Xiaomi Mi3: skvěle odladěná exotika [recenze]

Konkurenci přichází zatopit výkonný pětipalec Xiaomi Mi3 s MIUI ROM. Nechybí mu nic, snad jen s výjimkou LTE a oblíbené funkce dualSIM.
Kapitoly článku

Aplikace

V novém telefonu nenajdete záplavu mnohdy zcela zbytečného softwaru, který ve výsledku jen překáží. Do nabídky se ale nedostaly ani aplikace, které by mnozí u telefonu s Androidem automaticky očekávali, zejména pokud aktivně používáte služby Googlu. Jmenovitě jde o Gmail, Mapy, Youtube, Hangouts, Chrome (pokud jste zvyklí na synchronizaci s desktopovým prohlížečem), případně Google+.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chybějící aplikace Googlu • Nabídka nástrojů

Z praktických aplikací je zastoupen Kompas a Svítilna. Ta funguje i na zamknuté obrazovce, stačí podržet tlačítko Domů. Na hlasové poznámky je určen Záznamník, textové včetně obrázkových příloh pak vytvoříte v Poznámkách. Pokud ovládáte angličtinu a jste online, aplikace Readme vás seznámí s novým telefonem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kompas • Svítilna • Záznamník • Poznámky

Při pravidelných aktualizacích telefon doporučí zálohovat data, k čemuž je připravena aplikace Zálohování. Počasí bohužel sděluje předpověď v angličtině, aplikace Soubory zastane běžné operace se soubory ve vnitřním úložišti telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zálohování • Aplikace Soubory

Výše zmíněné aplikace rozhodně nepatří k nepoužitelnému balastu, kterým někteří výrobce plní svoje telefony. Pokud vám nebude vyhovovat některá z předinstalovaných aplikací, můžete ji nahradit vlastním výběrem z Google Play. MI3 je potřeba v mnoha ohledech aplikačně doladit (například chybějící služby Googlu), tento stav ale většina uživatelů přivítá raději, než kdyby museli v telefonu trpět spoustu nepoužitelného bloatwaru, který mnohdy nelze odinstalovat.

Multimédia

Po náročných hrách jsou multimédia druhou oblastí, kde využijete výkon telefonu. Můžete jej nakrmit v podstatě libovolným videem a MI3 si s ním poradí. Na velkém jemném displeji jsou zejména kousky v plném HD (tedy v rozlišení displeje) skvělou podívanou. Pořád je to jenom telefon s relativně malým displejem, na občasné zhlédnutí nějakého seriálu je ale připraven více než dobře.

Po dovybavení telefonu vlastními sluchátky můžete počítat s neutrálním přednesem, využijete-li reproduktor, připravte se na poměrně hlasitou reprodukcí. MI3 je vybaven i klasickým rádiem, které sice nevyžaduje připojená sluchátka jako anténu, reprodukce bez nich se ale moc poslouchat nedá. Pokud se u multimédií spoléháte na lokální úložiště, určitě zvolte větší paměťovou variantu telefonu, 16GB verze příliš mnoho prostoru pro hudbu a zejména pro video nenabídne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač • Přehrávání videa ve full HD • FM Rádio

Fotoaparát

Prostředí fotoaparátu využívá levý i pravý okraj k umístění ovládacích prvků. Na levé straně je to přepínač předního/zadního snímače, přepínač kamery a fotoaparátu a nastavení blesku. Na pravé straně dominuje uprostřed spoušť, vespod ji doplňuje přístup do galerie a v horní části najdete přístup ke všem dalším nastavením.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • Volby fotoaparátu • Nastavení fotoaparátu

Fotografie mají maximálně 13 megapixelů, jsou poměrně ostré s prokreslenými detaily, barevně věrné, všudypřítomný šum však výsledek dost kazí. Ve většině případů se nemusíte obávat ani přepalů. Výstup fotoaparátu je mírně nadprůměrný, u leckterého telefonu by více než bohatě postačoval, zde však v kombinaci s našlapaným procesorem a perfektním displejem nestačí. Telefon s hardwarovými parametry MI3 by měl fotit o něco lépe.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

MI3 zvládne video v plném HD, nicméně abyste se k této volbě dostali, je nejprve potřeba v nastavení vypnout základní režim. Za dobrých světelných podmínek koresponduje kvalita videa s fotografiemi.

Ukázkové video:

Závěr

MI3 pořídíte v 16GB variantě už za deset tisíc korun, za model se čtyřnásobným úložištěm si připlatíte necelé dva tisíce. Má poměrně originální design (bez ohledu na to, zda jej někde okopíroval) a boduje třemi klíčovými parametry. Velmi povedeným displejem, výkonným procesorem a MIUI ROM. První dva parametry nabízí mnoho dalších telefonů a ten třetí lze dodat uživatelsky. Ne každý ale chce tento proces absolvovat a pro něj je tu MI3 s MIUI již v základu.

Klepněte pro větší obrázek

Xiaomi Mi3 nedisponuje několika dnes žádanými detaily. Nevede dualSIM, u 16GB verze nemusí úložiště postačovat (displej a procesor lákají na náročné hry, které nejsou nejmenší) a s paměťovkami si neporadí, fotoaparát by mohl být přeci jen lepší a schází modul pro LTE sítě. Ne pro každého jsou ale tyto detaily klíčové.

Xiaomi MI3 je vhodná volba, pokud chcete MIUI ROM, nechcete ji instalovat do telefonu s klasickým Androidem a hledáte hardwarově výborně vybavený telefon. Pokud není MIUI klíčová, patrně sáhnete po některém z jiných výrobců, kteří mnohdy nabídnou funkce, jež MI3 nemá.

Plusy:

  • Perfektní displej
  • Vysoký výkon
  • MIUI ROM
  • Široké možnosti přizpůsobení a nastavení
  • Kvalitní zpracování

Minusy:

  • U 16GB verze chybí slot na paměťové karty
  • Zahřívání v zátěži
  • Pouze mírně nadprůměrný fotoaparát
  • Nepodporuje LTE

Xiaomi Mi3 zapůjčil e-shop android-store.cz, kde můžete vedle androidů známých značek zakoupit i jiné exotické mobily.Více na: http://www.mobilmania.cz/clanky/xiaomi-hongmi-red-rice-vyzivna-ryze-recenze/aplikace-multimedia-zaver-plusyminusy/sc-3-a-1326272-ch-1061608/default.aspx#articleStart#utm_medium=selfpromo&utm_source=mobilmania&utm_campaign=copylink

Témata článku: Xiaomi, , , , , Xiaomi Mi3, Xiaomi Mi3 64GB, Náročný hráč, Potenciální problém, Bílé podsvícení, Elegantní způsob, Externí úložiště, Exotika, Maximální využití, Velmi povedený displej, Všudypřítomný šum, Alenka, Pravý okraj, Hranatý tvar, Exot, Případ poškození, Hardwarový parametr, Klíčový parametr, Akustický projev, Nedostatek místa,