Xiaomi Redmi 3s: osvědčený recept [recenze]

Xiaomi přichází s dalším vylepšením v řadě Redmi, tentokrát v podobě modelu 3S. Budou inovace na konkurenci stačit?
Kapitoly článku

1. Design

Redmi 3S si zachovává podobné rysy, jako měl už první zástupce této řady – vaničku obepínající záda a boky, do které je vsazen displej s veškerými vnitřnostmi. U poslední varianty narušují jednolitost této vaničky dva plastové pruhy v horní a dolní části telefonu schovávající antény, zbytek zad je kovový.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Redmi 3S si drží designový styl řady. Nese podobné prvky jako první Redmi,
najdete zde ale i inovace v podobě kovových zad nebo čtečky otisků prstů.

Celá konstrukce je nerozebíratelná, karty se instalují do šuplíčku na levém boku. Ten má místo jen pro dvojici karet, budete si tedy muset vybrat, zda zvolíte miniSIM a nanoSIM, nebo sekundární nanoSIM vyměníte za paměťovku. Konstrukce telefonu je pevná, dobře slícovaná a prosta jakýchkoliv nežádoucích zvuků. Díky zaobleným rohům a hranám v ruce neřeže ani netlačí. I přes nasazení kovu v oblasti zad a poměrně velké baterie se podařilo udržet hmotnost na rozumných 144 gramech (první plastové Redmi by mohlo tento parametr jen závidět).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Šuplíček najdete na levém boku, zvládne bohužel jen dvojici karet

Rozmístění ovladačů nijak nevybočuje – uprostřed spodní strany je to microUSB, konektor sluchátek najdete společně s infraportem na straně horní a na tlačítka zbyl pravý bok. Hlavní vypínač je umístěn pod regulací hlasitosti, tlačítka lze snadno nahmatat a při stisku poskytují jasnou zpětnou vazbu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tlačítka na obvyklém místě • Čtečka otisků prstů

Hlasitý reproduktor najdete ve spodním plastovém předělu zad, v tom horním našly útočiště čočka fotoaparátu a přisvětlovací LED. Kovová záda jsou hladká, bez textury, povrch narušuje jen čtečka otisků prstů a logo výrobce. Čtečka by klidně mohla být umístěna o něco níže, zejména uživatelé s menšíma rukama by na ni nemuseli komfortně dosáhnout.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jednoduchá krabička a v ní pouze základní příslušenství

V krabičce najdete spolu s telefonem jen to nejnutnější, tedy několik návodů, microUSB kabel a kompaktní nabíječku. Ta poskytuje na výstupu jenom 1 A, vzhledem k relativně velké baterii mohla být nabíječka silnější. O sluchátka, kryt zad nebo fólii na displej, které se objevují u konkurence celkem často, budete muset případný rozpočet navýšit.

2. Displej

Pětipalcový displej má sice pouze HD rozlišení, uživatelský zážitek to ale nijak nekazí. IPS panel nabídne široké pozorovací úhly a dobrou čitelnost i na slunci, ani barvám není co vytknout. Pokud byste ale přeci jen nebyli s barevným podáním displeje spokojeni, lze jej softwarově upravit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Reproduktor společně se senzory a čelní kamerkou • Nepodsvícená senzorová tlačítka

Obdobně jako u předchozích generací je displej nepatrně zapuštěn pod vyvýšený lem. Pokud tedy telefon položíte displejem dolů, neměl by přijít k újmě. Krycí sklo displeje postrádá zvýšenou odolnost, respektive pokud nějakou má, výrobce se tím nijak výrazně nechlubí.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 4,05
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. Xiaomi Redmi 3s má perfektně věrné podání barev.)
  • maximální barevná odchylka: 6,20
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U Xiaomi Redmi 3s je to žlutá.)
  • gamma: 2,48
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Xiaomi Redmi 3s má dobré odlišení odstínů šedé, i když směrem k bílé mohou některé odstíny splývat.)
  • maximální jas: 502 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Xiaomi Redmi 3s má velmi dobrou čitelnost na slunci.)
  • minimální jas: 14 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
Klepněte pro větší obrázek Gamut barevného spektra – bílý trojúhelník prakticky překrývá plochu normovaného spektra (černý trojúhelník). To znamená, že Xiaomi Redmi 3s vykresluje věrné barvy bez přehánění a zkreslení. Ve spojení s dobrým jasem jde o jeden z nejlepších panelů v nižší střední třídě, který mohou i leckteré dražší modely závidět.

Tlačítka pod displejem jsou senzorová, budete se muset spokojit s výrobcem nastaveným pořadím. Uprostřed je to tradiční tlačítko Domů, vpravo Zpět a vlevo Menu nebo Poslední spuštěné aplikace – záleží na uživateli, které variantě dává přednost. Tlačítka jsou bohužel nepodsvícená. Jako u jiných Xiaomi lze i zde zvolit probouzení displeje kromě hlavního vypínače i regulátorem hlasitosti nebo nastavit akci na dlouhý stisk tlačítek pod displejem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení jasu • Úprava teploty barev • Funkce levého tlačítka • Akce dlouhého stisku

Prostor nad displejem je tradičně vyhrazen reproduktoru, čelní kamerce a senzorům. Notifikační dioda se schovává pod tlačítkem Domů a i zde se můžete spolehnout na široké možnosti nastavení od reagování na vybrané akce až po nastavení požadované barvy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení notifikační diody • Volba barev • Zmenšení zobrazení

Redmi 3S se řadí spíše k menším telefonům. Pokud by se vám i přesto zdál displej velký na ovládání jednou rukou, lze zobrazení zmenšit na velikost 3,5 nebo 4palcového displeje jednoduchým gestem – stačí přejet prstem od tlačítka Domů směrem vlevo nebo vpravo (podle toho, kterou rukou telefon držíte a používáte). Zamrzí, že displej nelze zapnout poklepáním na displej, musíte se spolehnout na tlačítka nebo čtečku otisků prstů.

3. Hardware

V oblasti výkonu se telefon spoléhá na Qualcomm Snapdragon 430, který doplňují grafika Adreno 505 a 2 GB paměti RAM. Uživatelsky dostupných je 1,1 GB RAM, což je v kontextu ostatního hardwaru zcela postačující hodnota.

Z úložiště je místo papírových 16 GB dostupných 10,36, reálně však necelých 9. Rovnou počítejte s tím, že telefon neobsahuje žádné aplikace od Googlu, jenom vybavení základní sestavou si tak o dalších pár stovek megabajtů řekne. Redmi 3S poskytuje dostatek výkonu na běžné každodenní využívání, nezalekne se ani příležitostného hraní. Náročné hry na něm spustíte, počítejte ale s nižšími detaily.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupná RAM • Dostupné úložiště

Kromě zmíněné konfigurace můžete na trhu narazit i na vybavenější variantu, která nabídne tři gigabajty RAM místo dvou a dvojnásobné úložiště (32 GB místo 16). Příplatek za tuto verzi je přitom poměrně zanedbatelných pět set korun.

Výsledky benchmarku AnTuTu 6.0:

  • celkové skóre: 42 658
  • 3D: 7 400
  • UX: 16 431
  • CPU: 14 137
  • RAM: 4 690

Telefon se sice pyšní podporou LTE, ovšem bez pásem 800 a 900 MHz, v řadě případů tak budete odkázáni pouze na 3G. Rychlá data fungují na obou SIM, nemusíte karty obsazovat do slotů podle toho, na které SIM máte mobilní data. Redmi postrádá NFC a nepodporuje 5GHz pásmo u Wi-Fi. Pokud zvolíte dvojici SIM, můžete absenci paměťové karty suplovat externě díky podpoře USB OTG. Méně častou funkcí je i infraport, díky kterému můžete telefonem nahradit řadu ovladačů ke spotřební elektronice.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čtečka otisků prstů

Čtečka otisků prstů zvládne pracovat až s pěti otisky a nevyžaduje zapnutí displeje. Stačí tedy přiložit prst a je-li zaznamenána shoda, telefon zapne displej a odemkne se. Prst můžete přiložit pod libovolným úhlem a chybovost při rozpoznávání je zanedbatelná. Funkčnost čtečky snese srovnání s konkurencí Huawei nebo Honor, chybí snad jen doplňkové funkce, které by umožnily využít čtečku jako malý touchpad například při listování.

AnTuTu Battery Test:

  • 19 503

Akumulátor s kapacitou 4 100 mAh slibuje dostatečnou výdrž a praxe tento předpoklad jenom potvrzuje. Při běžném používání můžete počítat s dvoudenní výdrží, jednodenní zápřah zvládne i při velmi intenzivní zátěži. Pochvalu zaslouží i to, že poměrně velká baterka se nijak výrazně nepodepsala na vyšší hmotnosti nebo velké tloušťce.

4. Software

Z čistého systému Android ve verzi 6.0.1 toho moc neuvidíte, v prostředí telefonu se budete setkávat s nadstavbou MIUI ve verzi 7.5. Pokud jste už někdy pracovali s telefonem s touto nadstavbou (nemuselo to být nezbytně Xiaomi, MIUI mžete mít i na jiných značkách), budete u Redmi jako doma.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Informace o systému • Aktualizace

S MIUI se pojí i obvyklé neduhy. Zejména u prvních kousků nového modelu není neobvyklé, že telefon nabídne pouze angličtinu (místy doplněnou čínštinou), na českou verzi systému si pár týdnů počkáte. Pro Redmi 3S by měla česká ROM být již k dispozici, nám se ji na testovaný model nainstalovat nepodařilo (chybu mezi klávesnicí a židlí samozřejmě nevylučujeme).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Číselník • SMS • Pohotovostní plocha • Panel oznámení

Dalším sporným bodem je přítomnost aplikací od Googlu. Většinou mají telefony Xiaomi nainstalovanou pouze aplikaci Google Play, zbytek už je na uživateli. Nemusí instalovat to, co nepotřebuje, pokud však služby a aplikace Googlu využívá intenzivně, musí počítat, že z úložiště pár set megabajtů ukousnou. U telefonů dovezených přímo z Číny není neobvyklé, že v telefonu nenajdete ani zmíněný Google Play. Před nákupem si tedy ověřte, v jakém stavu bude software v telefonu, ušetříte si tak čas i nervy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
FM rádio • Plovoucí tlačítko • Dálkové ovládání • Security

Kromě zmíněných negativ funguje systém bez problémů, nezasekává se a pořád se může pyšnit tím, kolik drobných nastavení a úprav nabídne uživateli k přizpůsobení chování telefonu. Jako příklad uveďme výše zmíněná nastavení tlačítek nebo notifikační diody. Detailnější popis prostředí najdete v libovolné recenzi telefonů Xiaomi z poslední doby (Mi5, MiNote Pro).

5. Fotoaparát:

Jednoduché prostředí fotoaparátu vás nebude zatěžovat komplikovaným ovládáním – kromě spouště a přepínače na kameru máte k dispozici jen ovládání blesku, zapínání HDR a přepínač mezi přední a zadní kamerou. Přejetím vlevo zpřístupníte filtry, vpravo režimy, ostatní parametry pak měníte v nastavení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • Nastavení fotoaparátu

Nastavení se mění podle aktuálně zvoleného režimu. Je-li aktivní fotoaparát, v nastavení se budou zobrazovat volby příslušející focení. Chcete-li upravit nastavení videa, musíte se nejprve přepnout na kameru.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Třináctimegapixelové snímky lze fotit pouze v poměru 4:3, u širokokoúhlého formátu 16:9 se budete muset spokojit s necelými deseti. Fotky jsou poměrně ostré, s prokreslenými detaily, trápí je ale šum a zejména v tmavších oblastech slévání detailů. Barvy by mohly být mírně sytější, na přepaly narazíte ojediněle.

Ukázkové video (1 080p, 30 fps):

Video za fotkami nijak výrazně nezaostává. Mohlo by být ostřejší, s šumem je na tom ale lépe a barvy i detaily jsou srovnatelné se statickými snímky. Nejzásadnějším problémem videa je ale absence stabilizace – i při sebevětší snaze jsou všechna videa roztřesená, u seriózněji zamýšleného natáčení lze stativ jenom doporučit. Fotoaparát Redmi 3S podává výsledky odpovídající jeho třídě, nijak neztrácí, na druhou stranu ale ani nijak výrazně nevyniká.

Hodnocení: 70 %

Xiaomi Redmi 3S se cenově pohybuje kolem pěti tisíc korun za verzi se 2 GB RAM a 16GB úložištěm. Za vybavenější verzi (3 GB RAM, 32GB úložiště) dáte o pětistovku víc. Pokud jste někdy měli v ruce telefon od Xiaomi, dostanete v případě Redmi 3S klasiku s MIUI se všemi klady i zápory.

Klepněte pro větší obrázek

Telefon by byl zajímavou volbou, kdyby tu nebyla neustále se zlepšující konkurence. Dualsim dnes nabízí kdekdo, velký akumulátor má každé druhé Lenovo, kovová konstrukce a čtečka otisků prstů už zdaleka nejsou výsadou drahých modelů a stávají se zcela běžnými i ve střední třídě. Když k tomu všemu přičtete neúplnou podporu LTE, nebude to mít 3S na trhu jednoduché. Dříve stačil této modelové řadě zajímavě řešený systém se spoustou funkcí, i ty se ale postupně objevují u jiných výrobců.

Redmi 3S není vůbec špatný telefon. Jenom jeho konkurenti se už stihli poučit z dřívějších chyb a někdy toho nabídnou více. Případná volba pak záleží na přesném výčtu parametrů a tom, jestli se do nich Redmi vejde.

Verdikt: Xiaomi Redmi 3S nabídne vyvážené parametry střední třídy, odladěný systém MIUI, čtečku otisků prstů a nadprůměrnou výdrž. Ztrácí v podpoře LTE v pásmech 800 a 900 MHz a na trhu bude mít problém s tím, že za stejnou cenu nabídne to samé (a mnohdy i víc) dnes už leckdo.

Plusy:

  • Nadprůměrná výdrž
  • Čtečka otisků prstů
  • Kvalitně zpracovaná konstrukce
  • Dualsim

Minusy:

  • Hybridní slot
  • Absence 800 a 900 MHz u LTE
  • Nepodsvícená tlačítka pod displejem

Xiaomi Redmi 3s zapůjčil e-shop XiaomiMobile.cz. Cena v okamžiku zveřejnění recenze: 5 399 Kč.

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , , , Xiaomi Mi5, Xiaomi Mi5 64GB, Xiaomi Redmi 3S, Špatný telefon, Dostupné úložiště, Zaoblený roh, Uživatel dostupných, Prokreslený detail, Nejlepší panel, První red, Pohotovostní plocha, Ostatní parametry, Red, Nejzásadnější problém, Drobné zaváhání,