Xiaomi nechce dělat úplně mrtvého brouka a pokusilo se vysvětlit, co stojí za omezováním výkonu telefonů

Před pár týdny se zjistilo, že Samsung záměrně zpomaluje své chytré telefony a vypadá to, že v tom coby mobilní výrobce nebude sám. Podobě zřejmě u některých svých telefonů postupuje také Xiaomi. Situaci poodkryl spoluzakladatel známého benchmarku Geekbench, John Poole. Ten na Twitteru uvedl, že Xiaomi také limituje výkon telefonů na základně názvů některých aplikací.

Tvrzení má podložené pokusem, kdy na telefonu Xiaomi Mi 11 provedl test v Geekbench a později stejný test provedl znova s tím, že vše upravil, aby se měřicí aplikace pro systém tvářila jako hra Fortnite. Výsledky v benchmarku v takovém případě spadly o 30 % v případě výkonu jednoho jádra a 15 % ve vícejádrovém výkonu. Poole objevil, že stejné chování zaznamenal i v případě, že se benchmark vydával za hru Genshin Impact. 

Klepněte pro větší obrázek
Srovnání výkonu telefonu v běžném režimu a když se vydává za některou z údajně omezovaných aplikací. (obr.: Geekbench)

Xiaomi se na základě tohoto zjištění oficiálně vyjádřilo pro nizozemský server Hardware Info s tím, že se u telefonů využívá tři druhy režimů, které ovlivňují výkon na základě potřeby konkrétních aplikací, což úzce souvisí s udržením optimální teploty telefonu. Na to má vliv hlavně to, zda aplikace vyžaduje vysoký výkon krátkodobě, či po dlouhou dobu (například při hraní), podle čehož pak telefon volí nastavení pro co nejlepší výkon, úsporu energie i teplotu zařízení.

Xiaomi však nijak nepotvrdilo, zda si aplikace vybírá na základě jejich názvu. Nicméně je jasné, že se „kauza“ opravdu týká více telefonů. Jak uvádí server Gizmochina, jde primárně o vlajkové modely s vysokým výkonem, které by mohly mít potenciální problémy s přehříváním. Jedná se v posledních dnech už o několikáté podobné tvrzení. Před pár dny jsme vás o omezení grafického výkonu informovali i v souvislosti novou řadou Xiaomi 12.

Xiaomi 11T 8GB/256GB Xiaomi 11T 8GB/256GB
nabízí 2 obchody za ceny od 10 980 Kč
Srovnat ceny na Živě

Vyzkoušeli jsme nové Xiaomi 12 Pro:

Diskuze (7) Další článek: Jedna éra je za námi. Samsung ukončil softwarovou podporu legendární řady Galaxy S9

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , , , Geekbench, Aplikace, Telefon, Omezování, Nejlepší výkon, Brouk, Výkon,