Xiaomi se pochlubilo chytrými brýlemi Mijia. Mají dva foťáky, špičkový displej a bezdrátové dobíjení

  • Xiaomi dotáhlo rok starý koncept ke komerčnímu produktu
  • Chytré brýle jsou však zatím ve fázi crowdfundingu
  • Mají dva foťáky, slušnou baterii a špičkový displej

Xiaomi začalo v Číně nabízet chytré brýle, které vychází z téměř rok starého konceptu Smart Glasses. Čínská značka však stále teprve „sonduje vody“, a tak brýle zatím nabízí jen na své vlastní crowdfundingové platformě. Následně by se měly brýle dostat do běžného prodeje v Číně, a zřejmě i ve vybraných zemích po celém světě. Jak jsou brýle vybaveny, a k čemu budou vlastně sloužit?

Xiaomi Mijia Glass Camera jsou chytré brýle vážící 100 gramů, které dostaly do výbavy displej od Sony. Jedná se o 0,23" Micro OLED panel s maximálním jasem 3 000 nitů, jemností 3 281 ppi a certifikací TÜV pro eliminaci modrého světla. Na obroučkách brýlí se usadily i dva fotoaparáty. Hlavní 50Mpx snímač s EIS spojuje čtyři pixely do jednoho, 8Mpx foťák slouží jako teleobjektiv. Je opticky zastabilizován a jeho maximální přiblížení je pětinásobné. Na jeden „zátah“ dokáží brýle natočit až sto minut videa. Foťáky obsluhuje samostatný obrazový koprocesor.

Klepněte pro větší obrázek
Xiaomi Mijia Glass Camera jsou nové chytré brýle od Xiaomi, zatím jsou však ve fázi crowdfundingu

Brýle napájí 1 020mAh baterie, kterou dobijete bezdrátově maximálně 10 Watty. Za půl hodiny se baterie brýle dostane z nuly na 80 procent. Výkon brýlí obstarává neznámý čipset „osmičkové“ řady, na nějž navazuje 3GB RAM a 32GB úložiště. Součástí výbavy brýlí je i hlasový asistent od Xiaomi či rozhraní pro překlady v reálném čase, které uvidíte přímo v brýlích. Soukromí Xiaomi řeší při nahrávání a focení tak, že se z přední strany brýlí rozsvítí diody. Natáčet „tajně“ tedy s brýlemi nepůjde. 

A jaký je jejich primární účel? Xiaomi chce pomocí brýlí zachytit běžně i nevšední zážitky z lidského pohledu, které vás „vtáhnou“ do centra dění. Výrobce v tuto chvíli vybírá finanční zdroje na předobjednávky, a jakmile bude mít dostatek peněz, rozjede výrobu. Aktuálně se na brýle přispívá 2 499 juanů (cca 8 900 Kč), konečná prodejní cena brýlí činí 2 699 CNY, tj. necelých 10 tisíc korun. Kdy se však brýle od Xiaomi dostanou i do Evropy, zatím není vůbec jasné.

Toto je koncept chytrých brýlí od Xiaomi:

Diskuze (5) Další článek: Na světě je první chytrá šála, stojí za ní Cisco. Bude monitorovat odezvu fotbalových fanoušků na dění na hřišti

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , , , , Displej, Foťák, Koncept, Dobíjení, Primární účel, Mijia, Evropa, Camera, Crowdfunding, Bezdrátové dobíjení, Smart Glasses, F +, TÜV, ? Displej,