Windows Mobile: DOS, Gameboy i Sega v jednom

Máte rádi hry na Gameboy nebo jiné starší herní konzole? Díky množství emulátorů si je nyní můžete zahrát i na kapesních počítačích s Windows Mobile. A nejen ty, na PocketPC zdarma spustíte i legendární počítačové hry pro DOS.
Kapitoly článku

Pocket Advance – Gameboy Advance

Gameboy Advance představuje po všech směrech výrazně vylepšenou verzi původního přístroje Color a na možnostech emulace je to znát. Existují pokusy o emulaci těchto novějších her, většinou ale pracují velmi pomalu a dokonce ani placený emulátor Morphgear si s hrami pro GBA pořádně neporadí, zpravidla je ani nespustí. Vyzkoušel jsem ale program Pocket Advance od neznámých autorů odněkud z Asie a hle, ono se to dá hrát!

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Super Mario Advance • Pokémon Emerald • Final Fantasy 4 Advance

Emulátor vypadá velmi jednoduše, nedokáže emulovat zvuk a bohužel také není možné nastavit rychlost snímkování, což by možná celkové plynulosti pomohlo. I tak je ale běh hry jen o málo pomalejší než na skutečném GBA, dokáže ukládat pozice a namapovat tlačítka Gameboye na funkční klávesy. Emulátor je sice stabilnější než konkurence, stejně se ale občas „pádu“ programu nevyhnete, obzvlášť u přístrojů s nižší pamětí RAM. A tak nezbývá než doporučit časté ukládání hry.

Download (Verze 0.56)

Genesis Plus – Sega Genesis/Megadrive

Od stejných tvůrců jako DOSBox je i Genesis Plus – emulátor starší „televizní“ konzole, u nás známé jako Sega Megadrive. Hry na ní jsou velmi povedené, mnohdy velmi podobné starším známým počítačovým hrám. Pokud vám tedy DOSBox nevyhovuje a chcete si zahrát třeba legendární olympijské hry Winter a Summer Challenge, Mortal Kombat nebo nějaké formule, Genesis Plus docela dobře poslouží. Maskotem Segy je navíc známý ježek Sonic, se kterým vzniklo mnoho skvělých her.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sonic The Hedgehog • Winter Challenge • Aladdin

Emulátor je docela rychlý a pokud některá hra běží pomaleji, pomůže změna rychlosti snímkování (hodnota frameskip). Poradí si i se zvukem, ten však u některých her není zcela plynulý, zvlášť při nízkém frameskipu. Veškerá nastavení je možné provádět v souboru genpp.cfg, je nutné si pohrát s nastavením kláves. To asi budete muset často měnit, hry mají rozdílné ovládání a ne vždy je pohodlné.

Download (Verze 0.3, build 12.5.2006)

PocketSNES – Super Nintendo

Posledním programem, který zmíním, bude emulátor další, tentokrát nepřenosné konzole od japonského výrobce Nintendo. Má mnoho společného s předchozí, u nás známější Segou, hry pro obě konzole se velmi podobají a stejné to je i s emulátory. O něco lépe se možná ovládají hry určené pro Segu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prince of Persia • NHL 94 • FIFA 97

Emulátor si poradí se zvukem, podobně jako u Genesis Plus má ale cenu zapínat jeho emulaci jen málokdy. Hry lze hrát jak na výšku, tak i na šířku. Výhodou oproti emulátoru Segy je, že se nastavení provádí přímo v programu. Při nastavení funkcí kláves jsem ale narazil na problémy, vyžaduje velkou dávku trpělivosti.

Download (Verze 1.12.200)

Kde sehnat hry?

Zatímco samotné emulátory, o kterých jsem psal, jsou zdarma, s hrami je to podstatně složitější. Asi nejméně sporné je to v případě starých her pro DOS, řadí se do skupiny abandonware a většinou s nimi jejich autoři už nic nezamýšlí.

Ty nejznámější najdete na těchto slovenských stránkách. Na různých místech internetu najdete i většinu her pro konzole, a to v podobě jednosouborových „romek“, se kterými emulátory pracují. Pokud ale originální verzi hry nevlastníte, teoreticky byste ji neměli hrát ani na počítačovém, ani na mobilním emulátoru. Hry zdarma můžete najít na německých stránkách, jejich kvalita ale není vysoká.

Témata článku: , , , , DPA, Game, Notepad, Mobil, Wind, DOS, Gameboy, Celý program, Civilization, Final fantasy, Windows Mobile, Sega, Genesis, Sonic the Hedgehog, Win, MOBI, Windows!, Mortal Kombat, NHL