XDA: překvapení od Microsoftu (test)

XDA je komunikátor s operačním systémem PocketPC 2002 Phone Edition, který začal nabízet britský operátor O2. Je to jeden z nejlepších „smártfounů“, které měl možnost vyzkoušet na vlastní kůži.

PocketPC 2002 Phone Editon, to je nářez

Nyní už nastal čas, abych konečně začal psát o vlastních funkcích tohoto mazlíčka. Začnu několika odstavci o PocketPC obecně pro ty z vás, kteří se nikdy se zařízením s tímto systémem nesetkali.

PocketPC 2002 jsou dnes již standardním operačním systém pro kapesní počítače bez klávesnice i s klávesnicí; nicméně ty bez klávesnice zcela převažují. V XDA se nachází upravená verze PocketPC, tzv. PocketPC 2002 Phone Edition, které mají naprosto stejnou funkcionalitu jako PPC, jen přidávají komunikační funkce; to jsem ostatně zmínil již v úvodu.

Vzhledem k tomu, že základem systému PocketPC 2002 Phone Edition jsou klasické PocketPC, nemá asi většího smyslu rozebírat možnosti systému. K základnímu přehledu dobře poslouží článek Jirky Kuruce, který byl zveřejněn v magazínu Živě.cz. Pokud vás zajímá i další nový operační systém, Smartphone 2002, který je určen zejména pro mobily s menším displejem, přečtěte si článek Marka Němce.

 
Nabídka Start ve dvou barevných provedeních.

Zkrátka PC2002 PE v základní balení obsahují

  • mobilní Outlook, který umí pracovat jak s e-maily, tak s textovkami, 
  • velký seznam kontaků, který má téměř stejné možnosti jako Outlook na PC, 
  • kalendář a úkolovník, možnosti se opět neliší od stolního PC, 
  • Pocket Word a Excel, s nimiž můžete editovat texty a tabulky,
  • prohlížeč souborů,
  • prohlížeč obrázků,
  • kalkulačku,
  • hru Solitaire,
  • terminál pro vzdálené připojení k počítači s terminálovými službami,
  • MSN Messenger pro snadnou komunikaci (existuje ale i ICQ ve verzi pro PocketPC)

a umí rovněž přehrávat soubory WAV, MP3 i WMA, pokud si doinstalujete patřičný program, tak i všechny běžné formáty videa včetně DivX ;-). A tom, že programů pro PocketPC existuje skutečně obrovské množství, se můžete přesvědčit třeba na adrese www.pocketpc.cz, případně na www.zive.cz, kde se jim věnuje Jirka Kuruc.  Instalace programů je jednoduchá – stačí na stolním počítači spustit exe soubor a program se sám nainstaluje. Odinstalace pak probíhá pomocí Ovládacích panelů v XDA tak, jak jste na to zvyklí z běžného počítače.

   
Součástí PC2002 PE je i komunikační Messenger.

 
Hra Solitaire | Složka Programs

 
Vestavěný Media Player přehraje
i video, bohužel ne MPEG. | Čtení
knih s Microsoft Readerem.

 
Na PocketPC si můžete spustit i terminál.

Synchronizace běží jako po másle

Díky tomu, že systém stolního počítače (Windows a jeho různé verze) a PocketPC má na svědomí stejná firma, je synchronizace přes dodávaný USB kabel nebo infračervený port zcela bezproblémová. Synchronizovat můžete kontakty, úkoly, kalendář a poznámky z Outlook, dále soubory a složky, které se ukládají do složky /Dokumenty/Pocket_PC My Documents (v anglické verzi), oblíbené položky z Internet Explorer či kompletní složku s e-maily z Outlooku. Lze si nastavit, jak staré úkoly, schůzky či e-maily se mají synchronizovat tak, aby nedocházelo zbytečně k zaplnění paměti komunikátoru. Synchronizace může probíhat automaticky – jakmile se něco změní, ihned se zkopíruje obraz na druhou stranu, a to včetně souborů ve složce Pocket_PC My Documents. Zkrátka jde o naprosto bezproblémový proces na rozdíl od zařízení, které jsou vybaveny jinými OS (namátkou jmenuji např. Psiony či Nokii 9210).

   
Nejprve se hledají rozdíly na PC a XDA, poté
proběhne vlastní synchronizace.

Co je ale na PocketPC 2002 Phone Edition novinkou, je rozšíření aplikace Outlook o práci s textovkami a přidání aplikací Phone a SIM Manager. Právě tyto funkce dělají z XDA komunikátor.

A voláme, voláme, voláme

Začnu s aplikací Phone, většina z vás přece jen bude využívat tento kousek na volání než na psaní textovek, vzhledem k tomu, že komunikátor nemá klávesnici. Po spuštění Phone se ukáže malá klávesnice mobilu s tlačítky jedna až devět, nula, mřížka a hvězdička. Nechybí tlačítko pro mazání, vytočení zadaného čísla, seznam rychlého vytáčení a seznam hovorů.

V logu uskutečněných hovorů, jehož velikost je omezena pouze velikostí paměti, vidíte všechny tři typy hovorů (přijaté, uskutečněné a zmeškané), přičemž každý typ j odlišen jinou ikonou. U každého hovoru vidíte kromě jména i číslo a také čas, pokud je hovor dnešní, případně datum, pokud je hovor včerejší nebo starší. Po klepnutí vidíte další detaily – čas i u starších hovorů a dobu trvání, což je praktické. Klepnutím na ikonu telefonu nebo stiskem zeleného tlačítka můžete daného člověka rovnou vytočit. Na číslo lze také poslat textovku případně číslo ze seznamu vymazat.

Pokud používáte některá čísla velmi často, můžete si je uložit do seznamu rychlého vytáčení, kde lze mít až devadesát devět záznamů. Do seznamu můžete vložit buď přímo číslo, nebo jakékoliv jméno z kontaktů. Stejně tak můžete jakékoliv číslo z kontaktů přímo vytočit – stačí stisknout dané tlačítko vlevo nahoře, vybrat z nabídky Start položku Contacts nebo v aplikaci Phone stisknout příslušnou ikonu dole v hlavní nabídce. Pokud následně kliknete na kontakt, zobrazí se možná čísla, která je možné volat. Pokud přímo na neotevřeném kontaktu stisknete zelené tlačítko, bude se volat první číslo, které je v seznamu, přičemž faxová čísla jsou ignorována.

 
Aplikace Phone

Skupiny volajících a profily chybí

Pokud vám někdo volá, můžete ho přijmout či položit (telefon nastaví obsazovací tón, případně volající spadne do schránky) obvyklými tlačítky se sluchátky nebo perem výběrem dané možnosti na displeji. Bohužel, komunikátor nemá profily volajících, takže není možné nastavit odlišné chování pro různé příležitosti, ani není možné určité hovory filtrovat. Zkrátka Micorsoft umí dělat operační systémy, ale s mobily nemá zatím mnoho zkušeností. Je rovněž škoda, že chybí skupiny volajících a možnost přiřadit různým lidem různá zvonění. Pokud vám nevyhovují vestavěná zvonění, můžete si přidat jakékoliv další ve formátu WAV.

Hodně mě ale překvapila kvalita vestavěného reproduktoru. Zapomeňte na chrastění či chybějící basy, zvuk je prostě dokonale čistý a nechybí mu ta správná barva; občas jsem měl i pocit, že volající stojí vedle mne. Maximální hlasitost by sice mohla být vyšší, a to zejména pokud voláte standardně dodávanými stereo sluchátky (hovor je samozřejmě mono, stereo využijete třeba u poslouchání MP3). K dokonalosti by přispělo hlasité handsfree.

Poznámka: Pokud byste chtěli volat ze SIM, poslouží vám aplikace SIM Manager. Umí také smazat či přidat číslo na SIM.

Témata článku: Microsoft, , , Pře, XDA, Micro, Jirka Kuruc, Test, Celý vzhled, Překvapení, Vzdálené připojení, Dobré podsvícení, Důležitý dokument, Informační web, Mic, Běžná vlastnost, Instalace programů