Yamigo: mobily už umí ICQ

O službách serveru Yamigo, které mobilním telefonům zpřístupňují možnost posílat rychlé zprávy, jsme už na MobilManii psali. Yamigo nově podporuje i ICQ, proto jsme se ho rozhodli znovu vyzkoušet.

O službách serveru Yamigo jsme už dříve podrobně psali v tomto článku. Tehdy ale ještě server nekomunikoval s hromadně rozšířeným ICQ a navíc službu podporovalo jen velmi málo telefonů. Dnes už je tomu podstatně jinak a proto jsme se rozhodli službu znovu vyzkoušet s ohledem na ICQ a také s novými mobilními telefony. V úvodu si zopakujme základní informace o serveru Yamigo.

ICQ na mobilu 

Internetový server Yamigo nabízí služby, které se mezinárodně nazývají „instant messaging“. Podporované mobilní telefony se přes něj mohou připojit a využívat internetový chat, například ICQ. Vzkazy, které vám prostřednictvím ICQ známí posílají, se automaticky přes server Yamigo přesměrují na váš mobilní telefon. Yamigo kromě ICQ spolupracuje také se systémy MSN a Yahoo Messenger.

Všechno tohle pracuje na principech definovaných sdružením Wireless Village, ke kterému se přihlásili snad všichni výrobci telefonů. Díky tomu jsou jejich klienty IM (instant messaging) vzájemně kompatibilní a různé mobily si mohou povídat s ostatními.

K tomu, abyste mohli využívat tyto služby, ale potřebujete telefon s vestavěným klientem. Ze současných mobilů se jedná např. o telefony Nokia 6220, 6820, 6230, 5140, 6810, 7200, 7610, dále Motorola V300, V500, V600, V80. Rychlé zprávy lze posílat a přijímat i na lepší telefony Siemens nové řady (např. M65). Sony Ericsson T630 nemá tuto funkci ve výbavě vždy, záleží na verzi firmwaru. Pokud máte telefon, kde není klient již vestavěn, je možnost nahrát ho ve formě javové nebo symbianové aplikace. S těmito přídavnými programy ale zatím nemáme zkušenosti, výhodnější možná může být nainstalovat rovnou mobilní ICQ.

Velmi příjemné je, že služby serveru Yamigo jsou zcela zdarma. Platíte pouze za data, která přenesete prostřednictvím GPRS. Jedinou nutnou podmínkou pro využívání je registrace na serveru Yamigo. Po zadání údajů vám přijde e-mailem spolu s přihlašovacím jménem, které jste si při registraci zvolili, také heslo. Po přihlášení na server si ke svému účtu nastavíte číslo svého chatovacího programu - ICQ, MSN nebo Yahoo Messenger – a také heslo. Pak už jen stačí správně si nastavit účet pro službu Instant Messaging s přesměrováním na server Yamigo a můžete se přihlásit.

Nastavení služby v telefonu není nijak složité. Pro telefony, které službu přímo podporují, je na serveru Yamigo k dispozici návod k nastavení. Stačí si v levém sloupci klepnout na příslušný typ mobilu. 

Vyzkoušeli jsme to 

Yamigo je sice zdarma, stále se ale ještě nemůžete stoprocentně spolehnout jeho služeb. S některými telefony pracuje výborně, s jinými někdy a s dalšími třeba vůbec. Službu jsme zkoušeli hlavně na telefonech Siemens M65 a Nokia 7610. 

Se Siemensem M65 nebyly téměř žádné problémy. Aplikace je zjevně v Javě, běžela ale bez problémů a svižně, nastavení bylo jednoduché. Se symbianovou Nokií 7610 Yamigo asi ještě příliš nepočítá. Zatímco někdy všechno fungovalo, jindy se objevily problémy: s odhlašováním a opětovným přihlašováním, se spojením s ostatními. Bylo například nutné několikrát měnit identitu.   

Samotné spojení se serverem ICQ fungovalo vcelku dobře. Buďte připraveni na to, že odezva je poněkud pomalejší, než při klasickém posílání vzkazů mezi dvěma počítači, ale časy nejsou nijak kritické. Navíc u některých telefonů lze nastavit i časové intervaly, po kterých bude telefon kontrolovat, zda nepřišel nějaký nový vzkaz. Zatímco zprávy z mobilu na ICQ dorazí okamžitě, odezva ve směru z ICQ na mobilní telefon je výrazně pomalejší.

Ani jeden z telefonů, se kterými jsme Yamigo testovali, zatím není mezi podporovanými modely. Provozovatelé asi ještě budou muset komunikaci doladit, protože komunikace přímo mezi mobily nebyla funkční. Telefony M65 a 7610 se sice po přihlášení našly a zařadily se do položky online, ale nebyly schopny poslat si vzájemně žádný vzkaz. Spojení počítač – mobilní telefon fungovalo bez problémů u obou testovaných telefonů. Taktéž poněkud nesmyslné smyčkové spojení mezi stejným účtem pracovalo dobře.

Yamigo na Nokii 7610

Nokia 7610 je první symbianový telefon, který má ve nabídce aplikaci Chat pracující se standardem Wireless Village. A takhle to vypadá v praxi:

 
Základní nabídka aplikace

 
Přátelé v připraveném seznamu • na vyznačeném řádku je vidět ikona nové zprávy

 
Aha, to je jen Yamigo, které po přihlášení pošle uvítací zprávu

 
Živé konverzace, tedy osoby, se kterými komunikuji, se objeví v samostatném okně

 
Známé mohu přímo v programu vyhledávat • legrácka:
co se stane, když napíšu zprávu sám sobě ...


... prostě si povídám sám se sebou

 
Se standardem Wireless Village souvisí i služba Moje přítomnost (Presence).
Jejím prostřednictvím sdělíte ostatním, jestli máte čas na komunikaci
nebo jste třeba zaneprázdnění

Jednoduchá myšlenka, veliký přínos

Přínos této na první pohled zanedbatelné a zatím málo známé služby ocení zejména ti, kdož jsou zvyklí komunikovat pomocí vzkazů v programech ICQ, MSN nebo Yahoo Messenger. Její výhoda je v tom, že pokud potřebujete kamkoli na nějakou dobu odejít, např. na oběd nebo na pracovní schůzku, stačí se přihlásit z mobilního telefonu a klidně odejít. Vzkazy vám budou místo na počítač chodit do mobilu.

Zatím se na tuto službu nedá stoprocentně spolehnout a je třeba se s ní naučit pracovat. Navíc server Yamigo je pouze testovací a zdarma dostupná verze služby, kterou by v budoucnu mohli nabízet například mobilní operátoři. Buďte proto při zkoušení služby připraveni na možné drobné problémy, ale pokud se situace časem zlepší, může si užitečná služba získat značnou oblibu. Provozovatelé serveru Yamigo každopádně neustále vylepšují nabídku služeb a není vyloučeno, že za pár týdnů přibude funkčnost, která vám třeba dnes chybí.

Tip: Pro další informace ke službám serveru Yamigo, tentokrát spíše z pohledu uživatele Sony Ericssonů, najdete v tomto článku

Diskuze (50) Další článek: Nokia možná chystá megapixelovou verzi 6230

Témata článku: , , Motorola V300, Nokia 6220, Nokia 6220 classic, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens M65, Sony Ericsson T630, MOBI, Mobil, Příslušný typ, ICQ, Jednoduchá myšlenka, Nový vzkaz