Xiaomi Mi 10 Lite Zoom Edition. Periskop a 50× přiblížení už i ve střední třídě

Xiaomi na domácím čínském trhu představilo zajímavý model střední třídy s výbavou, kterou jsme dosud byli zvyklí vídat výhradně u vlajkových modelů. Xiaomi Mi 10 Lite Zoom Edition nabízí hlavní čtyřnásobný fotoaparát s periskopickým zoomem (vůbec první model od Xiaomi) a možností až pětinásobného optického nebo 50× digitálního přiblížení.

Zařízení si mimochodem připisuje i další primát – bude první v portfoliu Xiaomi s již předinstalovanou novou verzí nadstavby MIUI 12. Telefon mimo starších generací podporuje také 5G sítě a výrobce od něj očekává masové prodeje. To dokládá i množství barevných (celkem pět – černá, modrá, oranžová, zelená, fialová) i paměťových variant (6 + 64, 6 + 128, 8 + 128 a 8 + 256 GB).

Telefon obsahuje 6,6palcový Full HD+ AMOLED displej s kapkovitým výřezem a vestavěnou čtečkou otisků. Výkon a zároveň 5G konektivitu dodává čipset Snapdragon 765 od Qualcommu. Chlazení v zařízení zajišťuje kombinace tepelné trubice a grafenu. Baterie disponuje kapacitou 4 160 mAh a má vydržet celý jeden den náročného používaní včetně aktivního 5G. Podporuje rychlé kabelové dobíjení 20 W, bezdrátové nabíjení telefon neobsahuje.

Zadní čtyřnásobný fotoaparát je uspořádán do tzv. sporáku. Pravý spodní objektiv je řešen periskopicky (láme světlo pod úhlem 90 °) a za pomoci optické stabilizace dovoluje pětinásobný optický nebo až 50× digitální zoom. Primární objektiv má světelnost f1.8, třetí čočka je pro širokoúhlý záběr, čtvrtá pro makrosnímky. Rozlišení činí 48 + 8 + 8 + 2 MPx. Telefon dále obsahuje NFC a infraport. Prodávat se zatím bude pouze v Číně za cenu v přepočtu od 7 500 Kč (bez daně).

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (4) Další článek: Otevřený dopis vládě: Chytrá karanténa snižuje kvalitu epidemiologického šetření

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , , , , , , Třída, Full HD AMOLED displej, EDI, Telefon, Zoom, Lít, Přiblížení,