WhatsApp narazil v Německu. Nové nakládání s osobními údaji tam úřady označily za nezákonné

Nové zásady ochrany osobních údajů komunikační aplikace WhatsApp vyvolaly řadu diskusí a polemik. Mnohé uživatele pobouřily natolik, že začali hledat alternativy, a neušly ani pozornosti regulačních orgánů, zabývajících se ochranou soukromí a osobních dat.

Provozovatel populární platformy nakonec pod tlakem negativních ohlasů rozhodl, že proti uživatelům, kteří nová pravidla neakceptují, nepodnikne žádné okamžité represivní kroky, tj. nebude jim deaktivovat a mazat účty. Místo toho hodlá zobrazovat dialog s informací o nutnosti vyjádřit souhlas a postupně omezí některé funkce.

Tříměsíční stopka

Dle agentury Reuters proti těmto záměrům v úterý ostře vystoupil německý Úřad pro ochranu osobních údajů. Facebooku, pod jehož křídla WhatsApp spadá, výslovně zakázal zpracovávat osobní údaje uživatelů aplikace WhatsApp, protože nové podmínky jejího používání považuje za nezákonné.

Regulátor se odvolává na pravomoci dané v rámci GDPR a nařizuje Facebooku, aby na dobu tří měsíců úplně pozastavil shromažďování údajů uživatelů aplikace WhatsApp. Tento krok přichází pouhých několik dní před termínem 15. května, do kdy by uživatelé měli vyjádřit souhlas s novými podmínkami.

Rozhodnutí následuje po mimořádném řízení, které regulátor zahájil minulý měsíc v městské spolkové zemi Hamburk poté, co WhatsApp začal požadovat, aby uživatelé souhlasili s novými podmínkami, nebo přestali službu používat.

Poslechne WhatsApp úředníky?

WhatsApp se brání s tím, že obvinění hamburského úřadu stojí na zásadním nepochopení účelu a účinku aktualizace podmínek, a proto nemá legitimní základ. Míní tedy dále pokračovat v zavádění aktualizovaných podmínek, protože tvrzení orgánu pro ochranu údajů jsou z jeho pohledu mylná.

Od roku 2018 podléhá ochrana soukromí na internetu předpisům Evropské unie, konkrétně Obecnému nařízení o ochraně osobních údajů, známému pod zkratkou GDPR. Podle GDPR má nad Facebookem dohlížet Irsko, protože právě tam sídlí evropské ústředí společnosti.

Každopádně stávajícím rozhodnutím spor mezi německým úřadem a provozovatelem komunikační platformy patrně neskončí. Němci budou u Evropského výboru pro ochranu osobních údajů žádat o vydání obdobného rozhodnutí, platného pro celou EU.

Diskuze (8) Další článek: Průměrná oprava rozbitého mobilu vyjde na 4 300 Kč. Jak jej nejčastěji chráníme?

Témata článku: Mobilní aplikace, WhatsApp, Internet, Facebook, Evropská unie, Ochrana, Soukromí, Německo, Aplikace, Irsko, Reuters, Údaj, Osobní údaje, Nakládání, Hamburk, Nová podmínka, Uživatelé, GDPR



Nový hit. Tahle appka vám udělá profilovku jako od pouličního ilustrátora

Nový hit. Tahle appka vám udělá profilovku jako od pouličního ilustrátora

** Aplikace NewProfilePic se na Androidu stala hitem ** Můžete si v ní vytvořit profesionálně vypadající profilovky ** Pozor ale na agresivní cenovou politiku za Pro verzi

Martin Chroust
FotografieUmělá inteligenceMobilní aplikace
Vybrali jsme nejlepší telefony, které si v červnu 2022 můžete koupit

Vybrali jsme nejlepší telefony, které si v červnu 2022 můžete koupit

** Každý měsíc vybíráme nejlepší mobily v několika kategoriích. ** Smartphony dělíme podle výbavy a ceny, aby si mohl vybrat každý. ** Nezapomínáme ani na tablety a tlačítkové telefony.

Jan Láska
TelefonySmartphonyNákup a ceny
S jakou navigací na dovolenou? Vybrali jsme 7 nejlepších aplikací, které vám ukážou cestu

S jakou navigací na dovolenou? Vybrali jsme 7 nejlepších aplikací, které vám ukážou cestu

** Vybrali jsme sedm nejlepších navigací pro Android a iOS ** Na své si přijdou řidiči, cyklisté i pěší ** Většinu aplikací lze používat zdarma

Karel Kilián
Pro turisty a cyklistyPro řidičeNavigace
Tohle nám na keynote neřekli. Nové verze systémů od Applu přináší nejen novinky, ale i omezení

Tohle nám na keynote neřekli. Nové verze systémů od Applu přináší nejen novinky, ale i omezení

** Apple předvedl na WWDC působivé novinky ** U některých ale neřekl úplně všechno ** Toto je pět zásadních detailů, které byste měli vědět

Martin Miksa
WWDCiOSSoftware pro mobily
eSIM dostanete do každého smartphonu. Vypadá jako běžná nanoSIM, má však svou paměť i systém

eSIM dostanete do každého smartphonu. Vypadá jako běžná nanoSIM, má však svou paměť i systém

** Víte, že eSIM dnes může mít úplně každý telefon s Androidem ** Budete jen potřebovat kartičku eSIM.me, která vypadá jako nanoSIM ** Podle její ceny se odvíjí kapacita úložiště eSIM profilů

Martin Chroust
SIMeSIMAndroid
Nejlepší aplikace pro tento týden: Lenivé kosti, topografické mapy a preventivka

Nejlepší aplikace pro tento týden: Lenivé kosti, topografické mapy a preventivka

**V marketech najdete množství titulů, ale jak objevit ty kvalitní? **Každý týden je vybírá Apple, ale řada z nich má i verzi pro Android. **Výsledkem jsou kolekce těch nejlepších aplikací svého druhu.

Adam Kos
Nejlepší aplikace
Studie sledovala přesnost chytrých hodinek. V měření kalorií jsou prakticky nepoužitelné

Studie sledovala přesnost chytrých hodinek. V měření kalorií jsou prakticky nepoužitelné

** Chytré hodinky dnes změří spoustu věcí, přeností ale někdy pokulhávají ** Studie se zaměřila na měření spálených kalorií ** Výsledky pro žádné z hodinek nedopadly dobře

Martin Miksa
MěřeníChytré hodinkyApple Watch
Dochází prostor v úložišti? Může pomoct vymazání mezipaměti. Poradíme, jak na to

Dochází prostor v úložišti? Může pomoct vymazání mezipaměti. Poradíme, jak na to

** Dochází vám v Androidu volné místo? ** Je třeba šetřit, kde se dá ** Nejméně bolestivým krokem je odstranění dočasných souborů

Martin Chroust
PaměťJak...Android
Další velká věc pro chytré hodinky. Změří cukr v krvi, daleko víc modelů ohlídá teplotu

Další velká věc pro chytré hodinky. Změří cukr v krvi, daleko víc modelů ohlídá teplotu

** Chytré hodinky se prakticky každý rok naučí měřit něco nového ** Letos by se mělo jednat o neinvazivní měření krevního cukru ** Měření teploty kůže by se mělo dostat i na další chytré hodinky

Martin Chroust
Měření glykémieMěřeníChytré hodinky
Recenze tabletu Samsung Galaxy Tab S8 Ultra. Tenhle „drobeček“ se vymyká snad všemu

Recenze tabletu Samsung Galaxy Tab S8 Ultra. Tenhle „drobeček“ se vymyká snad všemu

** Galaxy Tab S8 Ultra je největší tablet od Samsungu ** Je to také největší tablet, který jsme v redakci kdy měli ** Co vše umí tato multimediální bestie od Samsungu?

Martin Chroust
TabletyRecenze
Sex manželských párů? Jen výjimečně. Ložnice ovládnou roboti s umělou inteligencí

Sex manželských párů? Jen výjimečně. Ložnice ovládnou roboti s umělou inteligencí

** Sex manželských párů jen při zvláštních příležitostech. ** Ložnice ovládnou sexuální roboti s umělou inteligencí. ** I to je jeden ze závěrů Mezinárodní robotické konference.

Filip KůželJiří Liebreich
RobotiSexUmělá inteligence
Další vlna podvodných SMS z čísla 2563. Neotevírejte odkaz a nezadávejte žádné platební údaje

Další vlna podvodných SMS z čísla 2563. Neotevírejte odkaz a nezadávejte žádné platební údaje

** Útočníkům první vlna nestačila, na důvěřivé Čechy útočí dál ** Nalákají vás na údajně nezaplacené clo ** Odkaz neotvírejte a podvodníkům rozhodně nic neplaťte!

Martin Chroust
PodvodOchranaSMS
Tohle superodolné monstrum vás dostane vylepšenou termovizí, nočním viděním a laserovým ukazovátkem

Tohle superodolné monstrum vás dostane vylepšenou termovizí, nočním viděním a laserovým ukazovátkem

** Odolné smartphony s logem AGM vždy něčím překvapí ** Nový Glory G1S dostal do výbavy zatím nejlepší mobilní termovizi ** Za zmínku stojí špičková odolnost i integrovaný laser

Martin Chroust
TermokameraZvýšená odolnostSnapdragon
Jak poznat, že máte možná hacknutý telefon? Toto je devět symptomů, které můžete pozorovat

Jak poznat, že máte možná hacknutý telefon? Toto je devět symptomů, které můžete pozorovat

** Jak poznat, že je váš smartphone hacknutý? ** Hledejte známky po nestandardním chování telefonu ** Stačí když telefon vydrží méně nebo topí i v klidovém režimu...

Martin Chroust
Jak...Malware