Z neochoty Applu profitují jiné firmy

Firmy těží z neochoty Applu pomoct FBI s odblokováním iPhonů. Výrobcům softwaru i hardwaru, kteří pomáhají s prolomením ochrany, se díky poptávce vyšetřovatelů daří.

Příkladem je švédská Micro Systemation, která zaznamenává výrazný nárůst prodejů, nebo izraelská Cellebrite Mobile Synchronization, která podle neoficiálních zdrojů pomohla FBI v nedávném případu kalifornského střelce.

FBI sice vyvíjí na Apple nátlak, aby spolupracoval při odblokování jeho telefonů, ale zatím neúspěšně. Například nedávno, když se Američané snažili prolomit mobil Syeda Farooka, střelce z kalifornského San Bernardina, podali na Apple žalobu. Výrobce iPhonů argumentoval, že ho vyšetřovatelé v podstatě žádají o vytvoření „zadních vrátek“ k jeho telefonům, která by pomohla hackerům.

Nakonec ministerstvo spravedlnosti žalobu stáhlo, jelikož se FBI podařilo prolomit iPhone Farooka za pomoci „třetí strany“. Experti mluvili o izraelské firmě Cellebrite Mobile Synchronization, žádná ze stran ale její zapojení oficiálně nepotvrdila.

 

Dnešní znepokojující se svět vytváří poptávku po těchto typech přístrojů

 

Cellebrite, která patří japonské skupině Sun, již dříve uvedla, že se jí podařilo prolomit operační systém iOS 8. Farookův telefon měl iOS 9. S Američany firma spolupracuje již delší dobu, za poslední čtyři roky FBI zaplatila Izraelcům za služby dva miliony dolarů. Akcie japonského vlastníka Sun za deset dní po oznámení FBI o prolomení Farookova mobilu vzrostly o polovinu.

Kauza není zdaleka jediným případem, kdy vyšetřovatelům pomáhají firmy s odblokováním telefonů. Počet iPhonů a závislost uživatelů na nich neustále roste a s tím i poptávka kriminalistů.

Perspektivní byznys

Příkladem je švédská Micro Systemation se svým tabletem XRY, který dokáže prolomit zaheslovaný telefon s iOS nebo Androidem do deseti minut. Firmě minulý rok vzrostly prodeje o čtvrtinu na 28 milionů dolarů (přibližně 660 milionů korun).

„Očekáváme, že růst na této nebo vyšší úrovni ještě delší dobu zůstane,“ prohlásil podle agentury Bloomberg výkonný ředitel firmy Joel Bolloe. Akcie Micro Sytemation minulý rok prudce vzrostly o zhruba 370 procent.

Přispět má i zhoršující se bezpečnostní situace ve světě v souvislosti s teroristickými útoky. „Dnešní znepokojující se svět vytváří poptávku po těchto typech přístrojů,“ dodává Bolloe. „Máme potenciál být mnohem, mnohem větší, než jsme nyní.“

Diskuze (32) Další článek: Kuke: Přidejte iPhonu ochranu, paměť a energii v jednom

Témata článku: Apple, , , Apple iPhone 4GB, APP, Cellebrite, Jediný případ, Profi, Jin, Neo +, Bernard, Výkonný ředitel, Neoficiální zdroj, San Bernardin, Joel, Nátlak, Neo, Pro +, Teroristický útok, MSA, F +