Waze má technologii, která nahradí chybějící GPS signál v tunelech

Situaci, kdy auto vjede do tunelu a GPS přijímač ztratí signál, různé navigace řeší různými způsoby. Některé se zastaví, jiné zkouší polohu vozu odhadovat. Waze jde dál, k relativně přesnému určení polohy chce použít beacony. První test proběhl v Pittsburgu, kde jsou „bezdrátové majáky“ nainstalované ve dvou tunelech. Po řidiči se vyžaduje jednoduchá věc – zapnout Bluetooth. O zbytek se postará aplikace.

Klepněte pro větší obrázek
I za touto inovací je příběh. V roce 2014 ji vymyslel Gil Disatnik, vývojář společnosti Waze, když v jednom z bostonských tunelů netrefil odbočku na letiště a zmeškal letadlo. (obr.: Waze via The Hour)

Představa je taková, že by se technologie postupně dostala do všech tunelů na celém světě (v databázi Waze je jich 12 tisíc kilometrů). Problém vidím v tom, že je nehodlá nakoupit Waze (ani jeho mateřský Google), ale chce přesvědčit provozovatele tunelů, aby zařízení koupili, nainstalovali a provozovali sami (Waze.com/beacons). 

Beacony se instalují na každých přibližně 40 metrů a pokrytí kilometru vyjde na 750 dolarů, tedy asi 18 tisíc korun. Waze (ve spolupráci s Bluvision) vyvinul svůj vlastní model, který nejlépe vyhovuje účelu, a dává na něj čtyřletou záruku.

Klepněte pro větší obrázek
Waze beacon vyrábí společnost Bluvision. Je to malé zařízení, jehož baterie udrží Bluetooth signál až šest let!

Zajímavé je, že si Waze nehodlá technologii škudlit pro sebe, signál z beaconů budou moct využít i konkurenční mapové aplikace.

Via The Hour

Diskuze (33) Další článek: Huawei představí 3. listopadu další zařízení s duálním foťákem. Bude to Mate 9?

Témata článku: Google, , , , , , , Maják, Kter, Bluetooth sig, Boston, Hour, Mateřský Google, Jednoduchá věc, Pittsburg, Bluetooth signál, Malé zařízení, Představa, Tunel, Signál, Letiště