WhatsApp narazil v Německu. Nové nakládání s osobními údaji tam úřady označily za nezákonné

Nové zásady ochrany osobních údajů komunikační aplikace WhatsApp vyvolaly řadu diskusí a polemik. Mnohé uživatele pobouřily natolik, že začali hledat alternativy, a neušly ani pozornosti regulačních orgánů, zabývajících se ochranou soukromí a osobních dat.

Provozovatel populární platformy nakonec pod tlakem negativních ohlasů rozhodl, že proti uživatelům, kteří nová pravidla neakceptují, nepodnikne žádné okamžité represivní kroky, tj. nebude jim deaktivovat a mazat účty. Místo toho hodlá zobrazovat dialog s informací o nutnosti vyjádřit souhlas a postupně omezí některé funkce.

Tříměsíční stopka

Dle agentury Reuters proti těmto záměrům v úterý ostře vystoupil německý Úřad pro ochranu osobních údajů. Facebooku, pod jehož křídla WhatsApp spadá, výslovně zakázal zpracovávat osobní údaje uživatelů aplikace WhatsApp, protože nové podmínky jejího používání považuje za nezákonné.

Regulátor se odvolává na pravomoci dané v rámci GDPR a nařizuje Facebooku, aby na dobu tří měsíců úplně pozastavil shromažďování údajů uživatelů aplikace WhatsApp. Tento krok přichází pouhých několik dní před termínem 15. května, do kdy by uživatelé měli vyjádřit souhlas s novými podmínkami.

Rozhodnutí následuje po mimořádném řízení, které regulátor zahájil minulý měsíc v městské spolkové zemi Hamburk poté, co WhatsApp začal požadovat, aby uživatelé souhlasili s novými podmínkami, nebo přestali službu používat.

Poslechne WhatsApp úředníky?

WhatsApp se brání s tím, že obvinění hamburského úřadu stojí na zásadním nepochopení účelu a účinku aktualizace podmínek, a proto nemá legitimní základ. Míní tedy dále pokračovat v zavádění aktualizovaných podmínek, protože tvrzení orgánu pro ochranu údajů jsou z jeho pohledu mylná.

Od roku 2018 podléhá ochrana soukromí na internetu předpisům Evropské unie, konkrétně Obecnému nařízení o ochraně osobních údajů, známému pod zkratkou GDPR. Podle GDPR má nad Facebookem dohlížet Irsko, protože právě tam sídlí evropské ústředí společnosti.

Každopádně stávajícím rozhodnutím spor mezi německým úřadem a provozovatelem komunikační platformy patrně neskončí. Němci budou u Evropského výboru pro ochranu osobních údajů žádat o vydání obdobného rozhodnutí, platného pro celou EU.

Diskuze (8) Další článek: Průměrná oprava rozbitého mobilu vyjde na 4 300 Kč. Jak jej nejčastěji chráníme?

Témata článku: Mobilní aplikace, Aplikace, Facebook, Německo, WhatsApp, Evropská unie, Internet, Soukromí, Ochrana, Uživatelé, Reuters, Irsko, Osobní údaje, Hamburk, Nová podmínka, GDPR, Údaj, Nakládání


Určitě si přečtěte

Android 12 přinese nové prostředí. Google ukázal, jak bude vypadat
Vladislav Kluska
Android 12BetaAndroid
Hodinky Garmin Venu 2 přicházejí ve dvou velikostech a s dvojnásobnou výdrží
Lukáš Václavík
Chytré hodinkyGarmin
Skvělá zpráva pro řidiče: Mapy.cz podporují Android Auto
Karel Kilián
Android AutoMapy.czSeznam.cz
Garmin překvapil levným sporttesterem a LTE hodinkami pro náročné
Martin Chroust
HodinkyGarmin
RECENZE: Samsung Galaxy A52 5G – I letos má zaděláno na bestseller

RECENZE: Samsung Galaxy A52 5G – I letos má zaděláno na bestseller

** Otestovali jsme další letošní nové „áčko“, které by se mohlo stát mainstreamem ** Podobnost s Galaxy A72 je, až na baterii a jeden foťák, dost velká ** Sáhnete po levnější LTE verzi nebo po výkonnější 5G variantě?

Martin Chroust | 29

Martin Chroust
GalaxyRecenze