Wexler jde na český trh: zahnutá čtečka a skorotablet

Nová značka a pro začátek dvě zajímavé hračky. Čtečka s prohnutým elektronickým papírem a „skorotablet“ za pár stokorun.

Společnost Wexler (součást ruského výrobce a distributora Avirsa) vstupuje se svými elektronickými čtečkami knih na evropský trh. Česko si vybrala jako první zemi si pro svou expanzi. Čtečky bude do tuzemska dovážet společnost BookHaus. Na českém trhu se chce firma zaměřit hlavně na ženy, studenty a geeky. Na českém trhu společnost odstartuje se dvěma modely:

Wexler Flex One je klasická čtečka elektronických knih s displejem s technologií e-ink. Tenhle „elektronický papír“ zobrazí 16 stupňů šedi, má rozlišení 1 024 × 768 pixelú, ale hlavně je prohnutý. PR manažeři z Wexleru by nám určitě tvrdili, jak skvělé je to pro pozorovací úhly, já si myslím, že je to při úhlopříčce 6" nesmysl, ale je to přinejmenším zajímavé řešení a displej je tak lépe chráněný před poškozením. Baterie má kapacitu 600 mAh a měla by stačit asi na dva týdny čtení. Bezdrátové technologie ve výčtu výbavy chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohnutý Wexler Flex One měří 151 × 134 × 4 mm a váží 110 gramů

Wexler Book T7004 je údajně nejtenčí čtečka s TFT displejem (7" LED, 800 × 480). Kromě textů a obrázků zvládne také hudbu a video, čímž se blíží tabletům. Oproti nim však postrádá otevřený operační systém a připojení k internetu. Přístroj podporuje paměťové karty microSD, má FM rádio, reproduktor a výstup na sluchátka. Baterie o kapacitě 2 350 mАh umožní 25 hodin poslechu hudby, 7 hodin čtení a 4 hodiny přehrávání videa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Wexler Book T7004 měří 197 × 115 × 6 mm a váží 270 gramů. Přední část je z umělé hmoty, záda jsou hliníková

Ani u jednoho z modelů jsem záměrně neuvedl cenu, ale obě částky jsou zajímavé. Nebo spíše překvapivé. Prohnutý Wexler Flex One má na trhu konkurovat legendárním, oblíbeným, zaběhnutým a relativně levným Kindlům, ale stojí 5 990 Kč. To je na zcela neznámou značku hodně. Také cena modelu Wexler Book T7004 je překvapivá, tentokrát příjemně. Tento prohlížeč a přehrávač multimédií všeho druhu vybavený 7" LCD přijde na 1 790 Kč.

Wexler působí v Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku, v Kazachstánu a nově v ČR a na Slovensku. Další kroky naší expanze míří do Německa, Itálie, Rakouska, Polska, Maďarska a Rumunska. V plánu je posilování pozice v Severní Americe. V roce 2011 Wexler otevřel kanceláře v Singapuru, Hongkongu a v Chicagu. E-čtečky začala firma vyrábět v roce 2010. Za rok a půl jich prodala 400 tisíc, zejména na ruském a ukrajinském trhu, kde dosáhla 35% podílu na trhu. V roce 2011 obrat společnosti dosáhl 50 milionu dolarů. Firma chce do roku 2015 prorazit do pětice největších výrobců elektronických čteček v celosvětovém měřítku. Mateřská společnost Avirsa Holding v současnosti zaměstnává kolem tisícovky zaměstnanců, z toho 100 pracuje pro značku Wexler.

Čtečky elektronických knih na českém trhu (řazeno podle oblíbenosti na HledejCeny.cz):

Diskuze (4) Další článek: Google umí hlasové vyhledávání ve slovenštině a dalších jazycích

Témata článku: , , Elektronický papír, Český trh, Trh, Český, Kazachstán, Čtečka, Mateřská společnost,