Wayfinder pro Javu: k navigaci nepotřebujete smartphone (recenze)

Majitelé chytrých mobilních telefonů mohou na svých telefonech provozovat různé navigační programy. Známý navigační systém Wayfinder Navigator je však nyní k dispozici i ve verzi pro Javu. S GPS modulem od Nokie jsme jej vyzkoušeli na Sony Ericssonu K750i. Videoukázky!
Kapitoly článku

Navigační systém v mobilním telefonu je velmi praktická věc. Nestojí tolik, kolik „velké“ navigační systémy do automobilu a můžete ho brát stále s sebou, třeba i na pěší túry. Prozatím si této vymoženosti mohli užívat pouze majitelé chytrých mobilních telefonů nebo kapesních počítačů.

Možnost spuštění navigačního programu Wayfinder Navigator i na běžných mobilech s podporou Javy je proto docela revolučním počinem. A rovnou musím upozornit, že se nejedná o nějak zvlášť „ořezanou“ verzi; k dispozici je mapová i hlasová navigace a vše je v češtině.

Tip: článek si můžete přečíst nerozdělený v textové verzi MobilManie

Není Java jako Java

Podporou jazyka Java je vybavena většina dnešních moderních telefonů. Každý z nich ale nemá potřebné předpoklady k tomu, aby na něm navigační program Wayfinder Navigator bez problémů fungoval. Jednou z nejdůležitějších podmínek je rychlost, samozřejmě musí být k dispozici také velký displej. Výrobce proto oficiálně podporuje pouze tyto telefony:

  • Nokia 6230i
  • Sony Ericsson D750i
  • Sony Ericsson K600i
  • Sony Ericsson K608i
  • Sony Ericsson K750i
  • Sony Ericsson V600i
  • Sony Ericsson W550i
  • Sony Ericsson W600i
  • Sony Ericsson W800i
  • Sony Ericsson Z520i
V seznamu je vidět absolutní nadvláda telefonů značky Sony Ericsson. Ty jsou známy velmi rychlou Javou a poměrně velkými, kvalitními displeji. Vývoj aplikace byl proto zřejmě prováděn na těchto telefonech, snahou výrobce je ale postupná optimalizace pro další typy telefonů.

Paměťová karta není potřeba

Instalace programu probíhá automaticky z internetu, lépe řečeno z wapu. V prodejním balení dostanete pouze přihlašovací údaje a aktivační klíč. Aplikace v telefonu zabere 965 kB a musíte počítat s tím, že za stažení těchto dat zaplatíte.

Program se prodává ve stejných balíčcích jako symbianový bráška a za stejnou cenu. Můžete si jej tedy pořídit v setu s bluetoothovým GPS modulem. Cenu však nejvíce ovlivňuje platnost licence pro využívání programu. Můžete si zaplatit neomezenou (doživotní) nebo pouze roční. Navigovat se můžete nechat po západní a střední Evropě, včetně České republiky.

Sada Cena bez DPH Cena s DPH
Wayfinder Navigator™ - Doživotní + GPS sada 5 869 Kč 6 984 Kč
Wayfinder Navigator™ - Doživotní 3 890 Kč 4 629 Kč
Wayfinder Navigator™ - 12 měsíců + GPS sada 5 040 Kč 5 998 Kč
Wayfinder Navigator™ - 12 měsíců 2 490 Kč 2 963 Kč

Wayfinder je oproti konkurenčním navigačním systémům (například Route 66 nebo TomTom) zvláštní tím, že si stahuje potřebné mapové podklady z internetu. Nepotřebujete proto mít telefon s podporou paměťových karet a pokud jej máte, můžete kartu využít jinak. Program si stáhne vždy jen tu část mapy, jakou potřebuje, a to automaticky při průjezdu danou lokalitou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dostupné země s mapovým pokrytím • kvalita zpracování map české republiky (tmavá místa jsou zpracována do nejmenších uliček)

Nevýhodou tohoto řešení jsou pochopitelně náklady na přenesená data. Narozdíl od aplikace pro Symbian nedochází k ukládání všech již stažených map a při opakovaném průjezdu stejnou trasou můžete stahovat data opakovaně znovu. Desetikilometrový výlet po městě se zobrazením mapy vyjde přibližně na 250 kB stažených dat. Pokud tedy nemáte neomezený datový paušál, může se delší cesta trochu prodražit.

Bohužel není možné mapy stáhnou do telefonu z webové aplikace Mywayfinder, jako u symbianového programu. Nicméně webové rozhraní na adrese mywayfinder.com je vám k dispozici a můžete si zde vytvářet oblíbené body nebo plánovat trasy. Složku se seznamem oblíbených bodů můžete následně synchronizovat s telefonem. Prostředí webové aplikace je české, takže se neztratíte ani bez znalosti angličtiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyhledávání bodů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výpočet trasy

Nokia a Sony Ericsson si rozumí

Jak už jsem se zmínil, test jsem prováděl se Sony Ericssonem K750i, ke kterému byl připojen prostřednictvím Bluetooth GPS modul Nokia LD-1W. Dvojice příkladně spolupracovala.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson K750i

O GPS modulu si můžete více přečíst zde. Jen připomínám, že se jedná o malé zařízení s rozměry 78 × 45 × 17 mm a hmotností 62 g. Napájet se dá z vestavěného akumulátoru, ze zásuvky automobilu nebo standardní nabíječkou pro telefony značky Nokia. O funkčních stavech informují dvě informační diody.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
GPS Nokia LD-1W v ochranném pouzdře • vypínač • konektor s krytkou

K modulu je možné připojit externí anténu, ale při běžném používání si vystačíte s anténou integrovanou. K ovládání slouží jediné tlačítko, kterým modul zapnete, vypnete nebo připravíte do režimu párování. Standardním doplňkem je pryžový ochranný obal.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Indikační kontrolky jsou skryty za poloprůhledným plastem • otvory pro provléknutí popruhu a poutka

Oficiálně udávaná výdrž je až deset hodin, v praxi je ale podstatně horší. Plně nabitý Sony Ericsson K750i vydržel navigovat se stále zapnutým podsvícením displeje přibližně tři a půl hodiny.

Nic složitého

Javová verze Wyfinder Navigatoru se příliš neliší od svého symbianového sourozence. Aplikace vás uvítá jednoduchou ikonovou nabídkou. Start mimochodem trvá přibližně deset vteřin. V nabídce najdete odkazy na klasické funkce navigačního systému.

 
Obrázek při startu aplikace • hlavní nabídka

Předně je dobré nastavit aplikaci podle svých požadavků. V příslušné nabídce můžete zapnout či vypnout zvukovou navigaci nebo nastavit parametry výpočtu tras. Nabízí se možnost optimalizace pro osobní automobil nebo chodce, vyhledávání pro nejkratší čas nebo vzdálenost, možnost zakázat navigaci přes placené úseky silnic nebo dálnice a nastavit můžete výchozí režim způsobu navigování. Některá podrobná nastavení oproti symbianové verzi chybí.

 
Možnosti nastavení

V nabídce dále najdete přihlašovací formulář ke služby MyWayfinder, která umožňuje spravovat oblíbené body na mapě pomocí webového rozhraní na internetu. Počátek a konec trasy si proto můžete jednoduše zadat doma za pomocí počítače a následně je synchronizovat s telefonem.

 
Nastavení přihlašovacích údajů služby MyWayfinder • seznam oblíbených bodů je možné synchronizovat se serverem

V aplikaci navigátoru se nenastavují datové přenosy GPRS. Nastavení se provede v nabídce telefonu a je společné pro všechny javové aplikace.

Ještě než začnete se samotnou navigací, je dobré si zkontrolovat, zda GPS modul navázal spojení s potřebným množstvím satelitů. V hlavní nabídce aplikace k tomu najdete funkci GPS info, která potřebné údaje přehledně zobrazí.

 
Zobrazení síly signálu od jednotlivých satelitů


V druhé kapitole se budeme věnovat vyhledávání bodů na mapě a plánováním trasy

Témata článku: , , Nokia 6230i, Sony Ericsson D750i, Sony Ericsson K600i, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson W550i, Sony Ericsson W600i, Sony Ericsson W800i, Sony Ericsson Z520i, Pro +, Wayfinder, SMA, Absolutní nadvláda, Ochranný obal, Webová podpora, Výchozí režim, Noční klub, Nadvláda, Smartphone