YouTuber si vyrobil herní smartphone. Stačila trocha pájení a pár komponent navíc, výkon vyskočil o 40 procent

  • Procesory v mobilech jsou stále výkonnější, ale stále omezované
  • Při tvorbě DIY herního telefonu padly všechny bariéry
  • S přídavným chlazením měl Snapdragon 855 nevídaný výkon

YouTube kanál Geekerwan se pustil do megalomanského projektu, v rámci něhož došlo k domácí výrobě herního smartphonu. Stačilo vzít starší telefon, přetaktovat čipset, grafiku, poladit displej, přidat ventilátor, gamepad a zvýšit kapacitu baterie. Ve finále vznikl „DIY“ herní telefon, který výkonově šlape na paty těm nejvybavenějším smartphonům. Přerod obyčejného telefonu v herní určitě stojí za zhlédnutí...

Jako základ posloužil Xiaomi Mi 9, zejména kvůli použitému čipsetu. Snapdragon 855 se výkonově drží na podobné úrovni jako Snapdragon 888, grafický adaptér Adreno 640 je však zřejmě nejslabším článkem celé této „skládačky“. 3 300mAh baterie je však pro účely herního telefonu zcela nedostatečná. Na řadu tak přišlo přidání dvou baterií, obvody navíc a trocha pájení. Výsledkem je baterie o celkově kapacitě 9 900mAh, která je složená ze tří identických článků, které jsou připojeny k jedné ochranné desce. Ta hlídá přepětí a reguluje teplotu.

Všechny tři baterie však při zapojení k sobě musí mít stejnou úroveň nabití (resp. vybití), dále je nutné dát Androidu vědět, jakou kapacitu má jeho nová baterie. A k tomu je třeba root a přístup k systémovým souborům. Až po rootu je také možné přetaktování čipsetu, jehož nejvýkonnější jádro Cortex-A76 s maximálním taktem 2,84 GHz se v běžném ztížení nedostane ani na 2 GHz. Tzv. Kernel Manager dokáže nastavit minimální a maximální frekvence jednotlivých jader a také výkonový režim. Mód Performance např. drží frekvenci jader vždy na maximu.

Klepněte pro větší obrázek
Foťáky pryč, hliníkový chladič dovnitř. Telefon dostal dvě baterie navíc a také obvod pro napájení a regulaci větráčku

Frekvence grafického adaptéru je 585 MHz, ovšem i ta jde přetaktovat. Aplikace KonaBess dokáže změnit napětí a přetaktovat frekvenci až na 840 MHz. A po instalaci custom Kernelu je možné zvýšit obnovovací frekvenci displeje z 60 na 81 Hz. Kvůli horší barevné věrnosti však byla zvolena obnovovací frekvence 75 Hz. Všechno přetaktování má za následek vysokou teplotu telefonu, na kterou není v základu stavěn, bylo tedy třeba vymyslet účinné chlazení. Ze základní desky zmizely zcela zbytečné foťáky, přes termální pastu byl ke střednímu dílu telefonu v oblasti čipsetu připevněn hliníkový chladič (4 × 4 cm) s ventilátorem. Napájen je přímo z baterie přes DC převodník (z 3,7 na 5V).

Dalším krokem byla deaktivace systémových omezení v závislosti na teplotě čipsetu. Na celá záda však bylo třeba nechat vyrobit nový kryt, o což se postarala 3D tiskárna. Kryt má dost průduchů pro cirkulaci vzduchu, aby nedošlo k omezení chladicího výkonu. Dvě části krytu se spojují šroubky, mezi oba díly lze vložit univerzální držák, který můžete následně nacvaknout na gamepad. 

Postupná výroba domácího herního smartphonu:

A jak si tento herní telefon vedl ve finále? Oproti základnímu Snapdragonu 855 se všemi limity měl telefon o 40 % vyšší výkon, takže se téměř dotáhl na Snapdragon 870. Pokud běžel ventilátor na plný výkon, nedocházelo k žádnému útlumu grafického výkonu, a to ani při dlouhodobějším hraní. Genishin Impact běžel na průměrných 50 fps, po namapování tlačítek na Xbox ovladači byl herní zážitek prakticky neporovnatelný s jakýmkoliv jiným telefonem.

Ukázalo se, že výrobci drží výkon hardwaru pěkně pod pokličkou, k maximálnímu výkonu se však dostanete jen s HW a SW úpravami ve spojitosti s přídavným chlazením. Zkusíte si také vyrobit svůj herní smartphone? Namísto Xiaomi Mi 9 můžete vyzkoušet alternativy, např. OnePlus 7T či Google Pixel 4.

Diskuze (4) Další článek: Apple naštval vývojáře. Aplikace, které dlouho nedostaly aktualizaci, začne mazat z App Storu

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , Xiaomi Mi 9, Youtuber, SMA, Vybití, Telefon, Útlum, Pájení, Pro +, Herní, Geekerwan, Komponenta,