Xtreamer Aiki 5": Levný tabletofon po čínsku [recenze]

Xtreamer Aiki 5" ve svém názvu a podtitulu „Why pay more“ snoubí prakticky vše. Stojí ale opravdu za to?
Kapitoly článku

Vzhled

Subjektivně lze Xtreamer po designové stránce zařadit do kategorie telefonů, které nenadchnou ani neurazí. Telefon má jednoduché, elegantní linie, jeho boky lemuje šedá vrstva ze švindlkovu a zadní plastový kryt má na omak příjemnou tečkovanou strukturu. Přední strana obsahuje na poměry telefonů obrovský, ve sféře tabletofonů zase standardní, 5" kapacitní displej s rozlišením 480 × 800 pixelů. Na dané úhlopříčce je toto rozlišení opravdu na spodní hranici použitelnosti, 186 PPI opravdu nepotěší ani obyčejné, grafikou nepoznamenané, oko. Dále tu mame logo výrobce, přední kamerku pro videotelefonování, ušní reproduktor a nezvyklou pětici senzorových kláves. Ke standardní čtveřici se výrobce rozhodl umístit ještě dedikované tlačítko se symbolem telefonku pro přímý přístup k funkcím volání. Jakkoli je to řešení zajímavé, nechávám na zvážení každého čtenáře, jestli je to pozitivum z hlediska rychlosti přepnutí režimů, nebo negativum kvůli nutnosti přeučování prstochmatu z modelů obdařených standardní sadou kláves.

Pochválit lze konstrukci telefonu, která ač viděla kov a ušlechtilé materiály pouze u svých vybavenějších kolegů, působí velmi solidním a kvalitním dojmem. Malou výtku si zaslouží zadní kryt, který je vyroben ze skutečně velmi poddajného plastu a jeho reinstalace po vložení SIM karet je vždy provázena šílenými pazvuky při kterých není jasné, jestli se plast zacvakl na své místo, nebo zlomil. Přístroj s rozměry 146 × 78,25 × 11,6 mm padne krásně do ruky jen málokomu, naproti tomu deklarovaná váha 223 g je ze subjektivního hlediska na první potěžkání nadsazená.

Klepněte pro větší obrázek
Logo výrobce je na telefonu hojně vystavováno

Výtku si ale zaslouží velmi rychle pohasínající senzorová tlačítka. Při rozsvíceném displeji pohasnou okamžitě a rozsvícení s sebou nese nutnost jejich aktivace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Porovnání velikostí se Samsungem Galaxy S3, který je sám o sobě podle mnohými považován za obrovský telefon

Záda telefonu představuje rozměrný plastový matný kryt s tečkovanou texturou pro lepší úchop, logo výrobce a dvojice vykrojení pro poutko a pro čočku fotoaparátu. Ten v tomto případě dosahuje rozlišení 5 Mpix, resp. 12 Mpix po softwarové extrapolaci. Za zmínku v tomto případě stojí fakt, že námi testovaný kousek má na zadním krytu nápis 12 MP, kdežto novější modely už obsahují nápis 5 MP. Že by se výrobce zalekl vlny nevole z řad zmatených zákazníků?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání baterií. Ta z Xtreameru je extrémní co do velikosti, ale s kapacitou se drží spíše zpět

Pod zadním krytem nalezneme velmi rozměrnou baterii s kapacitou 2 200 mAh a pod ní dále dvojici slotů pro SIM karty a jeden pro kartu microSD. Pakliže plánujete mít aktivní datový tarif na obou SIM kartách, pak vězte, že v Xtreameru jako ve valné většině těchto dualSIMů to možné není, 3G sítě jsou přístupné pouze pro jednu SIM.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lišta lemující telefon sice vypadá, ale do ušlechtilého rodu nepatří

Na vrchní hraně se ukrývá vypínací/uspávací tlačítko a standardní 3,5mm audio jack. Spodní hrana telefonu obsahuje pouze microUSB zdířku, mikrofon je umístěn netradičně v rohu. Levý bok telefonu je zcela prost ovládacích prvků, pravý naopak obsahuje dvojici ovládacích tlačítek. Jedná se o klasické šipky pro ovládání hlasitosti, dedikované tlačítko spouště fotoaparátu telefonu chybí.

Prostředí

V telefonu tepe upravený Android verze 4.0.3 ICS s nadstavbou Apex. Nastavení je opravdu široké, pro kutily a ladiče ideální na procházení za dlouhých zimních večerů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Namátkový výběr několika stránek Apex menu, nastavit lze opravdu požehnané množství věcí

Některá menu v telefonu nejsou lokalizována tak, jak bychom si všichni přáli. Zvláště ve speciálních položkách, které se týkají funkce dvou karet SIM, se můžeme setkat se zvláštním mixem češtiny a angličtiny.

Umím dvě SIM karty

Tak jako valná většina dnešních dualSIMů umožňuje Xtreamer mít obě karty SIM aktivní najednou. Jak již ale bylo řečeno výše, 3G modul je v telefonu obsažen pouze jeden, takže datování na obou SIM možné není. To, u které SIM lze datovat, poznáte podle štítků u zdířek karet pod baterií.

Klepněte pro větší obrázek
Sloty pro duo SIM karet

Pro nastavení jednotlivých SIM karet je v menu telefonu speciální položka. Díky ní lze karty, resp. obě komunikační linky, od sebe odlišit.

Root v základu, vše pod kontrolou 

Telefon je dodávám již z výroby se superuživatelským oprávněním. Odpadají tak pro někoho zdlouhavé procedury rootování.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V Xtreameru nalezneme Android upravený pomocí Apex launcheru

Toto lze považovat za jednu z velkých deviz telefonu a výrobce za to lze jednoznačně pochválit. Alternativní „tunění“ formou neoficiálních ROM a jiných modifikací tedy nic nebrání.

Xtreamer Mobile Aiki 5" jsme zmiňovali také v jednom z předchozích Týdnů mobilně.

Témata článku: , , , , , Prestigio Multiphone 4300 Duo, Výhrada, Levný tablet, Dedikované tlačítko, Cin, Napájecí MicroUSB, Neoficiální rom, Moderní trend, Obrovská baterie, Komunikační link, Velká sláva, Momentka, Atraktivní vzhled, Upravený Android, Tab, Moderní smartphone, Apex, Fotografovaný objekt, Speciální položka, Elegantní linie,