WiSee: „Wi-Fi gesta“ fungují kdekoliv v domě

Umí to, co Kinect, nebo Leap, ale bez speciálních senzorů. Teoreticky stačí nový firmware pro Wi-Fi router a můžete ovládat elektroniku kdekoliv v domě.

Vědci z Washingtonské univerzity našli nový způsob, jak ovládat chytrou domácnost pomocí bezdotykových gest, aniž by k tomu potřebovali zařízení podobné Kinectu či Leapu (tedy senzory, které pracují na principu infračervené kamery snímající pohyby těla). Projekt WiSee funguje úplně jinak. Namísto infračerveného světla se používá mikrovlnné světlo – tedy klidně 2,4GHz a 5GHz signál z Wi-Fi routeru, Wi-Fi mobilu atd.

Pokud se v dosahu takového zařízení pohybujete, vaše tělo signál přirozeně deformuje. Když tedy zvednete levou ruku, poskočí amplituda na určité frekvenci o kousek výše, což zpracuje software a odchylku interpretuje jako gesto, které má třeba zhasnout světla v obývacím pokoji, nebo zvýšit hlasitost reprodukované hudby.

Výhoda těchto gest spočívá v tom, že nemusí být zachovaná přímá viditelnost a nejspíše by byla i snadná implementace (nový firmware pro Wi-Fi atp.). Na druhou stranu ale tato gesta asi nebudou nikdy příliš přesná, i když strůjci technologie uvádějí přesnost rozpoznání gest 94 %. Jestli se chcete o WiSee dozvědět více, prostudujte kompletní dokumentaci.

Klepněte pro větší obrázek
Pohyb ruky v dosahu Wi-Fi přijímače lehce zdeformuje signál, což může software interpretovat jako gesto a provést nějakou akci
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka pohybových gest a jejich projev v rádiovém spektru
Diskuze (14) Další článek: Překvapivě jednoduché: brýle Glass rozebrané do posledního šroubku

Témata článku: , , , Obývací pokoj, Pohyb těla, Přímá viditelnost, F +