Z praxe: jeden den s Nokií 9500 Communicatorem

Recenzi komunikátoru Nokia 9500 jsme už vydali a časem určitě přijde čas i na delší zkušenosti. Určitě se ale bude hodit i dnešní článek, ve kterém popisuji, k čemu vlastně „ten komunikátor“ může být – jak vám může pomoci při práci.
Kapitoly článku
Po vydání recenze Nokie 9500, kterou jsme připravili na začátek týdne, jsem měl konečně možnost komunikátor prakticky používat. Testování mobilu totiž s praktickým životem nemá moc společného. Za velmi krátkou dobu je nutné zjistit maximum informací, většinou není moc času podrobně se věnovat některým vlastnostem, člověk někdy nepozná, co je opravdu dobré a co v praxi naopak hodně vadí. Teď ale už Nokii 9500 používám při své práci, vybírám si jen funkce, které osobně potřebuji. A právě o takovém praktickém používání bude tento článek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

V úterý jsem s Nokií 9500 vyrazil do terénu. Měl jsem v Praze několik schůzek, k lepšímu sžití s komunikátorem také pomohlo, že jsem všechno neobjížděl svým autem. Vracel jsem jeden vůz z testu Autorevue.cz, další jsem přebíral a mezi tím se přesouval prostředky hromadné dopravy, ve kterých je spousta času na komunikaci.

Bez synchronizace nevycházet z domu

Základem úspěchu je synchronizace. S její pomocí dostanete do komunikátoru potřebná data z počítače: adresář, kalendář a úkolovník. Bohužel se nesynchronizují poznámky, které bych na cestách určitě ocenil; mám v nich důležitá data.

Synchronizace nových Nokií je už hodně pohodlná a spolehlivá. Začíná to už tím, že nemusíte shánět a instalovat různé verze PC Suite. Ty si navíc na jednom počítači dříve nerozuměly, při odstranění nechaly zablácené registry, takže nová verze se odmítla nainstalovat – prostě radost. Teď stačí jediná verze PC Suite a připojit telefon k počítači (např. spárovat přes Bluetooth). Synchronizační program mobil většinou rovnou najde, pokud jich používáte víc, stačí vybrat ze seznamu. Jen někdy se stane, že PC při připojení přes Bluetooth telefon automaticky nedetekuje, v takovém případě je potřeba provést jednoduché vyhledání.

Nastavení synchronizace je rychlé a jasné, přenos položek také trvá jen chvilku. V případě novějších verzí Outlooku jen trochu obtěžuje nutnost povolit přístup do databází (kvůli bezpečnosti).

Do komunikátoru se při synchronizaci dostane vše potřebné včetně poznámek k událostem nebo kontaktům, včetně opakování nebo upozornění. Výjimky se ale najdou. Do poznámky jsem si v Outlooku zkopíroval sejmutou obrazovku mapy místa, kde jsem měl vrátit první auto – ze serveru mapy.atlas.cz. Krásně se tady zobrazila, synchronizace ale tento obrázek do komunikátoru nepřenesla. To se ale dalo čekat.

 
Základní pohled na kalendář • denní pohled

 
Detail události • poznámka – právě zde byl v Outlooku obrázek s mapou

Dalším stupněm je synchronizace na dálku. Nokia v komunikátoru podporuje několik systému: od jednoduchého SyncML přes Blackberry (klient se objeví příští rok) až po systémová řešení založená na vlastních serverech, které dodá velkým firmám.

Vstávat a cvičit

Ráno jsem Nokii 9500 využil místo budíku. Dá se jich zadat několik, mohou budit jednorázově, denně, týdně ve vybraný den nebo v pracovních dnech. Můžete také zadat jednorázový budík na jeden vybraný den v následujícím týdnu.


Hodiny a nastavení budíku

Zvuk budíku se nastavuje ve vyzváněcích profilech, může to být třeba písnička ve formátu MP3. Tlačítkem Odklad si můžete dopřát ještě desetiminutový spánek.

Dokonalé e-mailovátko

Při řízení se s komunikátorem opravdu pracovat nedá. Až teď, trochu pozdě, mě napadlo, že jsem mohl vyzkoušet použitelnost hlasitého handsfree v autě. Nokia si dělala jakýsi průzkum a zjistila, že hlasité handsfree se v komunikátorech používá víc než u běžných mobilů.

Mapu jsem nakonec do 9500 poslal jako obyčejný obrázek. V prohlížeči se dá otevřít přes celý displej, můžete měnit i měřítko, šipkami lze obrázkem posouvat. Pro navigaci to bylo stejně dokonalé jako papírová mapa. (Nevíte mimochodem někdo o kompletní mapě Prahy nebo ČR v jednom grafickém souboru?)

 
Mapa v celkovém pohledu a v měřítku 100 %

Auto je vráceno, sedím v autobusu a stahuji e-maily. I přes nainstalovaný spamový filtr přes server proniknou zprávy, které mi v Outlooku likviduje další antispam, v komunikátoru se jich ale nezbavím. Stahuji ale pouze hlavičky a teprve z nich vybírám zprávy, které si stáhnu celé. Takže spamy rovnou mažu, po odpojení se odstraní i ze serveru.

 
Takhle začíná připojování ke schránce • stahování hlaviček zpráv

 
Přehled e-mailů ve schránce • otevřená zpráva (s přílohou)

Ke vzdálené schránce se připojuji přes POP3 a přemýšlím, proč nikdo neudělá poštovní klient, který by se rovnou připojoval k Exchange nebo Lotus Notes. Vždyť Outlook v notebooku sahá přímo na server, proč to v kapesních zařízeních musím obcházet nepřítulnými protokoly? Řešením je služba typu Eurotel Office Connector nebo opět Blackberry, to je ale už další prostředník a musí to přece fungovat i napřímo.

E-maily samozřejmě pouze nečtu, ale rovnou odpovídám. Na rozdíl od klientů v chytrých telefonech se neomezuji jen na dvě slova, není problém se rozepsat. Díky GPRS se s komunikátorem dobře pracuje i v metru. V pokrytých stanicích stáhnu pár e-mailů, v tunelu si je přečtu a případně rovnou odpovím.


V druhé kapitole se dozvíte, jak jsem přímo na komunikátoru psal bleskovku, jak se s ním prohlížení internetové stránky a pro koho je vlastně dobrý

Témata článku: Nokia, , , , Nokia 9500, Den, Praxe, Zbytek dne, Běžný člověk, Pravý okraj, Papírová mapa, Specializované zařízení