Z praxe: jeden den s Nokií 9500 Communicatorem

Recenzi komunikátoru Nokia 9500 jsme už vydali a časem určitě přijde čas i na delší zkušenosti. Určitě se ale bude hodit i dnešní článek, ve kterém popisuji, k čemu vlastně „ten komunikátor“ může být – jak vám může pomoci při práci.
Kapitoly článku

Napíšu bleskovku

Spěchám na akci Nokie, která bude představovat výhody nového byznysového smartphonu 6630 a komunikátoru 9500. Není to pro nás sice nic nového, ale tyto akce jsou vždy dobrou příležitostí zjistit další informace a drby. Konkrétně mě zajímalo, jak se Nokia postaví k podivné kompatibilitě dokumentů vytvořených na komunikátoru vůči Microsoft Office.

Všichni se diví, jak je možné, že mi počítač soubory DOC a XLS zaslané z Nokie 9500 neotevře. Jako důkaz hned posílám jeden dokument na notebook zaměstnance Nokie, který ho však obratem otvírá. Zjišťujeme, že problém je zřejmě v české lokalizaci Microsoft Office. To chce samozřejmě bleskovku. Administrační systém Mobilmanie lze ale obsluhovat jen s Microsoft Internet Exploreru, tady Opera v komunikátoru nestačí. Bleskovku jsem tedy napsal jako e-mail a poslal ho kolegovi, který text hned přidal na web. Psaní na komunikátoru je rychlé a pohodlné: tady vás o tom přesvědčím.


Přímá administrace MobilManie z komunikátoru není možná

Na Wi-Fi mě nepustí

Další schůzka se koná ve foyer hotelu Rennaissance. Tady by určitě mohla být dostupná nějaká bezdrátová síť. Byla, ale bohužel ji neprovozoval žádný operátor, ale samotný hotel. Kupovat si kvůli krátkému připojení čtyřiadvacetihodinový kupon se mi nechtělo, jedu tedy opět přes GPRS. Ale co to, práce s e-maily se zdá být rychlejší, ve vzduchu možná sviští EDGE. Komunikátor mi to ale nijak neřekne, v rámečku stejně jako u GPRS svítí písmeno G.

 
Síť Wi-Fi je vidět, ale nepřihlašoval jsem se

E-maily jsou zpracované a jsem rád, že na mě v noci doma už nebude čekat stovka zpráv, na které se očekává reakce. Všechno jsem zatím navíc zvládl „za běhu“ na cestě nebo při čekání, efektivně jsem využil volný čas.

Operu moc nerad

Jestliže práce s e-maily mě na komunikátoru celkem uspokojuje, vestavěný internetový prohlížeč Opera začínám nenávidět. Je prostě pomalý, stránky otvírá strašně dlouho. Navíc nijak neukazuje, jestli probíhá stahování nebo jestli se prohlížeč třeba jenom zasekl. Samozřejmě, že mám vypnuté načítání obrázků.

Z komunikátoru si prohlížím statistiky čtenosti článků, otevřu textovou verzi Mobilmanie, čtu diskuse, reaguji do nich. Podobně jsou použitelné i další textové verze webů: iDnes, iHned, Lidovky a další. Textová verze Mobil.cz se bohužel snaží vypadat jako na počítači a rámeček s aktualitami se na 9500 schovává za pravým okrajem okna. Při prohlížení na malých displejích chytrých telefonů jde přitom o pruh, kde jsou jednotlivé prvky uspořádané pod sebou.


Právě píšu do diskuse na MobilManii

Změřil jsem délku načítání několika webů. Jsem připojený přes GPRS, nedokážu ale určit, jestli je v síti EDGE nebo ne. Obrázky jsou vypnuté.

  • MobilMania.cz: 105 s
  • textová verze MobilManie: 30 s
  • Neviditelný pes: 45 s
  • Zpravy.idnes.cz: 70 s
  • CNN.com: 60 s
Na textové verze webů se z komunikátoru rozhodně dá dívat. Odkazy na různé stránky najdete na info.drsny.net. Tuto adresu si přidejte do záložek ve svém kapesním zařízení.

Jen pro vyvolené

Zbytek dne se už táhnul v podobném duchu. Při hledání druhého autosalónu mi opět pomohla mapa nahraná v komunikátoru. Ve volných chvílích jsem pracoval s e-maily, občas se podíval na web. V kalendáři jsem měl přesně naplánované schůzky, v poznámkách u nich byly upřesňující údaje. Samozřejmě jsem používal i adresář se synchronizovanými kontakty, hodil se i vestavěný fotoaparát.

 
Vyfotíme autíčko

Nemohu tvrdit, že Nokia 9500 Communicator je jediné mobilní zařízení, které dokáže v terénu podobným způsobem pomoci. E-maily běžně čtu i na chytrých telefonech, už ale neodpovídám, protože je to velmi zdlouhavé. Textové verze webů lze také prohlížet i na malém displeji. Pro aktivnější práci jsem ale v takových případech dřív nikdy příliš neváhal s vybalením notebooku. S komunikátorem mě to vůbec nelákalo, navíc na mnoha místech – třeba v autobusu MHD – bych s ním působil docela nepatřičně. Notebook se také nedá během sekundy zavřít, strčit do kapsy a v práci pokračovat až za chvíli.

Nokia 9500 Communicator je velmi specializované zařízení určené pro práci, kterou bych označil částečně jako manažerskou, částečně obchodní. Pokud potřebujete psát, například aktivně pracovat s e-maily, je komunikátor nedostižný; třeba také kvůli podpoře české diakritiky – nebudete přece psát bez háčků a čárek jako v internetovém středověku. Není-li pohodlné psaní naprostou prioritou, máte samozřejmě větší výběr.

 
Na komunikátoru jsem včera napsal další bleskovku. Na levém obrázku je zobrazení „Wordu“ se stavovými pruhy, druhý obrázek ukazuje zobrazení přes celý displej

Jsem v tomto ohledu asi extrémní případ, napíšu toho nesrovnatelně víc než běžný člověk. Nokia 9500 Communicator je proto pro mě ideální zařízení. Zřejmě ale i pro ostatní. Podle informace od Nokie si už teď nový model objednalo padesát procent majitelů staršího komunikátoru.

Témata článku: Nokia, , , , Nokia 9500, Den, Praxe, Běžný člověk, Zbytek dne, Pravý okraj, Specializované zařízení, Papírová mapa