huawei P20, P20 Pro, Mate 10, Mate 10 Pro, Mate 10 RS a Honor 10
  • Září: Huawei Mate 10 Lite, Nova 2i, P Smart, P20 Lite, Y9 (2018), Honor 9 Lite, View 10 a 7X 
  • Listopad: Huawei P10, P10 Plus, Mate 9, Mate 9 Pro, Honor 9 a 8 Pro
Diskuze (10) Další článek: Gorilla Glass 6: nové odolné sklo nezničí ani 15 pádů z výšky jednoho metru

Témata článku: Honor, Huawei, , , , , , , , , , , , Honor 10, Zvýšení výkonu, SLI, Telefon střední, Aplikace, Velký přínos, Úspora, PUBG Mobile, Spotřeba energie, Snímkovací frekvence, Grafický čip, Grafický výkon,