Xiaomi uvedlo nejrychlejší technologii bezdrátového dobíjení. Zvládne až 30 W

Xiaomi dnes představilo vlastní technologii rychlého bezdrátového dobíjení pro smartphony Mi Charge Turbo. Pro nabíjení bez kabelů dokáže využít výkonu až 30 W. Dosud komerčně nabízená řešení jiných značek zvládnou zhruba polovinu, smartphone Xiaomi Mi 9 podporuje 20 W. Jako první smartphone bude novou výkonnější technologii 30 W podporovat připravovaný model Xiaomi Mi 9 Pro 5G. Firma hodlá vytvořit i vlastní alianci, kde by se sdružovaly přední technologické společnosti za účelem dalšího vývoje bezdrátového dobíjení.

Klepněte pro větší obrázek

Zvýšení výkonu bezdrátového dobíjení na úroveň současných kabelových řešení se Xiaomi podařilo změnou architektury přímého dobíjení na 4 : 1, využití zpětného dobíjení a stabilnějšího dvoupásmového přenosu. Nová architektura využívá dvou úrovní redukce nabíjecího napětí, což vede k nižšímu zahřívání a větší efektivitě dobíjení. Bezdrátová 30W nabíječka je aktivně chlazená větráčkem a podle údajů výrobce dokáže baterii s kapacitou 4 000 mAh z 0 na 50 % dobít za 25 minut, do plné kapacity potom za 69 minut.

Nová technologie dvoupásmového přenosu Xiaomi zahrnuje také Bluetooth. Ve srovnání s komunikačním protokolem standardu Qi, který kombinuje přenos dat a energie, technologie dvoupásmového přenosu odděluje přenos energie od datové komunikace. Používá také funkci Bluetooth mobilního zařízení k přenosu dat, což výrazně snižuje možnost odpojení v bezdrátovém režimu nabíjení a zlepšuje stabilitu, s některými dalšími výhodami, jako je přenos času a informace o procentuálním podílu baterie mezi zařízeními.

Stojánek s větráčkem a chytrá podložka

Smartphone Xiaomi Mi 9 Pro 5G bude podporovat rovnou čtyři typy nabíjení: kabelové rychlé nabíjení, bezdrátové rychlé nabíjení, kabelové OTG zpětné nabíjení a bezdrátové zpětné nabíjení. Vlastní dobíjení bude fungovat i při aktivním zpětném nabíjení. Například bude telefon ležet na bezdrátové podložce, bude se nabíjet a zároveň dokáže dobíjet jiné zařízení díky reverzní kabelovému OTG dobíjení přes USB-C konektor.

Klepněte pro větší obrázek

Xiaomi představilo rovnou dvojici příslušenství pro rychlé bezdrátové nabíjení Mi Charge Turbo. Jednak zmíněný 30W dobíjecí stojánek s aktivním ventilátorem obsahující konstrukci vzduchových kanálků, jimiž proudí vzduch a pomáhá efektivněji odvádět teplo z větší plochy telefonu, a potom 20W sledovací dobíjecí podložku, která má sice nižší výkon, ale umožňuje lépe monitorovat proces dobíjení, přizpůsobuje průběžně výkon cívek a zobrazuje stav baterie i čas dobíjení.

Diskuze (23) Další článek: Obchody se připravují na nové iPhony. Ceny těch starších padají až o 8 500 Kč

Témata článku: Xiaomi, , , , , , Charge Turbo, Ventilátor, Přenos energie, OTG, Bezdrátové dobíjení, Přenos, Nejrychlejší technologie, Dobíjení,