Xiaomi pokračuje ve velkém stylu. Levný Mi Band 4 nadělá vrásky výrobcům chytrých hodinek

Evoluce mezi druhou a třetí generací byla pozvolná, a tak očekávání od té čtvrté nebyla velká. O to příjemnější překvapení přinesla dnešní pekingská premiéra. Xiaomi Mi Band 4 má barevný displej, pokročilé dotykové ovládání, NFC pro mobilní platby a je vodotěsný.

S prodejem se počítá i v Česku. Na trh přijde na přelomu června s cenou 1 249 . Přitom funkcí je tolik, že novinka může směle konkurovat násobně dražším chytrým hodinkám (jednoduché funkce však uspokojí spíše méně náročné uživatele).

Xiaomi Mi Band 4 ve zkratce:

  • displej: barevný AMOLED, úhlopříčka 0,95", rozlišení 120 × 240 pixelů, maximální jas 450 nitů, tvrzené sklo se zaoblenými hranami
  • ovládání: dotykové, plus Single touch button pro vzbuzení náramku a krok zpět
  • baterie: Li-Pol 135mAh, výdrž až 20 dní, doba nabíjení 2 hodiny
  • zvýšená odolnost: IP67, 5 ATM (50 m), což stačí na plavání
  • sledování aktivity: počat kroků, vzdálenost, spálené kalorie, běžecký pás, svičení, běh, kolo, chůze, plavání, permanentní měření srdečního tepu, sledování spánku, upozornění na příliš dlouhé sezení
  • senzory: tříosý akcelerometr, tříosý gyroskop, senzor přiblížení, optický senzor pro měření srdečního tepu
  • paměť: 512 KB RAM, úložiště 16 MB
  • konektivita: Bluetooth 5.0 Low energy, NFC (pouze vyšší verze náramku)
  • systémové požadavky: Android 4.4 nebo Apple iOS 9 a novější
  • funkce: stopky, budík, minutka (odpočet), Najít telefon, bezpečné odemčení připojeného telefonu, připomínky, režim Nerušit, zámek obrazovky, ovládání hudby v mobilu
  • hmotnost: 22 g

Kromě změn, které se budou dobře vyjímat v marketingových materiálech, se pracovalo i na drobnostech, které vadily stávajícím uživatelům. Nově se bude nabíjet konektorem na spodní straně, takže už nebude nutné vyjímat modul z náramku (a dlouhodobě jej tím opotřebovávat). Zatímco na starších modelech se budík nastavoval v mobilu, teď to jde přímo na displeji náramku a můžete jich mít rovnou deset.

Platit ne, plavat ano

Nejviditelnější změnou je displej. Je větší, jemnější, barevný, dotykový a běhá na něm nové uživatelské prostředí, které zobrazí delší texty a umožní složitější operace, než dřívější jednoduchá gesta. Technologie OLED garantuje skvělý vzhled, barevná grafika jako by vystupovala z jednolité dokonale černé plochy.

Hodně diskutovanou novinkou je NFC. Dostane ji jen dražší verze, která zůstane pouze na čínském trhu, půjde totiž použít pouze pro čínské platební metody. U nás prodávaný Mi Band 4 bude bez NFC. Podobně se nás netýká ani hlasový asistent XiaoAI, ale ten nás bude mrzet o poznání méně, s tím by si průměrný Čech příliš nepopovídal.

Skvělá je vodotěsnost. I když jde o nižší stupeň odolnosti IP67, Xiaomi garantuje, že náramek vydrží plavání a nově jej také umí měřit. Uvidíme, do jaké míry, jestli Mi Band zvládne počítat bazény (a jak dobře mu to půjde se zavedenými sporttestery).

Baterie sice má větší kapacitu, než Mi Band 3, ale více senzorů a žravější displej spotřebuje více energie, takže výsledek by měl být přibližně stejný. Xiaomi uvádí až 20 dní na jedno nabití.

Diskuze (15) Další článek: Huawei P30 Pro získal update, který dále vylepšuje kvalitu fotografií

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , , , , Bez NFC, Česká republika, Náramek, Displej, Smart Band, Svícení, Ban, Poznaň, Vráska, Senzor, Sledování aktivity, Plavání, Nerušit, Velký styl,