Wap je příliš drahý špás

Wap je už celkem stará služba. Stále ale funguje a operátoři i nezávislí poskytovatelé vylepšují své stránky. Wap je pro ně totiž stále velmi dobrý byznys – peníze uživatelů se sypou proudem. Víte třeba, že za přečtení jediné zprávy s ilustračním obrázkem zaplatíte klidně čtyři koruny?

Wap je zjednodušeně řečeno internet upravený tak, aby byl čitený na displejích mobilních telefonů. Využitelný je především pro rychlé zjišťování informací, nejčastěji se s touto službou setkáváme při stahování obrázků, vyzváněcích melodií, nebo her.

Pro připojení na wap u starších typů mobilních telefonů sloužilo vytáčené spojení (CSD). Při něm byl zpoplatněn čas, který jste na wapu trávili. S příchodem technologie GPRS se platí jen stažená data a GPRS také vytáčené v současné době téměř nahradilo. Výjimečné účtování zde má Eurotel, který i za připojení CSD účtuje na wapu podle přenesených kilobajtů.

Kolik zaplatíte operátorům

Eurotel

Sazba pro majitele předplacených karet je stejná jako pro paušály tarify, cenová struktura je ale trochu složitější. Začne to ale hezky: Eurotel neúčtuje, když se připojíte k jeho domácím wapovým stránkám Live. Dokud se z nich nedostanete na stránku se symbolem dolaru, případně nestahujete třeba obrázky, stále surfujete zdarma. Výjimka je zde jen u vytáčeného spojení, kdy se od šesté minuty začne účtovat minutová sazba 1 Kč.

Když se na portálu Eurotel Live dostanete k placené službě, každý kilobajt vás přijde na 30 haléřů. To je také poměrně pěkná cena. Jakmile ale opustíte portál operátora a zamíříte na běžné wapové stránky, sazba se hned změní na 70 haléřů za kilobajt. Tyto sazby platí i pro vytáčené spojení.

T-Mobile

U T-Mobilu už není jedno, zdali používáte předplacené karty nebo paušál. U předplacenek za vytáčené spojení zaplatíte 3,20 Kč za minutu. Pokud používáte paušální tarify, bude vás brouzdání při vytáčeném spojení stát 2,38 Kč.

Při využití GPRS T-Mobile opět rozlišuje, jestli se jedná o paušál nebo Twist. Máte-li předplacenku, zaplatíte za stažený kilobajt 60 haléřů, jste-li plátcem paušálu, bude vás stejný objem dat stát 30 haléřů. Na rozdíl od Eurotelu u T-Mobilu za brouzdání po domácí stránce platíte podle normálních sazebníků.

Oskar

Stejná situace vládne také u Oskara. Platíte-li pravidelný měsíční paušál a pořídíte si ještě navíc tarif Připojení Naskok, budete platit s GPRS jen 48 haléřů za stažený kilobajt, v případě Oskarty zaplatíte 68 haléřů. Při použití vytáčeného spojení Oskar nerozlišuje typ služby, vždy zaplatíte 1,79 Kč/min.

Bez obrázků se brouzdá levněji

Pokud si vypnete při wapování zobrazování obrázků, můžete brouzdat levněji. Vyzkoušeli jsme, o kolik se zvedne počet stažených dat u běžné zprávy na wapové verzi zpravodajských serverů. Zjistili jsme, že běžné obrázky v textu mají velikost dva až pět kilobajtů.

Na první pohled to není nijak závratné, v přepočtu na peníze se ale už jedná o částku kolem jedné–dvou korun nebo i víc. Navíc si spočítejte, kolik takových obrázků si při brouzdání za den prohlédnete, kolik za měsíc (nedělejte to, leknete se). Operátoři i provozovatelé wapových služeb to samozřejmě vědí. Obrázky do stránek nepřidávají jen pro vaši snadnou orientaci a pohodlí, cílem je větší zisk.

Další velký háček na zákazníka čeká při stahování melodií, her a dalších aplikací. Opět to jsou data a pokud má hra dejme tomu 100 kB, s předplacenými službami vás přijde na 70 Kč. Navíc ještě musíte zaplatit za samotnou hru, což je často ještě větší částka. O ceně, kterou musíte zaplatit za stáhnutí, vás ale už většinou nikdo neinformuje.

Wapovat či newapovat?

Vyplatí se tedy brouzdání wapem nebo ne? Pokud to máme říct na rovinu, tak ne. Přístup k informacím touto cestou je až na výjimky velmi drahý. Pokud to jde, použijte u GPRS připojení přes přístupový bod internet (internet.t-mobile.cz u T-Mobilu). Zde jsou sazby za přenesený kilobajt zhruba desetinové. Sice se takhle nedostanete ke všem wapovým službám mobilních operátorů, otevře se vám ale celý svět internetu a na textových verzích webových stránek často najdete ještě víc informací.

Tip: na stránkách info.drsny.net najdete přehled textových verzí různých internetových služeb.

Pro použití APN internet ale potřebujete chytrý telefon, komunikátor nebo obyčejný mobil, který se prostřednictvím tohoto přístupového bodu dokáže připojit do sítě. U běžných mobilů, které většinou nedisponují plnohodnotným internetovým prohlížečem, vám ale často nezbude, než zůstat u drahého wapu.

Vypnutím obrázků a promyšleným brouzdáním wapovými stránkami se ale i tento způsob získávání informací dá udržet v rozumných mezích. Neopouštějte ani připojení CSD, které je účtováno za čas. Na první pohled sice vypadá dražší, za minutu ale stáhnete více dat, než byste za stejnou sazbu zaplatili u GPRS. Vytáčené spojení se vyplatí zejména při stahování mobilního obsahu: obrázků, zvonění nebo her. Většinou jde o objemnější soubory, kde s GPRS peníze padají do bezedného kanálu. Tuto fintu ale není možné použít u Eurotelu, který i vytáčené spojení účtuje přenesenými daty (a už víte proč).

Diskuze (50) Další článek: Oskar a Vodafone: možná už v červnu

Témata článku: , Drahý špás, Špás, WAP