Yakumo DeltaX: kapesní počítač s navigací (recenze)

Lákají vás možnosti satelitní navigace? Pak jste určitě nepřehlédli řešení v podobě kapesního počítače s operačním systémem a integrovaným přijímačem GPS. V recenzi si představíme zajímavou novinku: Yakumo DeltaX.

Vydrží či nevydrží?

Yakumo DeltaX je napájen akumulátorem typu Li-Ion o kapacitě 1 100 mAh. Kapesní počítač se urputně bránil běžným testům pomocí SPB Benchrmarku, provedl jsem tedy spíše zátěžové testy. V prvním případě bylo aktivováno maximální podsvícení a kapesní počítač byl ponechán bez povšimnutí a bez jakékoli práce. Výsledný čas jen o pár minut přesáhnul čtyřhodinovou hranici. Běžné kapesní počítače dosahují často lepších časů, a to ve standardizovaném testu, kde je v pravidelných intervalech zatěžován procesor.

Klepněte pro větší obrázek
Akumulátor je konečně výměnný

Do druhého testu jsem zapojil GPS přijímač. Žroutem energie je specializovaný procesor sloužící ke zpracování přijatých dat. Ten má totiž často až několik desítek megahertzů. Ponechal jsem tedy aktivovaný GPS přijímač, podsvícení zůstalo na maximální intenzitě. Kapesní počítač vydržel ležet s výhledem na oblohu bez patnácti minut tři hodiny. Výrobce se od prvního modelu naštěstí poučil a nabídnul uživatelsky výměnný akumulátor. Chystáte-li tedy delší výšlapy bez přístupu energie, určitě uvažujte o náhradní baterii.

Příslušenství

Podívejme se nyní, co najdete v krabici vyjma samotného kapesního počítače. Samozřejmostí je síťový napáječ. Napáječ do automobilové zásuvky už tak obvyklý není, o to víc potěší. Řidiči toužící po automobilovém navigátoru nemusí pomýšlet na další investice.

Klepněte pro větší obrázek 
V příslušenství postrádám pouzdro, naopak potěší autoadaptér

K synchronizaci slouží běžný kabel, kolébka je za příplatek. Výrobce má bodíky za použití běžného USB kabelu namísto specializovaných firemních řešení. Pokud si totiž chcete pořídit druhý kabel třeba do zaměstnání, vyjde vás na pár desetikorun. Nemilým překvapením je ale absence jakéhokoli ochranného pouzdra.

Kapesní počítač? Navigátor!

Lákají vás možnosti navigace, ale víte, že byste ji využili jen párkrát do roka? Pak se raději zaměřte na samostatné kapesní počítače a GPS přijímače komunikující prostřednictvím Bluetooth. Pokud vám ale navigace bude pomáhat častěji, určitě Yakumo zvažte. Nabízí totiž maximální pohodlí díky řešení vše v jednom za zajímavou cenu lehce přesahující jedenáct tisíc korun.

Klady a zápory

+ integrace GPS
+ autoadaptér v základu
+ cena

– chybí ochranné pouzdro 
– absence Bluetooth 
– nevhodné umístění pera

Podrobnou technickou specifikaci naleznete v katalogu kapesních počítačů

K recenzi zapůjčil:

PDA Centrum
www.pdacentrum.cz (internetový obchod)
cena produktu: 11 329 Kč


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: , , , T-Mobile MDA Compact, DEL, Specializovaný procesor, Kapesní počítač, Skromné nastavení, Počítač, Vysoká hladina