Windows Phone Refresh sníží požadavky na hardware

Nově budeme moci spatřit Windows Phone také na telefonech s operační pamětí 256 MB. Aktualizace Refresh s sebou přinese i vylepšené MMS.

Nová verze operačního systému Windows Phone, známá zejména pod kódovým označením Tango, dostane nakonec název Windows Phone 7.5 Refresh. Tuto skutečnost potvrdila Stefania Dulce, současná šéfka Microsoftu pro Windows Phone v Itálii. Dosud však nebylo známo číselné označení této aktualizace. Vzhledem k tomu, že zůstává číslo verze 7.5, Refresh bude pravděpodobně jen drobnou aktualizací a hlavního updatu systému se dočkáme až na podzim.

Klepněte pro větší obrázek 
Díky nižším stropům specifikace Refresh může na trh přijít i jednodušší Nokia Lumia 610

Nedávný mobilní veletrh v Barceloně byl svědkem odhalení nových low-endových smartphonů Nokia Lumia 610 a ZTE Orbit, jež běží na operačním systému Windows Phone. Donedávna by jejich hardwarová výbava toto spojení s mobilními „okny“ znemožňovala. Microsoft ale s příchodem aktualizace Refresh snížil minimální hardwarové požadavky a otevřel tak dveře i levnějším přístrojům. To s sebou ale bohužel nese i některé komplikace spojené především s nižším výkonem těchto nových telefonů.

256 MB RAM stačí

Aktualizace Windows Phone 7.5 Refresh přinese mimo podpory dalších světových jazyků (celkem jich bude k dispozici 120) také možnost kopírovat kontakty na SIM kartu a také je upravovat. K MMS zprávám bude nyní možno připojit více obrázků, video souborů nebo hlasových zpráv najednou. Výše zmíněné soubory bude možno připojit také v rámci IM komunikace. Vylepšení se dočká i roamingové nastavení. Ve stavové liště přibude navíc ikonka informující o zapnuté lokační funkci GPS.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: WP7forum.ru

Nově bude pro chod Windows Phone zapotřebí 256 MB RAM paměti, minimální hodnota vestavěné paměti pro ukládání souborů pak zůstane na 8 GB. Fotoaparát bude nyní moci mít rozlišení pouze 3 Mpx namísto dosavadních 5 Mpx. Zbylé požadavky prozatím zůstávají stejné. Nyní ale k těm méně příjemným skutečnostem. První z nich bude nemožnost nainstalovat některé výkonově náročnější aplikace, které jsou v Marketplace přítomny. Uživatelé to zjistí tak, že v popisu aplikace bude napsána věta: „Tato aplikace je pro váš telefon nedostupná.“ Mělo by se to prý týkat přibližně 5 % všech aplikací. Další omezení se týká přehrávání videa. Na výkonově slabších telefonem nebude možno přehrávat videa s bitrate větším než 4 Mb/s.

Refresh přijde v dubnu

Dále se omezí funkce rychlého přepínání aplikací, která se vyvolává podržením šipky zpět. Aplikace, které budou využívat více než 90 MB RAM paměti, se totiž při jejích opuštění zcela vypnou, a tudíž se nebudou zobrazovat v nabídce pro rychlé přepínání. Některé funkce se pak zcela znepřístupní. Jde například o automatické odesílání pořízených fotek na cloudový server SkyDrive, ačkoliv manuálně tato možnost zůstane. Nepůjde si také přihlašovat podcasty a tedy ani podcastová videa přehrávat. A konečně nebude fungovat ani služba Bing Local Scout, která svým uživatelům dokáže jednoduše vyhledat nejlépe hodnocené restaurace, bary, hotely atd. v jejich okolí. Tento zákaz však čeští uživatelé vůbec nemusí řešit, protože v ČR tato služba není dostupná pro žádná Windows Phone zařízení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Foto: WP7forum.ru

Dle mého názoru však tyto restrikce nejsou nikterak zásadní a uživatelům nijak neznepříjemní používání Windows Phone. Proto v následujících měsících můžeme očekávat, že takových telefonů bude představeno mnohem více. Zbývá jen dodat, že aktualizace Refresh (známá i jako Tango) by měla být uživatelům zpřístupněna v průběhu dubna letošního roku.

Diskuze (34) Další článek: ČTÚ prohospodařil frekvence, teď má šanci na nápravu

Témata článku: , , Nokia Lumia 610, ZTE Orbit, Win, Windows!, Minimální hodnota, Phone, Wind