Vzpomínáte si ještě na WAP? (seriál)

Na WAP se v poslední době zapomíná, což je velká škoda. Noví uživatelé nevědí, co zkratka znamená, a ostřílení uživatelé zavrhli WAP z důvodu drahé časové tarifikace. Tímto seriálem se pokusíme WAP oživit.

Vývoj WAPu je pravým protikladem vývoje textových zpráv. Představení textovek doprovázely skeptické předpovědi, uživatelé a často i odborníci nechtěli význam, důležitost a praktičnost textových zpráv připustit. Po uvedení však nastal nevídaný boom a magických 160 znaků využívají dnes a denně miliony uživatelů. S WAPem to bylo jiné. Před uvedením všichni věděli, co je a k čemu WAP poslouží. Nejednou jsme si mohli přečíst vize o nakupování, informacích, službách atd. WAP se však nedočkal po uvedení takové přízně jako zmíněné textovky, a to i přes nepřehlédnutelnou mediální masáž. WAP byl tedy pohřben dřív, než se stihl představit.

Co je to WAP?

Následující odstavec je určen těm čtenářům, kteří neví, co se za zkratkou WAP skrývá; obeznámení uživatelé nechť přeskočí na další odstavec. WAP (Wireless Acces Protocol) je protokol pro práci se stránkami kódovanými ve WML (Wireless Markup Language), zjednodušená odnož HTML. Mobilní telefon tedy musí obsahovat WML Browser, jenž stránky překládá a zobrazuje na displeji. Omezení ze strany černobílého displeje mobilních telefonů nedovolují, aby wapové stránky hýřily barvami, obrázky, bannery. WAP není médii často označovaným „internetem v dlani“. Není ani „omezeným internetem v dlani“. Internet a WAP jsou dvě odlišná média a každé z nich má své výrazné výhody. Internet je barevný, pohodlný, nekonečný. WAP je o vždy a všude dostupných, avšak pouze textových informacích. Zatímco wapová nabídka realitní kanceláře je zbytečná, pro zpravodajství není lepšího média – vždyť mobilní telefon máme neustále při sobě.

Tři hřebíky do rakve

Hřebíků do rakve WAPu bylo několik. Tím nejdelším byla samozřejmě cena za tuto službu. Korunové částky za minutu spojení u nehlasové služby byl ochoten zaplatit jen málokdo. Časová tarifikace není nejvhodnější, mnozí z nás to ostatně dnes a denně pociťují u vytáčeného připojení k internetu. Nevhodnost časové tarifikace navíc umocňuje línost načítání stránek. Rychlost 9,6, resp. 14,4 kb/s není dostatečná ani pro malé wapové stránky. Kouzlo WAPu objevil opravdu jen málokdo a i málokdo jej využívá dodnes. Nezanedbatelným „problémem“ jsou ale i nová uživatelé. Ti velmi často netuší, k čemu a co WAP je! A to je chyba protože věřím, že WAP může být užitečný velké části uživatelů.

Záchranný kruh GPRS

Za záchranný kruh bylo a je považováno GPRS. Vyšší rychlost a zejména tarifikace za přenesená data přilákaly tisíce uživatelů zpět. Stále však nejde o miliony uživatelů, které by si WAP zasloužil a operátoři přáli. Kde je tedy náš známý zakopaný pes? V informovanosti. Uživatelé, kteří WAP vyzkoušeli ještě na vytáčeném pomalém připojení na něj zanevřeli a o WAPu už nechtějí ani slyšet. Noví uživatelé zase často neví, k čemu WAP slouží a co wapováním mohou získat, nemluvě o nesnadném nastavení telefonů. Dlouho tomu, co některý operátor masivně propagoval WAP. Ale popel na hlavu si můžeme sypat i my, po WAPu se na internetových webech prostě slehla zem. A přitom toho může WAP tolik nabídnout!

Získá si nás WAP zpět?

WAP se nesnaží a vlastně ani nemůže být užitečný všem. Jestliže má někdo z nás alespoň jednou za den přístup k internetu, nemá důvod, aby aktuální zpravodajství či informace o počasí hledal na malém displeji mobilního telefonu. WAP má však oproti klasickému internetu ohromnou výhodu. Je svému majiteli kdykoli a kdekoli k dispozici, stačí vytáhnout mobilní telefon. Uveďme si příklad: za velmi užitečnou a mnou využívanou službou je hledání autobusových či vlakových spojů. Internetový server IDOS či program Jízdní řády mi nabízí podstatně vyšší komfort, do kapsy však notebook nedám. Objevím-li se v Horní Lhotě, nemusím hledat zastávku, abych zjistil, kdy se dostanu do Lhoty Dolní. A co že to stojí? Zjištění spoje vyjde maximálně na tři koruny. WAPu se mohou do sytosti nabažit zejména uživatelé tarifu Data Nonstop od Eurotelu, kteří mají neomezený přístup v rámci paušálu. Wapovat zdarma může i každý uživatel internetu, v jednom z příštích dílů si povíme, jak na to.

Příště pokračujeme

WAP vám může zjistit nejrůznější informace, musíte však vědět co a hlavně kde hledat. Pokud se vám WAP nedostane „pod kůži“, podobně jako internet, neoblíbíte si jej. V příštích dílech našeho seriálu o WAPu se podíváme na nastavení mobilních telefonů, na finty a finesy, jak si wapování zpříjemnit, jak ušetřit korunky a nebudou chybět přehledy zajímavých a užitečných služeb.

Diskuse: používáte WAP? Jakým způsobem a jak často? Nebo už jste na něj zanevřeli?

Diskuze (94) Další článek: Oskar a Samsung S500 - stylové véčko za pět tisíc

Témata článku: , , WAP, Následující odstavec, VZP, Markup, Seriál