Windows 10 Mobile akceleruje k finální verzi

Aktuální Windows 10 Mobile udělaly neuvěřitelný skok dopředu. Build 10149 nám dává ochutnat, jak (dobře) se bude chovat finální verze.

Týden po Windows 10 Mobile Insider Preview Build 10136 a vydává Microsoft Build 10149. Vzhledem k časovému rozestupu vydání obou verzí se až nechce věřit, jaký rozdíl mezi nimi je. Lepší (a hlavně rychlejší) je téměř vše.

Klepněte pro větší obrázek
Nový Build 10149 oznámil již tradičně na Twitteru Gabriel Aul. Oficiální seznam novinek najdete zde.

Důležitá informace je, že aby uživatel získal nejnovější verzi 10149, nemusí již telefon flashovat zpět na Windows Phone 8.1, ale může si ho nainstalovat normálně. Současně Microsoft upozorňuje, že při dokončení aktualizace se stále nezobrazuje obrazovka s migrací dat, je proto nutné nechat telefon po restartu alespoň 10 minut ležet a nepanikařit, přístroj bude vypadat jakoby zamrznul.

Nejvýraznější novinkou v novém sestavení je výrazné zrychlení celého systému. Jednotlivé aplikace se nyní spouští bez zbytečného čekání. Vývojáři zapracovali také na výdrži telefonu, která se vrátila k hodnotám, n které jsme byli zvyklí s WP 8.1. Spouštění aplikací má novou animaci. Nový je také prohlížeč Microsoft Edge, který nahrazuje Project Spartan. Současně se v něm adresní řádek přesunul z horní části displeje dolů. Nově rovněž můžete v nastavení vybrat, zda se má stránka zobrazit ve verzi pro mobil nebo pro PC. V souvislosti s přechodem ze Spartanu na Edge Microsoft upozorňuje, že z důvodu odlišné ID aplikace se nezachová cookies, historie prohlížení, seznam stránek „K přečtení“ ani uložené záložky.

Klepněte pro větší obrázek
Na hlavní obrazovku si můžete připnout jak klasickou zkratku do Microsoft Edge, tak jednotlivé webové stránky.

Došlo i na přání uživatelské komunity, když v akčním centru přibyla do seznamu rychlých přepínačů možnost vypínat a zapínat mobilní data a rychlý přístup ke svítilně (Flashlight). Přepínač Wi-Fi vás nově nezavede do jeho nastavení ale přímo zapne/vypne tento adaptér. Do nastavení se rychle dostane až přidržením přepínače.

Klepněte pro větší obrázek
Microsoft opravil chybu spočívající v nemožnosti zmenšit obrazovku pro ovládání jednou rukou u zařízeních s přesně 5" displejem.

Microsoftu se konečně podařilo vyřešit problém s různou velikostí a kvalitou ikon v živých dlaždicích. V Buildu 10149 se proto již nesetkáte s rozmazanými obrázky na hlavní ploše. Po stránce grafiky byla přepracována i úroveň hlasitosti a mnoho dalších zákoutí systému. Celkově je vzhled o něco uhlazenější a vypadá lépe.

Klepněte pro větší obrázek
Aplikace Lumia Camera Beta nově dokáže rozpoznávat obličeje pro zaostření i při focení čelní kamerkou.

Dalších vylepšení se dočkala i hlasová asistentka Cortana a většina aplikací od Microsoftu. V aplikaci Fotky lze nově přehrávat i animovaný GIF (funguje u zařízeních s 1GB a větší RAM pamětí). Samozřejmě stále v systému zůstávají chyby, na jejichž odstranění se stále pracuje. Patří mezi ně např.:

  • V některých aplikacích se mohou objevovat odlišné barvy, než jaké je zvolené barevné schéma (např. v Outlook Poště je horní lišta oranžová)
  • Občas se v akčním centru u notifikací objeví prázdný řádek
  • Velmi vzácně se může stát, že pokud máte telefon zamknutý číselným kódem, a i když zadáte správný kód, telefon vás do sebe nepustí. Řešením je nechat telefon 1-2 hodiny ležet na stole, a pak to zkusit znovu
  • Pokud je v telefonu nastavený účet Gmailu může se stát, že nebude korektně fungovat aplikace Zprávy. Řešením je restart telefonu
  • Rovněž některé aplikace a hry, které jste si již dřívě zakoupili, se mohou tvářit jako trial verze. Z důvodu migrace na nový Windows Store pak nefungují in-app platby
Diskuze (53) Další článek: Šestiúhelníkové baterie od LG mají prodloužit výdrž nositelností

Témata článku: Microsoft, , , , Animovaný Gif, Win, Hlasová asistentka, Podrobný pohled, Migrace, Adresní řádek, Buildu, Nový Windows, Wind, Cookies, Oficiální seznam, F +, Fin, Mobil, Windows Store, Číselný kód, Insider Preview Build, Barevné schéma, Microsoft Build, Nové sestavení, MOBI