Vyzkoušeno: Nejnabušenější GPS hodinky od Garminu

Pohráli jsme si s hodinkami Garmin Forerunner 910 XT. Tenhle počítač na zápěstí vládne datům z GPS a ocení je každý sportovec. Fotky + video.

Technikou poblouzněný sportovec či turista si výlety do přírody užije hned dvakrát – nejdřív samotný pohyb a poté analýzu výkonu u počítače. A kdo sportuje na vyšší úrovni, ten už má druhý bod takřka povinný, i kdyby ho snad technika nebavila. Ale to snad ani nejde, když máte na ruce Garmin Forerunner 910 XT, nejvýkonnější sportovní hodinky od Garminu, které mají všechny myslitelné funkce a bezdrátově komunikují s počítačem.

Náramek, který není na parádu

Při prvním nasazení na ruku působí hodinky Forerunner 910 XT docela monstrózně, ale není to zas až tak hrozné hlavně díky zaoblenému designu a přijatelné hmotnosti 72 g. Osadit se tak mohl docela velký displej, na kterém přečtete informace i z roztřesené ruky za běhu. Pryžový řemínek má široké rozmezí odkrokování, tak jej lze snadno upevnit na útlé i silnější ruce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostě sportovní hodinky, jen o něco větší. Pásek má široký rozsah, v balení přitom najdete ještě rozšiřující mezikus.

Ovládání stroje zajišťuje sedm tlačítek. Ta krajní jsou schována pod jednolitým pryžovým obalem a jejich stisk je poměrně dost tuhý. Je to daň za zvýšenou odolnost a vodotěsnost. Tlačítka na horní straně pro základní ovládání záznamu (start, stop, čas na kolo) se už mačkají o něco lépe. Všechna tlačítka vystupují a jsou velmi dobře rozeznatelná hmatem, což se v praxi velmi hodí. Na druhou stranu se mi stávalo, že jsem je nechtě zmáčkl například při vysvlékání bundy, ale jen do doby, než jsem objevil dvojhmat pro jejich rychlé zamčení a odemčení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Monochromatický displej je perfektně čitelný, svit slunce zde, na rozdíl od barevných displejů na mobilech čitelnosti, ještě pomáhá. V šeru pak poslouží bílé podsvícení s volitelnou intenzitou.

Data ke zpracování hodinkám poskytuje především vestavěný čip GPS, ale také barometrický výškoměr nebo elektronický kompas. Bezdrátově lze k hodinkám připojit různé snímače, sám jsem si vyzkoušel ten pro měření srdečního tepu. Spárování je okamžité, stejně tak příjemně překvapila rychlost vyhledání družic. Ovšem oproti mobilům je to pořád o pár sekund déle, těm v hrubé lokalizaci pomáhají mobilní sítě. A studený start (po delší době nečinnosti) znamená třeba i minutové čekání.

Přesnost záznamu GPS nemá smysl řešit, dnes už je přesnost výborná. Přesný záznam proběhl i v hustém lese nebo v uličkách brněnského centra.

Hodně informací, možná až moc

Z hlediska funkcí je Forerunner 910 XT multisportovní „měřák na všechno“. Cílí především na triatlonisty, kterým nabídne měření běhu, jízdy na kole i plavání v jednom přístroji. Ano, i plavání, a to nejen na otevřené vodě pomocí GPS. Lze měřit pomocí čidel i v bazénu, mělo by to fungovat pro plavecké styly kraul, znak a motýlek. To jsem ale neměl možnost ověřit.

Možnosti využití dle oficiálního videa od Garminu:

Možností zobrazení informací na displeji je vskutku hodně a napoprvé to působí docela zmateně. Zobrazit si totiž můžete 56 různých údajů, přičemž na displej se vejde jeden až čtyři podle toho, kolik kterému chcete věnovat místa a tomu odpovídající velikost písma. K dispozici přitom máte až čtyři konfigurovatelné plochy informací, mezi kterými se můžete rychle přepínat, nebo se přepínají automaticky. A nad to takové čtyři plochy nastavujete pro každou zaznamenávanou sportovní aktivitu zvlášť. Tzn. pro běh máte přednastavenou jednu sadu informací, pro kolo zase jinou atd. A to jsme jen u nastavení zobrazení informací…

Studium manuálu se u tohoto přístroje hodí více než kdy jindy. Dozvíte se tak skryté vychytávky, jako je například rychlé přepínání aktivit delším podržením tlačítka Mode, nebo možnost vypnutí GPS podržením Enteru při hledání satelitů. Hraní s nastavením pár hodin zabere, ale po prvotní konfiguraci už je používání rutina.

Video – předvedení funkcí hodinek Forerunner 910XT:

V praxi příjemně překvapila výdrž. I do tak malého přístroje se vešel dostatečně dimenzovaný akumulátor, který s jistotou vydrží celodenní záznam, troufnu si říct, že i dva celé dny (bez nocí). Chvíli jsem zkoušel přístroj využívat i jako běžné hodinky – na displeji si zobrazíte velkým písmem čas a vypnete GPS. Bez nabíječky jsem se obešel necelý týden, ale pokud si nechcete měřit cesty do práce, žádné výhody to nepřináší. Běžné hodinky jsou lehčí, méně překáží a hlavně se nemusíte starat o dobíjení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zespodu jsou dva kontakty... • ...do kterých se zakousne nabíječka

Při sportování velikost nevadila. Na kolo se ale více hodí klasický cyklo-přístroj na řídítka, protože přečíst za jízdy údaje z hodinek na zápěstí lze jen v případě, že pustíte řídítka. V terénu je to dost nešikovné, pokud si chcete kontrolovat průběh jízdy. Za 350 Kč se dá nicméně pořídit držák na řídítka, což je kus plastu, který je místně rozšíří na průměr útlého zápěstí, a celé to fixují dva stahovací pásky.

S daty na Garmin Connect

Ačkoli se k hodinkám dodává mapa TOPO Czech s editačním programem MapSource, bude to pro většinu uživatelů zbytečné. Sice tak můžete archivovat obsah hodinek a sledovat zaznamenané trasy, ale modernějším způsobem to umí služba Garmin Connect.

K hodinkám dostanete bezdrátový USB přijímač zvaný Garmin ANT Agent. Před jeho první použitím nainstalujete do počítače potřebný driver a pak už se o nic nestaráte. Agenta strčíte do USB, zapnete hodinky, přejdete na web Garmin Connect a kliknete na „Odeslat“. Vyberete si, zda chcete z hodinek odeslat všechny zaznamenané aktivity, nebo zaškrtnete jen ty vybrané a je to.

Garmin 910XT 12.JPG
Bezdrátový modul pro komunikaci s počítačem

Garmin Connect si už můžete prozkoumat i bez hodinek. Je to služba podobná Runkeeperu, Endomondu atp. Data z hodinek můžete využívat i na jiné službě, jsou to v zásadě jen standardní soubory se záznamy GPS, doplněné o informace z čidel. Ale Garmin Connect je nejvhodnější – bezvadně přímo spolupracuje s hodinkami, je v češtině, má podrobné statistiky záznamů, přehledné grafy a záznamy tras zobrazuje nad mapami Googlu (volitelně Bingu). Jinde placené funkce podrobných statistik či tréninkových plánů jsou tu zdarma.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin Connect – úvodní přehled, náhled vybrané aktivity a tvorba tréninkového plánu. Ten si pak můžete přenést do hodinek a trénovat podle rozpisu.

Zaznamenané údaje si můžete na webu upravovat, přidávat popisy, ale také přehrávat a porovnávat s dřívějšími záznamy, ukládat trasy nebo vše exportovat. Trochu na pozadí jsou zde „sociální“ funkce, nicméně přidávat přátelé a porovnávat výkony můžete rovněž. A také potěší mobilní aplikace.

Satelity z ruky

Chytré hodinky s GPS se hodí jako univerzální měřící nástroj venkovních pohybových aktivit. Zkoušený model Forerunner 910 XT představuje vrchol nabídky, a tak umí spolupracovat s čidly, vydrží pracovat s jistotou celý den, má barometrický výškoměr a rozlišuje sportovní aktivity. Ale musíte si připlatit – základní balení stojí 9 990 Kč, v balení se snímačem tepové frekvence vyjde ještě o tisíc korun dráž a „cyklo bundle“ s držákem na kolu a snímačem rychlosti a kadence už se cena dostane na 11 990 Kč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Balení Forerunner 910 XT HR Premium obsahuje i hrudní pás na snímání tepové frekvence

Zařízení s GPS na ruce se každopádně osvědčilo. Na rozdíl od dnes populárního řešení záznamu sportovních aktivit mobilním telefonem má oddělené zařízení výhodu ve stabilitě záznamu, výdrži na baterii a mobilitě. A také umístění na zápěstí se hodí – je to při ruce k ovládání a při sportovních aktivitách dobře „viditelné“ pro satelity systému GPS. Tracker v batohu tak komfortní rozhodně není.

Nejbližší alternativou jsou hodinky Suunto Ambit, které jsou o něco dražší, ale mají výhodu civilnějšího vzhledu. Parametry jsou podobné, rovněž nechybí možnost připojení bezdrátových čidel. K dispozici je také služba pro evidenci záznamů, a to Movescount.com, která je ale oproti Garmin Connect chudší. Nejpestřejší výběr alternativ nakonec najdeme opět u Garminu, kde základní hodinky s GPS koupíte už za tři tisíce a s možnostmi adekvátně roste cena až k deseti tisícům. Novým vrcholem bude vedle modelu 910 XT nový model Fenix, které jsou primárně určeny pro outdoorové aktivity. Zaujmou civilnějším designem a možností zobrazení základní mapy na displeji. Tato novinka se teprve chystá do prodeje a cenově bude kopírovat sportovněji laděný model Forerunner 910 XT.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konkurenční Suunto Ambit a podobně laděná novinka Garmin Fenix, která je primárně určena na výlety do přírody, kdežto 910XT slouží především sportovcům

Garmin Forerunner 910 XT ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 5,4 × 6,1 × 1,5 cm; 72 g
  • displej: monochromatický, podsvícený; 3,3 × 2 cm; 160 × 100 bodů
  • čidla: GPS, barometrický výškoměr, elektronický kompas; další možno připojit bezdrátově: srdeční tep, otáčky kola a frekvence šlapání, nožní senzor (krokoměr)
  • výdrž baterie: až 20 hodin (v praxi při přerušování cca 15 hodin, s vypnutou GPS pouze pro funkci hodinek až pět dní); vestavěný Li-Ion akumulátor
  • odolnost: robustní provedení, vodotěsnost (50m), pryžový pásek
  • konektivita: bezdrátové připojení k PC a čidlům (ANT+)
  • cena a balení: 10 990 Kč za verzi HR Premium obsahující hodinky, mapu TOPO Czech, snímač tepové frekvence, bezdrátový USB přijímač ANT stick, prodlužovací řemínek a napájecí zdroj
Diskuze (5) Další článek: V navigaci zadala špatný cíl. Neodradily ji ani dva dny za volantem

Témata článku: , , , , , Ulička, Motýl, Sportovec, Tréninkový plán, Druhý bod, Bílé podsvícení, Vestavěný čip, Triatlon, Rutina, Pryžový pásek, První nasazení, Přesný záznam, Garmin forerunner, Hod, Měřák, Studium, Kraul, Nový vrchol, Vestavěný li-ion, Barometrický výškoměr,