WebViewer 3.0: nová verze populárního prohlížeče

WebViewer je jedním z nejpoužívanějších internetových Java prohlížečů pro mobilní telefony. Výrobce, kanadská společnost Reqwireless, před nedávnem uvolnil verzi 3.0, která obsahuje řadu vylepšení a novinek.

Nedávno jste si na MobilManii mohli přečíst, že byl uvolněn internetový prohlížeč Opera 6.0 pro mobilní zařízení. Tato verze Opery je zajímavým dílem. Nejvíce zdůrazňovaná je zřejmě použitá technologie Small-Screen Rendering, která umožňuje přizpůsobit webovou stránku malému displeji a která by měla zabránit nutnosti horizontálního scrollování. Opera má však dvě zásadní nevýhody: je určena pouze pro telefony vybavené operačním systémem Symbian, kromě toho instalační soubor zabírá přes 800 kB.

Naproti tomu prohlížeč WebViewer je napsaný v Javě a je tedy využitelný napříč mnoha typy a značkami mobilních zařízení podporujících technologii Java. Verze 3.0 byla testována na nejrůznějších typech přístrojů Motorola, Hitachi, Nokia, Sanyo, Samsung, Samsung, Siemens, Sony Ericsson a dalších (konkrétní seznam podporovaných mobilů je k dispozici zde).

Internet na mobilu

Většina současných mobilních telefonů neobsahuje vestavěný prohlížeč internetových stránek. Mobil obyčejně obsahuje lepší či horší prohlížeč wapových stránek, ovšem každý uživatel mobilního telefonu, který někdy používá WAP, zřejmě bude souhlasit, že wapová stránka má k internetové obvykle velmi daleko.

Aby mohli uživatelé mobilů (a dalších kapesních zařízení) využívat značných výhod internetu a webových stránek, musí používat internetové prohlížeče dodávané třetími stranami. Je s podivem, že ani telefony, jejichž parametry prohlížení internetových stránek nebrání, nedisponují vestavěným prohlížečem.

Disponují však obvykle podporou jazyka Java. Pro vývojáře z toho plyne, že kvalitně provedený internetový prohlížeč dává slušnou šanci na obchodní úspěch.

Kanadská společnost Reqwireless se zaměřuje právě na vývoj aplikací pro mobilní zařízení. V její nabídce se nalézají kromě prohlížeče i další internetové aplikace, např. e-mailový klient. Prohlížeč WebViewer je však vlajkovou lodí společnosti – ta na jeho vývoji pracuje již od roku 2001.

Reqwireless WebViewer 3.0

Pojďme si stručně shrnout nejdůležitější rozdíly, které přinesla verze 3.0 ve srovnání se svým předchůdcem, tedy s verzí 2.0:

  • znatelné vylepšení výkonu, především snížení doby nahrávání stránky
  • přítomnost dialogu Historie
  • schopnost uchovávat webové stránky ve vyrovnávací paměti, což by mělo dále zrychlit přístup
  • velikost vyrovnávací paměti je navíc nastavitelná, takže podle velikosti volné paměti, kterou máte k dispozici, můžete vyladit výkon prohlížeče na maximum
  • správu záložek
  • klávesové zkratky pro rychlou navigaci na začátek a konec zobrazené stránky
  • podpora transparentních obrázků GIF, podpora obrázků PNG
  • antialiasing obrázků

Kromě toho samozřejmě bylo opraveno několik drobnějších chyb předchozí verze. Důležité je, že uvedená funkční vylepšení nevedla k nárůstu velikosti aplikace – prohlížeč zabírá 46 kB, což je poměrně sympatická hodnota, zvláště ve srovnání s Operou (833 kB).

  
Javový prohlížeč WebViewer bez problémů zobrazí nejen text, ale i všechny obrázky, které se na webu nachází

  
Prohlížeč jsme testovali na Nokii 7650, bez problémů lze poslat příspěvek k diskusi u článků například na MobilManii

Jak funguje?

Výčet nových funkcí ještě automaticky neznamená, že je aplikace skutečně kvalitní a že se dobře používá. Subjektivně se však opravdu zdá, že rychlost načítání stránek je podstatně vyšší, používání vyrovnávací paměti ji pak dokáže ještě zlepšit. Práce se záložkami, zvláště v kombinaci s možností organizovat záložky do složek, uživatelský komfort ještě dále zvyšuje.

Máte-li mobil s dostatečně velkým a kvalitním displejem a máte-li navíc výhodný tarif pro přenos dat, můžete WebViewer rutinně používat pro přístup k internetu. Mobilní telefon jistě nelze prohlásit za rovnocennou náhradu stolního počítače a stejně tak nelze postavit ani WebViewer na úroveň Internet Exploreru nebo Mozilly. Přístup na internet vlastně odkudkoliv je však velmi vítanou a s WebViewerem i vcelku atraktivní možností.

Jedinou výraznější nevýhodou WebVieweru je cena jeho plné varianty, která činí ve verzi 20 USD. Zmínil bych ještě elegantní způsob nákupu – prohlížeč se jednoduše stáhnete, a pak máte 10 dnů na uhrazení poplatku. Zaplatíte-li, dostanete aktivační kód, který do WebVieweru zadáte a je natrvalo váš.

Podrobnější informace o produktu získáte na webu výrobce. Tamtéž je možné stáhnout zkušební verzi prohlížeče. Ta je desetidenní, navíc je limitována deseti přístupy na web denně.

Diskuze (40) Další článek: Nová Motorola Accompli nečekaně s digitálním foťáčkem a MMS

Témata článku: , Pro +, Nov, Wapová stránka, Verze, WebView, Pop, Prohlížeč, Nová verze, Elegantní způsob, Web