Yakumo DeltaX: kapesní počítač s navigací (recenze)

Lákají vás možnosti satelitní navigace? Pak jste určitě nepřehlédli řešení v podobě kapesního počítače s operačním systémem a integrovaným přijímačem GPS. V recenzi si představíme zajímavou novinku: Yakumo DeltaX.

Zdařilý displej

Displej recenzovaného kapesního počítače po technické stránce nepřekvapí. Rozlišení 240 × 320 obrazových bodů je zde stejně dlouhou dobu jako samotné kapesní počítače platformy Windows Mobile (dříve Pocket PC respektive WinCE). Nastávající generace rozlišení 480 × 640 obrazových bodů se v současné době objevuje jen u kapesních počítačů vyšší třídy, kam se Yakumo neřadí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej Yakuma patří mezi konkurencí k těm lepším

V této kategorii displejů tak můžeme rozlišovat jen mezi těmi povedenějšími a méně zdařilými displeji. Yakumo musím v tomto směru pochválit, bílá je opravdu bílá a barvy jsou hezky syté. Displej se navíc nemění jako chameleón při širší změně pozorovacího úhlu. Trochu mne ale zklamalo skromné nastavení podsvícení, kde je pro napájení ze sítě i z baterií společný posuvník. Displej samozřejmě rozlišuje pětašedesát tisíc barev.

Tři sta koní pod kapotou

Podívejme se nyní na hardwarovou výbavu. Klíčovým prvkem je procesor od Intelu, známý to model PXA272 tikající na frekvencí 312 MHz. V současné době jsou na trhu kapesní počítače s frekvencí i dvojnásobnou, 312 MHz je ale rozumným kompromisem mezi výkonem a výdrží. Všechny navigační programy se chovaly svižně, oproti čtyřstovkovému Compactu jsem si nevšiml výraznějšího zpomalení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Yakumo umožňuje nastavení výkonnostních profilů

Operační paměť RAM má oficiální kapacitu běžných 64 megabajtů, skutečná je ale o sedm megabajtů nižší. Na této hodnotě se pohybujeme už hodně dlouhou dobu, pokud se dobře pamatuji, stejnou kapacitou byl vybaven i můj stařičký iPAQ h3760, a to jsou panečku už čtyři roky nazpět. Kapacita 64 megabajtů přestává dostačovat, a to i ve chvíli, kdy všechny aplikace umístíte na kartu a paměť RAM necháte pro potřeby operačního systému a aplikací. Ostatně toto musím u přístroje určeného pro navigaci jen a pouze doporučit. Dále je k dispozici přes 26 megabajtů paměti Flash ROM, která uchová data i při úplném vybití baterie. Tato paměť je ale pomalejší a není příliš vhodná pro instalaci aplikací.

Yakumo DeltaX je vybaven jedním slotem pro paměťové karty typu Secure Digital/Multi Media Card s podporou standardu SDIO. Ten umožňuje použití přídavných modulů ve formě malých SD karet. V současné době jsou na trhu Wi-Fi či Bluetooth síťové karty a další. Při praktickém použití mne Yakumo překvapilo svým doslova „tuhým“ postojem k SD kartě PQI 512MB 60×. Po vložení karty kapesní počítač zatuhnul a přestal trucovat ihned po jejím vyjmutí. Přitom ji běžné používám v MDA Compact. Karta SanDisk 128 MB fungovala bez problémů. Před koupí Yakuma tedy doporučuji vyzkoušet kompatibilitu s vaší stávající nebo potencionální paměťovou kartou.

Navigace, to je věc!

Komunikátor iPAQ hw6515 mne přesvědčil, že navigace může obstojně fungovat i bez odklápěcí antény. Yakumo se ale drží osvědčených batůžků, které přeci jen zajišťují lepší příjem signálu z družic vzdálených tisíce kilometrů. Batůžek u modelu DeltaX je zapuštěn do těla přístroje, kde je přichycen drobnou západkou. Po vysunutí lze anténou otočit o devadesát stupňů. Účel je prostý: jste-li zvyklí v automobilu používat navigaci naširoko, poskytne otočená anténa lepší příjem signálu. Po otočení antény se automaticky změní orientace displeje.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V horní straně batůžku je konektor pro připojení externí antény. Ta najde uplatnění zejména v osobním automobilu, které má pokovené přední sklo, nebo v kamionech, kde je sklo takřka kolmé a neposkytuje výhled na dostatečnou část oblohy.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Anténa přijímače je v zavřeném stavu ukryta v těle přístroje

Model DeltaX je vybaven dvacetikanálovým GPS přijímačem. To znamená, že může v jednu chvíli přijímat a zpracovávat data od dvaceti družic. Nejprve teorie: vzhledem k tomu, že nám ve vesmíru putuje jednadvacet fungujících navigačních družic, nemyslím si, že bychom byli schopni někdy využít příjem z takřka všech družic současně. Nicméně ve volné krajině není problém „chytit“ dvanáct satelitů, a tak se nějaká rezerva může hodit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nestihl jsem pořídit obrázek s dvanácti satelity

U GPS se více než na počet satelitů hraje na použitý čipset. V případě Yakuma se jedná o nejmodernější čipset SiRFstarIII, který je až padesátkrát citlivější nežli dnes nejrozšířenější čipset SiRFstarIIe/LP. Přehlednou tabulku jednotlivých čipsetů a jejich charakteristik můžete najít zde (v češtině). V praxi jsem byl s Yakumem velmi spokojen. Zobrazení pozice s platným almanachem nastalo vždy do deseti sekund. Při delší nečinnosti GPSky, tedy po ztrátě almanachu a dalších korekčních informací, je start delší, přičemž velmi závisí na výhledu přijímače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bezproblémová spolupráce s Dynavixem 

Po delší nečinnosti jsem přijímač zapnul až v automobilu a ihned vyrazil na cestu. DeltaX se nechytal ani po pěti kilometrech jízdy, stačilo však na chvíli zastavit a dopřát přijímači celou oblohu. Pak byla navigace bezproblémová. Toto je však obecnou vlastností všech GPS přijímačů. Před umístěním přijímače do obtížných podmínek (les, údolí, město, auto) je dobré dopřát mu několik minut s perfektním výhledem. Yakumo obstálo i v těchto zhoršených podmínkách, v hustém lese i v užších uličkách města.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Opět aplikace Dynavix Mobile

S Yakumem obdržíte navigační program SmartMaps Autoatlas 1:300 000. Ten je ale vhodný jen pro jednoduchou orientaci, mapa není příliš podrobná a neumožňuje vyhledávání cest. Kvalitní mapové podklady nejsou laciným špásem, naštěstí je již dnes z čeho vybírat. Yakumo jsem zkoušel s aplikacemi Dynavix Mobile, SmartMaps, Ozi Explorer i PocketKIM a ani v jednom případě jsem nenarazil na sebemenší problém.


V další kapitole
prověříme výdrž kapesního počítače a prohlédneme si dodávané příslušenství

Témata článku: , , , , T-Mobile MDA Compact, Specializovaný procesor, Počítač, Kapesní počítač, Skromné nastavení, DEL, Rozumný kompromis, Vysoká hladina