Vyzkoušeli jsme Nokia Obchod na běžném Androidu

Obchod s aplikacemi z Nokie X spustíte i na ostatních Androidech. Zatím však bez smysluplného využití. A naopak na Nokii X se povedlo portovat klasický Android.

Android na nedávno představené Nokii X má svá specifika. Od Googlu pochází jen základ, uživatelské prostředí připomíná Windows Phone a služby dodal Microsoft. Tím pádem je vyloučeno, aby na tomto Androidu běžel standardní obchod s aplikacemi Google Play. Nokia situaci řeší svým vlastním obchodem s androidími aplikacemi, v češtině se jmenuje Nokia Obchod.

Právě ten se komunitě podařilo portovat na jiné Androidy. Vyzkoušet si ho můžete i vy, stačí stáhnout APK soubor z XDA fóra a ručně nainstalovat. Na obyčejném Androidu si však s Nokia Obchodem příliš zábavy neužijete. Aplikaci se nám na Xperii T sice povedlo spustit, ale stažení a instalace dalších aplikací už se nezdařila. Obchod komunikuje česky – tedy podle jazyka nastaveného v telefonu. V nastavení jsme mohli zapnout například oznámení nové aktualizace či upozornění na práva, která vyžadují nově instalované aplikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia Android Store na telefonu Sony Xperia T 

Výše popisované alotrie jsou spíše pro zajímavost, na standardní Android nic zajímavého nepřinesou. O co se ale bude komunita snažit, je portace unikátních Nokia X aplikací na běžný Android. Hlavně jde o mapovou a navigační aplikaci Here.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Portuje se i druhým směrem, aneb takhle vypadá čistý Android na Nokiích X.
Obr.: XDA Více na: http://www.mobilmania.cz/bleskovky/nokie-x-uz-maji-cisty-android-a-skore-v-antutu/sc-4-a-1326282/default.aspx#utm_medium=selfpromo&utm_source=mobilmania&utm_campaign=copylink

Sama Nokia už před týdnem tvrdila, že až 75 % Android aplikací půjde spustit i na její řadě X. Zbytek budou moci vývojáři portovat pomocí speciálních nástrojů a zajistit tak kompatibilitu s Nokia Obchodem. Vazby s Google službami budou nahrazeny alternativami od Nokie a Microsoftu.

Diskuze (33) Další článek: Hodinky Samsung Galaxy Gear ve výprodeji za necelé tři tisíce

Témata článku: Nokia, , Nokia X, Nokia X+, Sony Xperia T, Speciální nástroj, Androidí aplikace, Google služba, Obchod, Druhý směr, #Android,