Western Digital uvádí na trh flash paměť UFS 3.1 pro 5G smartphony

Western Digital představil druhou generaci svých úložišť UFS 3.1, určenou pro chytré telefony s podporou mobilních sítí páté generace. Patrně nebude trvat dlouho a dočkáme se smartphonů s rychlou interní pamětí s kapacitou 512 GB.

Kalifornská společnost se sídlem v San Jose uvedla, že její nové paměťové čipy budou poskytovat dostatečný výkon a kapacitu pro podporu multimediálních aplikací náročných na data, které uživatelé chytrých telefonů očekávají od 5G sítí.

Paměť v mobilu od Western Digital

Paměť Western Digital iNAND MC EU551 poskytuje výkonné úložiště, které zákazníci potřebují, aby na svých telefonech mohli používat nové aplikace. Rychlá paměť je důležitá například pro fotoaparáty s neustále rostoucím rozlišením, rozšířenou a virtuální realitu, hry a video v rozlišení 8K.

Nové mobilní úložiště je druhým produktem WD postaveným na platformě UFS 3.1. Díky využití rychlejší paměti NAND, modernějšímu řadiči a vylepšenému firmwaru přináší 100% zlepšení výkonu při náhodném čtení a až 40% zlepšení výkonu při náhodném zápisu.

Výrobce rovněž uvedl, že paměťový čip má o 90 % lepší sekvenční zápis, což najde praktické využití například při stahování dat z rychlých sítí. Spotřebitelé také získají lepší zážitek během streamování multimediálních souborů v rozlišení 8K, a lepší výkon pro aplikace, jako je třeba fotografování v dávkovém režimu.

Klepněte pro větší obrázek 
Western Digital uvádí na trh flash paměť UFS 3.1

Marketingový ředitel mobilní divize WD Itzik Gilboa k novince řekl: „Představujeme druhou generaci našeho produktu. Klíčovými faktory jsou grafika, větší soubory, přechod ze záznamu videa ve 4K na 8K, nástup 5G a Wi-Fi6E a požadavek na rychlejší komunikaci, stejně jako nové a neotřelé aplikace, které přináší rozšířená realita a potenciálně některé požadavky na učení umělé inteligence.“

Rychlost úložiště bude podstatná

Význam rychlejšího úložiště pak ukázal na příkladu nahrávání či přehrávání videa. Zatímco v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu je během jedné minuty nutné zpracovat kolem 600 MB dat, v případě 8K to sice není dvojnásobek, ale objem se pohybuje okolo 1 gigabajtu.

Western Digital utratil v posledních deseti letech za výstavbu továren 18 miliard dolarů. Aktuálně dospěl k desáté generaci flash pamětí a v podstatě skoro každý výrobce si licencuje technologie právě této společnosti.

Analytická společnost IDC očekává, že dodávky chytrých telefonů 5G budou v letošním roce představovat více než 40 % celosvětového objemu a v roce 2025 vzrostou až na 69 %. Mobilní sítě s rychlejšími přenosy a nižší latencí umožní nové uživatelské zážitky, ale budou vyžadovat výkonnější a větší úložiště.

Váš názor Další článek: VIDEO: Jak chránit displej mobilu s integrovanou čtečkou otisků

Témata článku: , , , , , , F +, Rozlišení, José, Flash paměť, Digit, Aplikace, Ina, San Jose, Generace, Pro +, SMA, Úložiště, NAND,