YouTube pustí 4K video i na mobily s nízkým rozlišením. Nesmysl je to jen na první pohled

Někteří uživatelé YouTube na Androidu hlásí možnost přepnout video na špičkovou kvalitu 4K/60fps, i když jejich telefon nemá ani zdaleka tak jemný displej. Jaký smysl má pouštět 2160p video na 1080p displeji? Hloupost je to jen na první pohled…

YouTube má radikální kompresi. Když nahrajete video, projde úpravou a ztratí detaily, barvy a další kvality – to vše kvůli zmenšení výsledného souboru, resp. datového toku, který při přehrávání teče do našich mobilů. Když ale přepnete na vyšší rozlišení, zvednete datový tok, dostanete více detailů, lepší barvy, zkrátka kvalitnější video. Stinnou stránkou věci je, že mobily se slabším výkonem a pomalejší internetové přípojky nemusí 4K video přehrát, takže konečný uživatelský zážitek bude ještě horší. Stačí však přepnout o stupínek níž.

Testy probíhají v běžně dostupné verzi aplikace YouTube, Google je tedy iniciuje na straně serverů. Zda, případně kdy se novinka dostane ke všem uživatelům, není známo. Na iPhonech lze 4K video z YouTube přehrávat od loňska (s vypuštěním iOS 14).

Via XDA Developers

Diskuze (10) Další článek: Tim Cook: Apple pracuje na něčem ještě větším, než je iPhone [komentář]

Témata článku: , , , Nesmysl, Datový tok, Developers, Nízké rozlišení, Tok, Mobil, Vysoké rozlišení, Displej,