Z foťáků na reproduktory. DxOMark začal testovat zvukové výstupy telefonů

DxOMark, který máme všichni spojený s testem kvality fotografií a videa u smartphonů, rozšiřuje žebříček o test audia. Telefony se testují jak po stránce kvality reproduktorů, tak i mikrofonů. DxOMark pro tyto účely vybudovalo zvukovou laboratoř, kde telefony v izolovaném boxu testují, v některých discplínách se ale s telefony jde i do terénu. Testování probíhá jednak spektrogramem a zvukoměrem, ale zahrnuje i lidskou složku, kdy telefon poslouchají zvukoví experti. Každý model je nezávisle testován ve dvou kusech, aby se předešlo případným vadným kouskům.

Na integrovaných reproduktorech testují zvukový projev u hudby, videa, ale také při hraní her. U nahrávání pro změnu sledují kvalitu pořízeného zvuku ze záznamníku nebo při natáčení přední/zadní kamerou. Finální hodnocení se skládá z několika různých složek jako je barva zvuku (témbr), prostorovost, dynamika, hlasitost a šum. U nahrávání se navíc sleduje také jako dokáže zachytit nebo odfiltrovat zvuk v pozadí. 

Při spuštění audio žebříčku bylo otestováno zatím 7 telefonů, mezi kterými vyhrál překvapivě Huawei Mate 20 X se 75 body. Překonal tak například i Apple iPhone 11 Pro či Samsung Galaxy Note10+. Ukázalo se také, že letošní iPhone nepatrně ztrácí za loňským modelem. Firma slibuje, že bude žebříček průběžně doplňovat o další modely. 

Zdroj: DxoMark

Diskuze (1) Další článek: Nejnovější a nejlépe vybavený OnePlus bere inspiraci od hypersportovního McLarenu

Témata článku: , , , , , Reproduktor, Žebříček, F +, Zvukový výstup, DX +, Rankin, Nahrávání, Test kvality, Kvalita, Model, Telefon, Zvuk, Výstup, Foťák,