Windows Mobile 2003: nový systém pro kapesní počítače

Nástupce operačního systému Pocket PC pod názvem Windows Mobile 2003 pro kapesní počítače a přenosná zařízení přináší několik zásadních vylepšení oproti předchůdci. Podívejme se na ty nejpodstatnější.

Pokračovatel platformy Pocket PC 2002 dostal do vínku nové jméno: Windows Mobile 2003. Zda-li jde o změnu k lepšímu či horšímu, nechť uváží každý sám. Jedno je jisté: nová platforma přináší několik podstatných i méně podstatných vylepšení.

  • Nejdůležitější je plná podpora technologií Bluetooth a Wi-Fi. Konfigurace bude snazší díky novému Connection Manageru.
  • Pocket Internet Explorer podporuje IPv6, XHTML, CSS, SSL, WHML verze 2.0 a konečně Java script 5.5. Podpora nových protokolů a standardů je určitě prospěšná věc, Windows Mobile však zřejmě přehlíží základní a nanejvýš praktické funkce: uložení obrázku, současné otevření více oken či uložení stránky pro off-line čtení. Tyto funkce lze dodat placeným softwarem, je však s podivem, že je Microsoft neintegroval do nové verze prohlížeče. Velkým krokem vpřed je podpora OWA (Outlook Web Access), která dle prvních zkušeností funguje chvalitebně.

  • Windows Media Player verze 9 přináší vylepšení stávajících a podporu nových formátů a kodeků. Přesvědčí mne, abych smazal Pocket DivX a Pocket Music? Kombinace Windows Movie Maker a Windows Media Player představuje zřejmě nejjednodušší cestu, jak dostat video z PC či analogové/digitální kamery do formátu kapesního počítače.
  • Standardní program Pictures pro jednoduchou úpravu obrázků. Na internetu je spousta dobrých freewarových programů, uvidíme, jak si program Pictures povede v tvrdé konkurenci.
  • Vylepšená podpora VNP. Zatímco na Pocket PC 2002 nebyla podpora VNP nijak valná (dá se říct, že VNP fungovalo jen málokomu), dle prvních testů obstála nová platforma chvalitebně.
  • Personifikace vyzvánění u Pocket PC Phone Edition.
  • Rychlejší vyhledávání v kontaktech, vylepšené zobrazení e-mailů.
  • Nová hra Jawbreaker

Windows Mobile zřejmě nepřináší jednu velmi očekávanou a uživateli požadovanou funkci, a to podporu landscape módu, alespoň v aplikacích jako Microsoft Reader či Internet Explorer, což je velká škoda. Čtení internetových stránek by bylo mnohem pohodlnější.

Platforma Windows Mobile bude nabízena ve dvou variantách: Professional a Premium. Vyšší verze Premium navíc obsahuje aplikace Pocket Reader, Pictures a Terminal Services Client. Jde o dobrý krok. České eknihy pro Pocket Reader bychom spočítali na prstech obou rukou a programů pro úpravu fotografií existuje hromada. Verze Professional si údajně vystačí s 16 MB ROM, vyšší verze Premium potřebuje dvojnásobek. O upgrade operačního systému se musí postarat sami výrobci (zatím zareagovalo HP a Toshiba), kteří si i stanoví svou cenu.

Nové kapesní počítače

S uvedením nové platformy se svezlo i několik výrobců, kteří doposud na trhu s kapesními počítači nepůsobili jako Panasonic, JVS, Gateway či Legend Group LTD. A co ostřílení výrobci? HP připravuje novou řadu iPAQů: 2210, 5150, 1914. Viewsonic představil model V36 s integrovanou kamerou, Toshiba přestavuje nový e350 a upgraduje starší řadu e740. 

Diskuze (9) Další článek: T-Mobile bude mít po celé prázdniny MMS za dvě koruny!

Témata článku: , , , , Nový systém, MOBI, Windows!, Nov, Windows Mobile, System, Systém, Mobil, Wind, Pro +, Počítač, Win, Kapesní počítač, Vylepšená podpora,