Xiaomi Mi Watch: Levné jsme vychválili, tyhle stojí dvojnásobek a také jsou skvělé

Před pár týdny jsem tu do nebe vychválil polochytré hodinky Xiaomi Mi Watch Lite a stále platí, že za 1 600 Kč lepší hodinky nekoupíte. Dnes tu máme plnohodnotnou verzi: Xiaomi Mi Watch. Stojí dvojnásobek, přitom v tabulce najdete jen pár rozdílů. Stěžejní otázka tedy zní: obhájí si svoji cenu?

Trochu předběhnu a řeknu, že ano. V přímém srovnání totiž narazíte na rozdíly, které z tabulky nevyčtete. Tady jsou:

  1. Tvar a design: Označení sice naznačuje, že k sobě mají oba modely blízko, ale už tím základním se liší – tvarem těla a displeje. Nicméně materiál a zpracování šasi je stejný, nenápadný matný plast. Nepůsobí levně, nenajdete na něm žádné pozůstatky od lisovací formy apod. Tohle se povedlo.
  2. Displej. Levnější model má LCD s obyčejným sklem, dražší dostal AMOLED s tvrzeným sklem. V přímém srovnání má AMOLED pochopitelně navrch, ale rozdíl není tak velký, jak by se dalo čekat. To je skvělé vysvědčení pro levnější model. V tabulce se dočtete, že LCD má 1,4" a AMOLED jen 1,39", ale znovu připomínám jiný tvar, AMOLED má znatelně větší displejovou plochu.
  3. Tlačítka. Xiaomi použilo přímou úměru, takže za méně peněz dostanete jedno, za více peněz dvě :-) To spodní bonusové vás vezme do seznamu sportovních aktivit, což u levnějšího menu zvládnete klepnutím na první ikonku v menu. Takže žádný velký rozdíl. Naopak tu vidím nevyužitý potenciál, každé z tlačítek mohlo mít přiřazenou funkci na dvojklik, ale nemá. Třeba s některou z příštích aktualizací.
  4. Řemínky. Lite má typizovaný, jiný nenasadíte. Mi Watch mají standardní osičku, takže se správnou šířkou nasadíte cokoliv. Navíc je řemínek mohutnější, hodinky tím získávají masivnější feel, na zápěstí jsou stabilnější. Praktický detail – druhé očko má uvnitř zobáček, který se zakousne do otvoru v řemínku a jen tak nesklouzne.
  5. Srdce a krev. Oba modely změří srdeční tep, Mi Watch přidává oxymetr, takže změří SpO2.
  6. Sportovní režimy. Opět přímá úměra, levnější jich má 11, dražší více než sto.
  7. Ciferníky. Tady je situace vyrovnaná, k oběma modelům je k dispozici 100+ kousků. Oproti konkurenci tady Xiaomi ztrácí, obsah widgetů je pevně daný, neupravíte si vůbec nic.
  8. Mikrofon. Prý má s některým z příštích updatů přijímat povely pro hlasovou asistentku Amazon Alexa, ale zatím je bez využití. Reproduktor uvnitř patrně není, takže s telefonováním přímo z hodinek nepočítejme.
  9. Baterie. Menší mají 230 mAh, dražší 420mAh, což znamená 9 vs. 16 dní bez aktivní GPS. Zajímavým paradoxem je, že větší hodinky jsou o tři gramy lehčí, váží 32g. Na kulatém AMOLED displeji lze zapnout always-on, tedy zjednodušené hodiny, které neustále zobrazují čas, aniž byste museli hodinky aktivovat. Výdrž pak padá ze 16 na 6 dní, což je hodně krutá daň. Navíc gesto zvednutí hodinek před obličej funguje dobře, osobně jsem tedy always-on nepoužíval.
  10. Nabíječky. Mi Watch Lite mají velkou nabíječku, která si hraje na noční stojánek. Mi Watch mají jednoduchý puk se dvěma magnetickými kontakty, což považuji za lepší řešení.
  11. Uživatelské prostředí. První pohled na menu s pestrobarevnými aplikacemi svádí k dojmu, že je systém zcela stejný, ale ve videu i v galerii uvidíte, že se jednotlivé aplikace mírně liší. Jiné je také scrollování, posouvání seznamů – u dražšího modelu je plynulé, tak jak to znáte ze smartphonů, u levnějšího modelu je skokové, méně přirozené (ale zvyknout se na to dá).

Oba modely jsou vodotěsné, umí měřit plavání v bazénu i na otevřené vodě, oba umí ovládat hudbu v mobilu, ani k jednomu nepřipojíte sluchátka. Stejné a stejně spolehlivé jsou notifikace z mobilu, nedá se na ně jakkoliv reagovat, ale to je v této třídě standard. Aplikace v mobilu je přehledná, hezky graficky zpracovaná, ale bohužel v ní chybí synchronizace zaznamenaných sportovních aktivit do některé ze zavedených služeb. Xiaomi slibuje spolupráci se Stravou, ale není jasné, kdy se dočkáme.

Jaké máte priority?

Nakonec tedy záleží, jakou máte prioritu. Jestli chcete nejlepší poměr výkon/cena, sáhněte po Mi Watch Lite. Jestli chcete mohutnější hodinky s hezčím displejem, několika bonusovými funkcemi a sofistikovanějším ovládáním, kupte Mi Watch.


Závěrem jeden postřeh, který nesouvisí se srovnáním obou modelů hodinek, ale s tím, k jakému telefonu je připojíte. Hodinky Xiaomi rozchodíte s Androidem jakékoliv jiné značky, ale je to trochu otrava – povolit notifikace, udělit aplikaci práva a nastavit výjimky, aby korektně běžela na pozadí. S telefonem značky Xiaomi je to mnohem hladší – operační systém pozná obslužnou aplikaci, automaticky jí přidělí potřebnou prioritu a hodinky hned jedou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Diskuze (3) Další článek: Samsung vysvětluje, jak využívá umělou inteligenci u Galaxy S21 při focení selfíček

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , , , , , , , , , Xiaomi Já Watch Lite, Řemínek, AMOLED displej, Sportovní aktivita, Aplikace, Watch, Model, Watch Lite, Dvojnásobek,