Vyzkoušeli jsme iPhone: fotky, video, dojmy

Apple iPhone se nám dostal do rukou. Přečtete si první dojmy a prohlédněte 8 minut videa a mnoho živých fotografií.

Po měsících dohadů, spekulací a následném hltání prvních, ale bohužel cizích zkušeností, se nám iPhone dostal do rukou. Přečtěte si o našich prvních praktických zkušenostech.

IMG_5709.jpg IMG_5706.jpg 
iPhone ještě v krabici • a už v ruce Jirky Kuruce

Podrobné parametry iPhonu najdete v katalogu mobilů

První dojem? iPhone je malý

Desítky postřehů, stovky fotografií ani reálná videa nemohou nahradit zkušenost, což dokládá i naše překvapení z příjemných rozměrů přístroje. A věříme, že překvapí i vás. Výškou se iPhone vyrovnává běžným chytrým mobilům, je jen trošku širší. Zato útlý profil dodává přístroji ten pravý šmrnc. Popisovat vzhled nemá cenu, každý si již jistě svůj názor udělal a my dáváme hlavu na špalek, že ve skutečnosti vypadá ještě o něco lépe.

Tip: Apple iPhone si můžete prohlédnout a vyzkoušet i vy. Stačí zajít do prodejny Apple v Praze na Andělu, kde jeden kousek pro prezentační účely mají k dispozici.

IMG_5644.jpg IMG_5646.jpg IMG_5648.jpg IMG_5649.jpg
Vypadá vážně skvěle, ale vyfotit tento pocit se nedá

Ve vypnutém stavu na čelní straně iPhone mnoho neuvidíte. Pod displejem se nachází jediné, poměrně rozměrné tlačítko. Nejde o tlačítko dotekové, ale klasické. Nad displejem má své místo reproduktor. Jeho kvality jsme bohužel nemohli vyzkoušet, přístroj disponoval SIM kartou amerického operátora AT&T, hovor by tedy musel probíhat přes roaming.

IMG_5668.jpg IMG_5690.jpg IMG_5693.jpg IMG_5694.jpg  IMG_5697.jpg IMG_5698.jpg IMG_5699.jpg IMG_5700.jpg
iPhone je docela malý a hlavně tenký • srovnání s Nokií E90, E65, Samsungem U700 a běžnou platební kartou

Exkluzivní video:

Ukázka ovládání a některých funkcí

Na levé hraně sídlí kolébkové dvojtlačítko pro korekci hlasitosti sluchátka. Displej pak při změně rozzáří totožné ikonky, jako v operačním systému Mac OS X. Takřka v horním rohu se nachází drobný přepínač pro rychlé umlčení přístroje a přepnutí do tichého módu. Tím mi iPhone připomíná Treo a společný původ obou přístrojů. Ve spodní části se pak nachází systémový konektor, který už známe z iPodů, a standardní konektor pro připojení sluchátek.

IMG_5652.jpg IMG_5654.jpg IMG_5655.jpg IMG_5657.jpg
Ladné křivky iPhonu

Displej příjemně překvapil dobrou světelností a sytými barvami. Pouze lesklé překrytí snižuje čitelnost za slunečných dnů. Rozlišení 480 × 320 plně dostačuje.

IMG_5707.jpg IMG_5708.jpg
Displej je parádní

Rychlost a jednoduchost

Po prvních minutách chválíme rychlost. Apple pro iPhone upravil svůj operační systém Mac OS X a na vyladění si dal opravdu záležet. Přístroj nezdržuje, všechny volby provádí bleskově. A to prostředí. Líbí se nám, že vše, co Steve Jobs ukazoval na Key Note při představení a všechno, co se objevuje v reklamách, je pravdou. Plynulé rolování seznamu kontaktů, listování fotografií prstem, trošku krkolomné, ale praktické přibližování, automatické otáčení displeje a mnohé další. Vše funguje přesně podle očekávání a stejně svižně, jak bylo slibováno a předváděno.

IMG_5685.jpg
A má to logo Applu? Má...

Na ovládání si zvyknete velmi rychle, což je ovšem dáno také celkovou jednoduchostí systému. Nikde žádná přehršel voleb, položek nastavení, možností, zatržítek a hejblátek. Upravený Mac OS X nedává uživateli tolik volnosti, na stranu druhou se odměňuje bezkonkurenční uživatelskou přívětivostí. Dovolím si tvrdit, že právě s iPhone mohou zcela běžní uživatelé využívat užitečné a zajímavé funkce, na které by si u ostatních přístrojů netroufli: hudba, e-mailová komunikace a zejména internetový prohlížeč. iPhone servíruje tyto funkce pohodlně, jakoby samozřejmě. Bohužel jsme neměli možnost otestovat iPhone při komunikaci s iTunes. Věřím ale, že uživatelská přívětivost zůstane zachována i v tomto směru.

IMG_5676.jpg IMG_5681.jpg IMG_5682.jpg IMG_5683.jpg
Zatím funguje jen s americkou SIM kartou

iPhone se ale nezavděčí klasickým „technoidům“, kteří rádi zkouší nejrůznější programy a vyžadují od přístroje maximum. Tím iPhone není a ani se nesnaží být. Je to takové kapesní multimediální centrum – spojení internetového tabletu, komunikátoru a přehrávače hudby a videa.

Virtuální klávesnice: zajímavá

Někomu se může zdát klepání na virtuální tlačítka přinejmenším pošetilé. Psát poslepu (po hmatu) samozřejmě nelze. Klepání pravého ukazovačku při držení přístroje v ruce levé se ukázalo být méně efektivní, nežli psaní pravým palcem při držení v pravé ruce. Přístroj totiž není tak široký, aby pravý palec nemohl obsáhnout celou klávesnici.

Virtuální klávesnice není ledajaká. Jableční vývojáři si dali opravu záležet a klávesnice funguje jiným způsobem, než jsme zvyklí u konkurence. Při psaní ověřuje přístroj napsané znaky s databází slovíček a pokud po určitém znaku mohou následovat jen určitá písmena, přidá jim klávesnice většíaktivní plochu. Naopak ubere u těch písmen, která by podle slovníku následovat neměla. Ne, že by je nebylo možné stisknout, ale mají menší aktivní plochu a vyžadují přesnější stisk (viz videoukázka). iPhone samozřejmě nebyl lokalizován, česká slova se mu nelíbila a tak tato vlastnost nemohla být využita.

IMG_5730y.jpg
Libo lupu?

Příliš se mi zpočátku nelíbilo, že iPhone nanapíše ten znak, na jehož plochu prst dopadne, ale ten, u kterého se prst z povrchu displeje zvedne. Na tlačítka je tedy třeba opravdu klepat a nikoli po nich klouzat. Martin Lér upřesnil, že nejde o nedostatek ale vlastnost, ba přímo výhodu. Při psaní speciálních znaků není třeba zvedat palec z plochy displeje, stačí stisknout tlačítko pro vstup do znaků, táhnout prst například na tečku a pustit. Věc zvyku, po pár dnech používání bych zřejmě Martinovi dal za pravdu.

Zajímavostí také je, že se na displej musí ťukat pouze prstem. Na tenký stylus či podobné předměty iPhone nereaguje.

Fotoaparát: zmáčkni, ulož, prohlížej

Výrobce doslova odfláknul rozhraní fotoaparátu. Popsat možnosti kontroly expozice, vyvážení bílé, různé efekty a další je velmi jednoduché a vyžádá si jediné slovo. Neexistuje. Nemůžete upravit vyvážení bílé, nastavit rozlišení fotografie, zvolit efekt, zkrátka nemůžete nic. iPhone ani neumožňuje odeslání fotografií prostřednictvím Bluetooth. Apple také pozapomněl na podporu videa. Malá čočka na zadní straně tak říká pouze zmáčkni, ulož, prohlížej. Výrobce by měl ale na nedostatcích ještě zapracovat a třeba se změny dočkáme ještě než iPhone ozdobí české pulty.

IMG_5689.jpg IMG_5661.jpg IMG_5688.jpg 

Vyzkoušeli jsme i internetový prohlížeč Safari a surfování prostřednictvím Wi-Fi. Prohlížeč načítá stránky postupně a dokud není stránka načtená celá, reaguje například na posunutí až se zpožděním. Opět známé přiblížení bloku textu ale funguje na výbornou. Na 480 bodů šířky displeje se sice vměstná celá stránka většiny webů, čitelnost je však mizerná. Také vyhlazení písma po přiblížení nastává až po několika okamžicích. Ostatní aplikace, například kalendář či poznámky, fungují dle předpokladů. Kalendář nabízí dostatek možností při vytváření události, u poznámek nás zase zaujala virtuální lupa. Při ovládání prstem by byl problém trefit se například doprostřed slova pro editaci některého ze znaků. Z tohoto důvodu se při klepnutí objeví lupa, která písmo zvětší a ukáže, kde se kurzor nachází. Další z jednoduše geniálních drobností.

IMG_5711.jpg IMG_5714.jpg IMG_5703.jpg IMG_5716.jpg IMG_5718.jpg IMG_5720.jpg IMG_5721.jpg IMG_5723.jpg 
V krabici najdete i nezbytné příslušenství

IMG_5727.jpg 
Obsah krabice a podmínky pro získání iPhonu

První recenze odhalily spoustu nedodělků, na kterých by však Apple měl v co nejbližší době zapracovat. Mezi ty nejdůležitější patří absence videa, podpory MMS, slabá podpora profilů Bluetooth, nemožnost využití MP3 soubory jako vyzvánění, Safari bez podpory Flash a podobně. V základu chybí také jakýkoli komunikační prográmek s podporou protokolů ICQ a obdobných.

Stvořen pro zábavu

Naše první zkušenosti s iPhonem jsou bezesporu pozitivní. iPhone nás překvapil příjemnými rozměry, celkovou rychlostí, promyšleným ovládáním a uživatelskou přívětivostí. Sluší mu nálepka multimediálního centra, které vás díky integrovanému komunikačnímu modulu bude neustále doprovázet jako každý jiný mobil. Právě iPhone bude tím přístrojem, který i běžným uživatelům představí internet a e-mailovou komunikaci kdekoli a kdykoli. Zároveň ale musím upozornit, že se jeho plná využitelnost otevře až s pořízením neomezeného datového paušálu.

IMG_5643.jpg IMG_5647.jpg IMG_5672.jpg IMG_5650.jpg
Má sice mouchy, ale povedl se

iPhone si označení revoluční určitě zaslouží. Není sice revoluční po stránce technologické, ale po stránce přístupu k uživateli, způsobu práce a ovládání přístroje.

Diskuze (209) Další článek: Jak fotí Nokia N95 s novým firmwarem

Témata článku: Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Slabá podpora, E-mailová komunikace, Útlý profil, Plynulé rolování, F +, Uživatelská přívětivost, Drobný přepínač, Jediné slovo