WhatsApp dostane v Irsku vysokou pokutu. Porušil povinnosti týkající se ochrany dat uživatelů

WhatsAppu v Irsku hrozí obří pokuta ve výši až 225 milionů eur (5,8 miliardy korun). Udělila mu ji Irská komise pro ochranu údajů za to, že společnost v zemi nezvládla poskytnout svým uživatelům nutné informace o ochraně jejich dat a nesplnila povinnosti týkající se transparentnosti zveřejňování informací.

Společnost tak dostala nařízeno aktualizovat své zdlouhavé zásady ochrany osobních údajů a změnit způsob, jakým uživatele upozorňuje o sdílení jejich dat. WhatsApp už podobný problém řešil v roce 2018, kdy bylo zavedeno GDPR a firma se stala jednou z prvních firem, která nedostatky z pohledu sdílení informací o ochraně dat uživatele musela řešit soudní cestou.

WhatsApp už reagoval, že s aktuálními sankcemi nesouhlasí a přijdou jim nepřiměřené, jelikož firma podle nich poskytuje bezpečnou službu a dlouho pracovala na zajištění transparentnosti uvádění úplných informací o ochraně uživatele. Proti rozhodnutí Irské komise se tedy dle vyjádření pro server The Verge určitě odvolá. 

Historicky jde o druhou největší pokutu tohoto typu. Pomyslné první místo aktuálně drží společnost Amazon, který loni dostal rekordní pokutu ve výši 746 milionů eur (19 miliard korun) za porušení evropských zákonů o ochraně osobních údajů.

Jak přenést WhatsApp data z jednoho telefonu na druhý?

Zdroj: CNBC, Via The Verge

Diskuze (2) Další článek: Recenze mobilu Motorola Defy. Zvenku solidní brnění, uvnitř slabší Moto

Témata článku: , , , , , , , , , , , CNBC, Uživatelé, CNB, The Verge, Transparentnost, Ochrana dat, Sankce, Pór, Vysoká pokuta, Europa, Irsko,